Alleen de dijk doet het nog goed

In het anders zo rustige Middelkerke heeft de vastgoedbranche het hectisch druk. Al neigt het ook hier de jongste tijd naar ‘ma non troppo’.

De prijzen van het onroerend goed in Middelkerke stegen aanzienlijk tijdens de laatste zes maanden van 2005. Maar sinds begin dit jaar zijn ze toch wel aan het stabiliseren,” resumeert Jan Jassogne, eigenaar van Agem Vastgoedmakelaars (vijf agentschappen in Middelkerke, Westende en Nieuwpoort) en gedelegeerd bestuurder van CIB Kust (Confederatie van Immobiliënberoepen van België).

Die vaststelling, unaniem beaamd door alle lokale agenten, wordt wel nog niet bevestigd door de Algemene Directie Statistiek van de FOD Economie (het vroegere NIS). Die noteerde immers een prijsstijging van 9 % op de appartementenmarkt (referentieprijs: 152.745 euro). Het woonhuissegment incasseerde al wél een klap, en daalde met bijna 12 % tot een referentieprijs van 244.783 euro.

“Voor het eerst in jaren heeft het ‘buitendijkse’ aanbod last om verkocht te raken tegen de geafficheerde prijs. Ik durf te wedden dat die dalende tendens zich de komende maanden zal voortzetten,” voorspelt Emile De Nève, zaakvoerder van Nouvelle Agence in Westende, dat dertig jaar ervaring achter de hand houdt en een portefeuille van 1200 appartementen in gebouwenbeheer heeft. Zoon Marc De Nève, verantwoordelijkvoor de verkoop en de verhuringen, illustreert die ommekeer met feiten: “Gisteren nog dacht ik eraan om het uitstalraam van de winkel hiernaast te huren en ons teveel aan vastgoedaanbod daar op te hangen. Enkele maanden geleden was een derde van onze etalage nog ruim voldoende.” Dat zegt voldoende.

Speculeren met garages

De toestand verschilt echter sterk, naargelang er sprake is van vastgoed op de eerste dan wel de tweede rij. Op de dijk geraakt alles nog steeds vlotjes verkocht. Als er al iets te verkopen valt tenminste. En dan zult u rekening moeten houden met een verkoopprijs van meer dan 200.000 euro voor een appartement van 75 m2 met twee slaapkamers in een oud gebouw, zowat 175.000 euro voor een flat met 1 slaapkamer en iets in de buurt van 120.000 euro voor een studio. Voor een van de zeldzame nieuwe constructies op de dijk moet voor een appartement met twee slaapkamers al gauw 300.000 tot 500.000 euro worden neergeteld.

Kopers die er minder warmpjes in zitten, zijn dus wel verplicht om terug te vallen op de tweede lijn, waar het ene project na het andere opduikt, vooral dan langs de Leopoldlaan. “Daar kan je nog een appartement met twee slaapkamers vinden voor 150.000 euro in een nieuw pand of in een niet al te oud gebouw. Dat geldt dan wel voor Westende. Voor Middelkerke moet je daar 20 % bijtellen,” aldus Emile De Nève.

Echt gespeculeerd wordt er in deze gemeente vooral met garages. Door de heraanleg van de dijk tussen Middelkerke en Westende zijn er zowat 300 parkeerplaatsen verloren gegaan en bulkt het van de blauwe zones. “In september 2005 heeft de gemeente de ondergrondse verdieping van de Lakodam (in Westende) voor 900.000 euro verkocht aan de lokale promotor Gent Woningbouw. Die heeft er 120 garages in ondergebracht en aan het agentschap La Plage de opdracht gegeven om die te commercialiseren. Twee weken later was alles verkocht,” vertelt Marc De Nève. De agent heeft het over een gemiddelde prijs tussen 30.000 en 35.000 euro per overdekte garage en daarvoor gaat geen enkele wenkbrauw de hoogte in.

Jo Jacoby

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content