Airbnb herstelt van coronaklap

Airbnb slaagt in een half mirakel. De onlineverhuurder van vakantieverblijven kan uitpakken met een nettowinst in het derde kwartaal.

Airbnb brak de jongste jaren door als de geliefkoosde website voor toeristen die een appartement of een huis willen huren in New York, Amsterdam of andere hotspots. Maar door de coronacrisis klapte het toerisme ineen. Airbnb heeft in de eerste negen maanden een nettoverlies van bijna 700 miljoen dollar geleden.

De reden waarom de beursgang van Airbnb wellicht toch een succes wordt, zijn de mooie cijfers in de prospectus. Airbnb zit op een berg cash van ongeveer 4 miljard dollar en het heeft al een mooi parcours afgelegd. In 2015 heeft het platform voor 8 miljard dollar aan boekingen verwerkt, in 2019 was dat bijna 38 miljard. Dankzij de commissies op de transacties had Airbnb in 2019 een omzet van 4,8 miljard dollar. 2020 begon als een rampjaar, maar het derde kwartaal was winstgevend.

Maar het is niet al goud wat blinkt. Airbnb heeft 2 miljard dollar schulden met een hoge rente op de balans staan. Conflicten over belastingen kunnen 1,3 miljard dollar kosten in plaats van de opzijgezette 1 miljard. De goede cijfers van het derde kwartaal zijn ook te danken aan forse besparingen die deels moeten worden teruggeschroefd. Airbnb gaf in 2019 ongeveer 30 procent van zijn omzet uit aan marketing, voor dit jaar is dat voorlopig zo’n 20 procent. Dat moet omhoog zodra het toerisme hervat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content