Alles loopt op rolletjes

© RAPHAËL DEMARET

De onderneming alan is een overblijfsel van het roemrijke verleden van verviers. ze is een van de enige uit de streek die nog katoen bewerkt. textiel maakt ze er niet van, wel benodigdheden voor artsen en tandartsen. het bekendste product van alan? de wattenrolletjes die het bedrijf naar de hele wereld uitvoert.

99 procent export

Alan vestigde zich in Verviers, de stad die ooit het zwaartepunt was van de Belgische textielindustrie. De onderneming is een van de laatste in ons land die nog katoen bewerken en een van de weinige in Europa die zowel op de medische als op de tandheelkundige markt actief zijn.

In 1980 werd het bedrijf overgenomen door Anne Knott. Vandaag geeft het werk aan een tiental mensen. Het bedrijf heeft zich gespecialiseerd in de productie van een vijftiental producten, waaronder wattenrolletjes (speekseltampons), wattenstaafjes, wattenbolletjes en kompressen.

De medische en tandheelkundige producten mogen dan tamelijk gelijkend zijn, de twee markten waarop Alan actief is zijn wel vrij verschillend. “In beide gevallen vertrekken bijna al onze producten – laat ons zeggen 99 procent – naar het buitenland”, zegt managing director Anne Knott. “Maar in de tandheelkundige sector is er minder concurrentie, waardoor wij daar een van de marktleiders zijn en onze producten naar ruim 60 landen sturen, zelfs tot in Canada en Nieuw-Zeeland. In de medische sector is de concurrentie veel harder. Onze producten voor die markt verzenden wij dan ook hooguit tot Lyon. Verder is niet meer rendabel.”

Momenteel tekent de medische sector nog voor circa twee derde van de omzet, maar de directrice wil sterker inzetten op producten voor tandartsen. Het bedrijf werkt voornamelijk met tussenpersonen, waaronder belangrijke groothandelaars, zoals Henry Schein, die instaan voor de uiteindelijke verkoop aan de beroepsbeoefenaars. Om verder te groeien tracht de onderneming voortdurend te innoveren en biedt ze ook heel aparte diensten aan. Zo breidde ze haar aanbod onlangs uit met kits voor ‘schoon’ heroïnegebruik. “Voor ons een kans om te diversifiëren”, merkt de managing director op. Vorig jaar bedroeg de omzet van het bedrijf om en bij de 2 miljoen euro.

1. Katoenbalen Als grondstof om zijn producten te maken, gebruikt de onderneming uit Verviers katoen uit Turkije en Pakistan. Die grondstof krijgt het bedrijf aangeleverd in balen van 180 kilogram.
1. Katoenbalen Als grondstof om zijn producten te maken, gebruikt de onderneming uit Verviers katoen uit Turkije en Pakistan. Die grondstof krijgt het bedrijf aangeleverd in balen van 180 kilogram. “Wij gebruiken stelselmatig twee of drie balen tegelijk”, zegt Anne Knott, managing director bij Alan. “Tussen de buitenkant en de kern van de katoenbalen is er altijd een klein verschil in vochtigheid. Als we de balen mengen, krijgen we een homogener materiaal om mee te werken.”© RAPHAËL DEMARET
2. De balen openen Met het oog op het transport wordt het katoen sterk samengeperst. Zodra de balen bij Alan zijn aangekomen, moeten ze dus worden gelucht. Dat gebeurt mechanisch, met een grote machine die de balen geleidelijk aan uiteenrijt tot dunne stukjes katoen. Die worden meteen opgezogen zodat het katoen in lappen kan worden opgerold.
2. De balen openen Met het oog op het transport wordt het katoen sterk samengeperst. Zodra de balen bij Alan zijn aangekomen, moeten ze dus worden gelucht. Dat gebeurt mechanisch, met een grote machine die de balen geleidelijk aan uiteenrijt tot dunne stukjes katoen. Die worden meteen opgezogen zodat het katoen in lappen kan worden opgerold.© RAPHAËL DEMARET
3. De voile vervaardigen De ruwe lappen zijn ongeveer 5 centimeter dik. Dat moet dunner. De lappen gaan dus eerst door een kaardmachine. Die is voorzien van kammen en rekt het katoen uit tot een voile van ongeveer 1 millimeter dik.
3. De voile vervaardigen De ruwe lappen zijn ongeveer 5 centimeter dik. Dat moet dunner. De lappen gaan dus eerst door een kaardmachine. Die is voorzien van kammen en rekt het katoen uit tot een voile van ongeveer 1 millimeter dik. “Door het katoen dusdanig te luchten, kan de katoenmassa beter worden verdeeld zodra ze opnieuw moet worden opgerold”, verduidelijkt Anne Knott. Vervolgens wordt de voile in vier secties verdeeld.© RAPHAËL DEMARET
4. Oprollen De voile die uit de kaardmachine komt, wordt onmiddellijk opgerold tot vier lange rollen met een dikte van hooguit enkele millimeter. De rollen zijn bestemd voor tandartsen en belanden dus uiteindelijk in onze mond. Ze worden gelijmd, om te vermijden dat ze zouden beginnen te rafelen.
4. Oprollen De voile die uit de kaardmachine komt, wordt onmiddellijk opgerold tot vier lange rollen met een dikte van hooguit enkele millimeter. De rollen zijn bestemd voor tandartsen en belanden dus uiteindelijk in onze mond. Ze worden gelijmd, om te vermijden dat ze zouden beginnen te rafelen. “Wij gebruiken lijm op basis van zetmeel. Volkomen onschadelijk dus”, geeft de managing director mee ter geruststelling.© RAPHAËL DEMARET
5. Bundelen Vervolgens worden de rollen automatisch versneden.
5. Bundelen Vervolgens worden de rollen automatisch versneden. “Ze zijn ongeveer een meter lang”, licht Anne Knott toe. “De kleinste bewaren we niet. Daarna worden de rollen verzameld en manueel gebundeld per 50. ” Uiteindelijk wordt bijna 10 procent van de rollen niet gebruikt.© RAPHAËL DEMARET
6. Versnijden en verpakken Met een snijmachine worden de bundels op de gewenste lengte gesneden. Elke bundel blijft samen, zodat de kleine rolletjes uiteindelijk ook per 50 voorverpakt zijn. Het uiteindelijke verpakken in kartonnen dozen gebeurt op dezelfde plaats. Nadien vertrekken die dozen naar alle uithoeken van de wereld.
6. Versnijden en verpakken Met een snijmachine worden de bundels op de gewenste lengte gesneden. Elke bundel blijft samen, zodat de kleine rolletjes uiteindelijk ook per 50 voorverpakt zijn. Het uiteindelijke verpakken in kartonnen dozen gebeurt op dezelfde plaats. Nadien vertrekken die dozen naar alle uithoeken van de wereld.© RAPHAËL DEMARET
Alles loopt op rolletjes

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content