Alain Hubert (44): ‘Plots zijn het de revisoren die jou controleren’

De administratieve processen van Keyware Technologies verstrakken en verbeteren. Dat was een van de doelstellingen van Alain Hubert, toen hij overstapte van zijn functie als executive director bij E&Y Transaction Advisory Services naar die van CFO bij Keyware. Hij werkt er in een vierkoppig directiecomité, naast CEO Stéphane Vandervelde, COO Wim Verfaille en CCO Joris Maes.

De betaaldienstenverlener is met zijn kapitalisatie van 14 miljoen euro een van de kleinste Belgische bedrijven op de beurs. Guido Van der Schueren, een medestichter van Artwork Systems, bezit indirect 48 procent. Keyware zette vorig jaar puike resultaten neer. De omzet steeg met 5,7 procent tot 8,7 miljoen euro. De nettowinst was een respectabele 1 miljoen euro, vooral door de verbetering van het financiële resultaat. In het eerste kwartaal van 2014 bleven de winst en de kasstroom verbeteren. Keyware mikt op de onderkant van de markt, op kleine zelfstandigen in de horeca en op kleding- en krantenwinkels. Meer en meer zijn ook gemeentebesturen er kind aan huis.

“Het aantal transacties met betaalkaarten blijft maand na maand toenemen, ook voor heel kleine bedragen”, zegt Alain Hubert. “Dat zorgt voor een vrij groot werkvolume. We hebben 14.000 klanten en beheren dus ongeveer evenveel contracten. Gelukkig hebben we een stevig boekhoudpakket (van SAP, nvdr. ).”

Valt de baan mee?

ALAIN HUBERT. “Ik heb twintig jaar in de audit gewerkt. Je bent dan gewend als een extern naar een jaarrekening te kijken. Opeens sta je aan de andere kant van het fornuis en moet je de cijfers zelf bij elkaar harken. Plots zijn het de revisoren die jou controleren. Daarbovenop komen de beurs en het toezicht door de FSMA. Een interessante ervaring.”

Wat zijn de mijlpalen van het afgelopen jaar?

HUBERT. “We verdelen nu ook de betaalterminals van Worldline, het vroegere Banksys. Onze klanten kunnen kiezen of ze hun transacties met Bancontact/Mister Cash, Visa, MasterCard, V Pay en Maestro via Worldline of andere acquirers afwikkelen. Worldline geeft ons toegang tot het middenklassecliënteel, de ketens met een aantal vestigingen. Vooral sinds Nieuwjaar, met het nieuwe model, loopt dat goed. We blijven ook terminals van Ingenico en Verifone verdelen.

“Daarnaast zijn we in een fiftyfifty joint venture gestapt met het Kortrijkse J4S, de ontwikkelaar van het platform waarover nu een deel van onze transacties loopt (J4S werkt ook aan een mobiel betalingsplatform, nvdr.).

“Flink wat werk is gegaan naar de overschakeling naar de SEPA-domiciliëringen. Een significant deel van onze klanten betaalt per domiciliëring. Vroeger hield de Nationale Bank die contracten bij. Sinds 1 februari 2014 moeten we dat zelf doen. Het is een van de redenen waarom we iemand extra hebben aangeworven. Er zijn nu zes werknemers op ons financiële departement, mezelf niet meegerekend.” (Volgens zijn jaarverslag had Keyware eind 2013 31 werknemers, nvdr.)

U hebt ook uw kapitaal opgetrokken.

HUBERT. “Ja, met 966.000 euro tot 8,48 miljoen. We zijn een kapitaalintensieve business. We moeten onze terminals inkopen, en het duurt een tijd eer we daar opbrengsten van hebben. Ondertussen zijn onze verkopers op de baan, moeten we contracten zien te vinden, de activering bij de acquirer voorbereiden (de speler die de betaling aan de handelaar garandeert, bijvoorbeeld Worldline) en dan zijn er mogelijk nog commerciële afspraken over gratis maanden. Er is flink wat voorfinanciering nodig.”

B.L.

“We zijn een kapitaalintensieve business. Er is flink wat voorfinanciering nodig”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content