ETEN & DRINKEN
...

ETEN & DRINKENDe biermarkt is meer dan ooit onderhevig aan veranderingen op internationaal niveau. Nieuwe konsumentengewoonten, nieuwe produktlijnen en nieuwe verpakkingen vragen immers aangepaste beleidsvormen. Deze behoeften liggen aan de basis van de eerste internationale bierbrouwerijbeurs, die van 7 tot 10 december 1995 plaats vindt in het tentoonstellingspark van Brussel.De organizatoren zijn van plan om tijdens deze beurs ook de Generale Staten van het Bier te houden, waarbij onder meer de wereldsituatie van de brouwerijen geanalyzeerd zal worden. De bierbrouwerijbeurs kreeg de naam Sibrass ; men hoopt vakmensen uit de bierwereld te mogen verwelkomen uit meer dan dertig landen.Sibrass, Alain Maurech-Siman of Jean-Luc Pleunes, tel. (02) 763.11.24 of 732.70.70.De Oxfam-Wereldwinkel in Zaventem bracht een assortiment wijn in de handel met etiketten waarop een cartoon van Gerard Alsteens (Gal) staat afgebeeld. De "slachtoffers" zijn onder meer Bavo Claes en Martine Tanghe van de BRTN, Dany Verstraeten en Nadine Desloovere van VTM, koning Albert en koningin Paola ; zij worden in hun blootje geportretteerd op de flessen Chileense wijn die Oxfam-Wereldwinkel rechtstreeks importeert.Zelfs Paus Johannes-Paulus II ontsnapt niet aan de triviale spot van Gal en Oxfam. Desgevraagd vertelde men ons dat er geen plannen bestaan om ook andere religieuze leiders op deze wijze af te beelden.Oxfam-Wereldwinkel, Stationsstraat 87 in 1930 Zaventem, tel. (02) 721.42.29.Ten gevolge van de invoering van de 0,5 promille-grens blijft het verbruik van alkoholische dranken verder dalen. Horeca Vlaanderen is en blijft van mening dat rijden onder invloed niet kan, maar probeert toch het negatieve effekt van de nieuwe maatregel af te zwakken met alle mogelijke middelen : het aanbieden van hotel-arrangementen, van taxivervoer en shuttle-diensten.De verminderde omzet komt hard aan in de horeca en dat in een periode waarin de krisis toch al de nodige kopzorgen meebracht voor de uitbaters. Daarom vraagt Horeca Vlaanderen aan de overheid de taxikosten voor het vervoer van klanten fiskaal aftrekbaar te maken en het vergunningsstelsel van de alkoholische dranken aan te passen.Na de afschaffing van de wet-Vandervelde werd namelijk een stelsel ingevoerd waarbij de horeca-uitbater een jaarlijkse bijdrage moet betalen die gelijkstaat met 25 % van de huurwaarde van zijn bedrijf. Door de daling van de verkoop van alkoholische dranken is dit systeem geen haalbare kaart meer ; het kan beter vervangen worden door een belasting per fles. Ook de openingstaks voor drankslijterijen, die driemaal de jaarlijkse huurwaarde bedraagt, is niet meer verantwoord en vraagt dringend om aanpassing.HUGO'S RESTAURANTIn Hugo's, het restaurant van het Royal Crown Hotel in Brussel, wordt de kunst van het serveren in eer hersteld.Michel Addons kreeg zijn opleiding in Brusselse restaurants met ronkende namen, zoals Ecailler du Palais Royal, Villa Lorraine en Maison du Cygne. In 1979 won hij de Prijs Prosper Montagné en in 1987 de Zilveren Bocuse. Michel meende voor stabiliteit te kiezen door zich te nestelen onder de vleugels van de Hyatt-hotelketen maar de lokatie van de Brusselse vestiging bleek een vergissing te zijn : het hotel veranderde diverse keren van eigenaar.De kok is echter gebleven ; vandaag werkt hij indirekt voor het Mercure-netwerk en de Accor-groep. Het zal Michel een zorg wezen van wie het hotel is, zolang hij maar op niveau kan blijven koken en zolang het kwaliteitsrestaurant Hugo's maar in goede handen is.Dit laatste is meer dan ooit het geval, want sinds de laatste machtswissel worden de (tafel-)lakens daar uitgedeeld door Peter Bonny. Deze innemende zaalmeester, die zijn opleiding kreeg in het Brusselse Royal Windsor Hotel, weet de gerechten van Michel Addons stijlvol in de verf te zetten.In Hugo's restaurant is de kunst van het serveren aan een herwaardering toe : heel wat gerechten worden in de zaal afgewerkt. De maître d'hôtel fileert tarbot, versnijdt duif en lamsvlees, flambeert pannekoekjes,... Soms gaat het mis : iemand bestelde geflambeerde pannekoeken, en zag eerst een kluit boter op het tapijt belanden en vervolgens de saus langzaam verbranden.De trots van Peter Bonny is de Europese wijnkaart met mooie wijnen, zoals een witte Portugese Joao Pires '92 (950 fr.) en een Spaanse Gran Coronas Carte Noire, Torres '88 (2200 fr.). De grote troef is de Mercure-kaart met 12 grote Franse wijnen voor zeer redelijke prijzen, zoals Château Dauzac grand cru classé, Margaux '89 (1000 fr.) en Hermitage Chapoutier '86 (975 fr.).Wij bezochten Hugo's restaurant voor de lunch en troffen opvallend veel Vlamingen aan tafel. Onder een verzilverde stolp werd een voortreffelijke lasagne geserveerd met al dente gekookt deeg, delikate sint-jakobsschelpen, superverse langoustines, een zuiderse tomatenfondue en een gewelde bieslookboter (625 fr.). Het hoofdgerecht was duif uit de Vendée (840 fr.), die op de diensttafel kunstig versneden werd en het gezelschap kreeg van reepjes truffel, kantarellen, in boter en suiker gewentelde worteltjes en gestoofde kool.Van de Mercure-kaart kwam een schitterende Château Smith Haut Lafitte grand cru classé, Graves '89 (975 fr.). Soufflé van kastanjes en noten (300 fr.) zorgde voor een passende afsluiting van deze excellente maaltijd.PIETER VAN DOVERENPETER BONNY EN MICHEL ADDONS Zaalmeester en kok van Hugo's restaurant, waar de kunst van het serveren aan een herwaardering toe is.