Al Gouda wat blinkt

Op het slagveld van de Europese distributie volgen megafusies en overnames elkaar in sneltempo op. Maar in Oelegem laten ze zich de kaas niet van het brood eten: Antwerpse Kaascentrale zweert bij een regionale aanpak, en een steeds grotere controle op de productie bij kleine kaasmakers.

Acht meter hoog liggen de bollen kaas gestapeld, de rijpingskamer prikkelt bitter de keel. Tachtig ton kaas ligt immers in het magazijn van de nv Antwerpse Kaascentrale ( AKC). “We bepalen zelf de ouderdom van de kaas, en leveren op die manier een constante kwaliteit aan de consument. Steeds meer willen we zélf het productieproces onder controle krijgen,” duidt zaakvoerder Gui Wegge.

Het gaat AKC duidelijk voor de wind. Vooral dan met de Gouda Noord-Hollander, een kaas die door de Nederlandse zuivelgigant Campina Melkunie speciaal voor AKC wordt gemaakt. “In 1997 lanceerden we de Noord-Hollander op de markt. Campina Melkunie maakt de kaas, maar de rijping gebeurt bij ons. De coöperatie betaalt de marketing, wij zorgen voor de distributie.”

Die handelwijze weten de Nederlanders te smaken. Als dank mocht Gui Wegge onlangs toetreden tot de Ere-Gilde van de Noord-Hollandse Kaas. Maar misschien belangrijker dan die onderscheiding zijn de omzetsprongen van de Antwerpse Kaascentrale. Sinds 1994 verdubbelde de omzet, de voorbije twee jaar lieten telkens een groei met een derde optekenen. Ook dit jaar ziet Gui Wegge een aanhoudende klim, naar waarschijnlijk 400 miljoen frank omzet. En dat voor een kleine, familiale kaasdistributeur die in het eengemaakte Europa aankijkt tegen mega- en monsterfusies. “Ik geloof niet in grote bedrijven. Hoe groter, hoe logger en moeilijker. Wij moeten het hebben van onze flexibiliteit en dienstverlening. We zijn doelbewust een regionale distributeur, waardoor we onze distributiekost kunnen drukken.”

Wekelijks levert Antwerpse Kaascentrale 600 orders aan klanten in hoofdzakelijk Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. “Als specifiek regionale leverancier kunnen we veel meer in de diepte werken. Onze assortimenten voor de slager zijn anders dan die voor ziekenhuizen.”

Bovendien wordt de productie stevig in de hand gehouden door contracten met fabrikanten voor specifieke kazen. “Tachtig procent van de groothandelaars in kaas heeft hetzelfde gamma. We proberen nu net die ándere soort aan te bieden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content