ALLES WAT IN DE LUCHT VLIEGT

Slechts toevallig belandde Philippe vande Wal in 1981 in de verzekeringswereld. Maar inmiddels is hij wel directeur-generaal van de nv Aviabel, specialist in de verzekering van bedrijven die actief zijn in lucht- en ruimtevaart.

“In 1981 belde de toenmalige directeur van Royale Belge, Pierre Garny, met de vraag of ik geïnteresseerd was in een job. Tot in 1997 heb ik daar geen moment spijt van gehad.” Na diverse stages, bijvoorbeeld op de afdeling arbeidsongevallen, werd Philippe vande Wal (52) vanaf 1984 actief bij de herverzekeringspoot van Royale Belge. In 1992 werd hij er directeur-generaal, en zorgde in 1997 voor 6,8 miljard frank aan premies en een nettoresultaat van 238 miljoen. “In dat jaar besliste Royale Belge om de herverzekeringen op te doeken. Voor het bedrijf was dat misschien een goede beslissing, maar niet voor mij persoonlijk.”

Door de pensionering van Jacques Verwilghen, die twintig jaar Aviabel leidde, komt er nu ruimte vrij bij de verzekeraar voor de lucht- en ruimtevaart. “Het bedrijf doet het goed, ik wil vooral zorgen voor de continuïteit,” schetst Philippe vande Wal een profiel van de joint venture van de belangrijkste Belgische verzekeringsmaatschappijen. De 40 werknemers van Aviabel waren in 1998 goed voor 1,8 miljard frank omzet. Drie kwart van die omzet wordt in het buitenland gehaald. In eigen land is Aviabel met 80% marktleider in de verzekeringen voor kleinere luchtvaartmaatschappijen. “Het is een nichemarkt, waarin we absoluut dé specialist willen blijven.”

Die specialisatie bouwde Philippe vande Wal de voorbije achttien jaar op. Want na een opleiding als burgerlijk ingenieur, specialisatie informatica, aan de Koninklijke Militaire School en de UCL, vertoefde de inwoner van Watermaal-Bosvoorde van 1972 tot 1981 in het leger. “De Koninklijke Militaire School gaf me een uitstekende technische vorming. Je leert in het leger ook doeltreffend organiseren. Maar in een privé-bedrijf voel ik meer op m’n gemak. De manier van bevelen is anders, want aangenamer en zachter.”

De hobby in zijn vrije tijd is nog aangenamer en zachter. De getrouwde vader van drie kinderen vult de vrije tijd hoofdzakelijk met muziek. Bartok, Beethoven en Mozart staan bovenaan op het lijstje van favoriete componisten. “Mozart is waarschijnlijk dé man, als ik iemand moet noemen,” zegt de frequente concertganger, die in eigen land vooral vertolkingen van Jos van Immerseel en zijn Anima Eterna weet te smaken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content