Alle patiëntengegevens in een oogopslag

© PN
Roel Van Espen medewerker Trends

Dokters en ziekenhuizen houden alle informatie over hun patiënten nauwgezet bij, en toch geraken de gegevens vaak moeilijk of zelfs helemaal niet tot bij de patiënt of andere zorgverleners. Lynxcare wil daar iets aan doen.

Met de slechte doorstroming van patiëntengegevens werden de apotheker Georges De Feu en de arts Dries Hens dagelijks geconfronteerd. Daarom richtten ze de nv LynxCare op. Die ontwikkelt software die resultaatgericht informatiebeheer mogelijk maakt. “Medische data zijn vaak niet gestructureerd”, zegt Georges De Feu. “Vaak moeten artsen zich door talloze digitale verslagen worstelen. De technologie van LynxCare registreert alle informatie op een efficiënte manier en stelt die ter beschikking van artsen en patiënten. Dat leidt tot een aanzienlijke tijdswinst, maar ook tot inzichten om de kwaliteit van de zorg te optimaliseren en patiënten zo goed mogelijk te informeren.”

Na de ontwikkelingsfase van enkele maanden werd de software van LynxCare geïmplementeerd in het Genkse Ziekenhuis Oost-Limburg. Intussen gebruiken ook het Antwerpse AZ Monica en het Brugse AZ Sint-Jan de software van Lynxcare. Vier andere ziekenhuizen gaan er binnenkort mee aan de slag. “Handig is dat onze software compatibel is met eender welk ICT-systeem”, zegt Georges De Feu. “Ook de taal speelt geen rol.”

LynxCare werd gefinancierd door enkele business angels. Daarnaast kon de start-up rekenen op een financiering van de investeringsmaatschappij PMV en het Vlaamse Agentschap Innoveren en Ondernemen. “Er lopen ook gesprekken met kapitaalfondsen om naar een hogere versnelling te schakelen. Nog dit jaar willen we naar het buitenland”, zegt De Feu, die al succesvolle bedrijven, zoals Qualenica en Zorgpunt, oprichtte. Qualenica is een start-up die pionierde met bereidingsondersteuning bij de productie van geneesmiddelen bij apothekers. Zorgpunt is een netwerk van onafhankelijke apothekers en thuiszorgverplegers.

ROEL VAN ESPEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content