Allen naar Shinnecock Hills

SHINNECOCK HILL Een grote uitdaging, van de eerste afslag tot de laatste putt. © get

De US Open is het tweede grandslamtoernooi van het jaar. Deze keer wordt de wedstrijd gespeeld op het mythische parcours van Shinnecock Hills in Long Island, in de buurt van New York. “Het is een van de mooiste golfbanen ter wereld”, zegt de vroegere Amerikaanse topspeler Ray Floyd, die er in 1986 de US Open won.

Shinnecock Hill is een van de oudste championshipcourses in de Verenigde Staten en wordt vaak in één adem genoemd met Augusta en Pebble Beach. Het terrein werd aangelegd in 1891, een initiatief van drie zakenlui uit New York die na een trip naar Biarritz en de Golf du Phare verliefd waren geworden op het spelletje. Ze schakelden de Britse architect Willie Dunn in. Het resultaat was een links van de zuiverste Schotse soort. In 1896 al werd de tweede editie van de US Open er gespeeld.

Sindsdien werd het parcours al vaak aangepast, in 1930 ingrijpend door William Flynn. Om het originele parcours te zien, moet je in de archieven van de club duiken. Shinnecock Hills is vandaag een typische golfbaan naast de kustlijn, afgezoomd door diepe bunkers en rouge die tot aan de knieën reikt. Voor de speler is het terrein van de eerste afslag tot de laatste putt een grote uitdaging: veel strategisch geplaatst doglegs, verborgen hellingen, kleine en snelle greens. Is de wind van de partij, dan wordt het parcours nog moeilijker. In 2004, tijdens de vorige US Open die op Shinnecock Hills werd gespeeld, finishten amper drie spelers onder de par. Tiger Woods speelde de vier ronden uit in +10.

Straks kan het dus alle kanten uit in de US Open. De thuisspelers zullen moeilijk te verslaan zijn, want de vorige vier majors en de recentste drie edities van de US Open werden telkens gewonnen door een Amerikaan. Dustin Johnson, Justin Thomas, Jordan Spieth, Rickie Fowler en Patrick Reed staan allemaal op het favorietenlijstje. Het Amerikaanse publiek hunkert naar een verrassende topprestatie van zijn veteranen: Phil Mickelson, die de US Open nog nooit heeft gewonnen, en Tiger Woods, die de voorbije maanden almaar beter ging presteren.

Iets meer dan drie maanden voor de Ryder Cup trekken ook de Europeanen met veel ambitie naar de US Open: de Ier Rory McIlroy, de Engelsman Justin Rose en de Spanjaard Jon Rahm voorop. Ons land is niet vertegenwoordigd. Thomas Pieters is naar de zestigste plaats in de wereld gezakt en moet het toernooi thuis op televisie volgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content