Aftellen naar de ontknoping

Vandaag eindigt deze editie van de Beleggerscompetitie. Twee vaste waarden staan al enkele weken aan de leiding in de rangschikking. Gaat een derde speler nog met de hoofdprijs aan de haal?

Het moeten slopende dagen zijn voor de leiders in de Beleggerscompetitie. Een speler die even een geruststellende voorsprong denkt te hebben opgebouwd, wordt in een mum van tijd weer bijgehaald door een andere. Balous, een van de vaste waarden van de voorbije weken, is grotendeels trouw gebleven aan zijn baissestrategie. Op het moment dat we dit schrijven, bestaat zijn portefeuille nog altijd uit twee trackers short met een hefboom op de CAC40 en de Eurostoxx50, aangevuld met een turbo short op de goudprijs. De recente stijging van de goudprijs heeft wel aan zijn winst geknabbeld.

LienLien volgt een voorzichtige strategie, want ze is slechts voor een derde belegd. Ze is wel actiever dan balous. Als ze het moment gunstig acht, schrikt ze er niet voor terug om voluit à la hausse of à la baisse te gaan. Misschien komt de winnaar nog uit een onverwachte hoek. De achtervolgers hebben niets te verliezen en kunnen dus alles of niets spelen. Zo hebben justine anckaert en tompau in korte tijd heel wat terrein gewonnen.

Mislukte beursgang

Vorige week leek het er nog op dat de beursgang van Facebook een eclatant succes zou worden. Deze week weten we beter. De ballon werd doorprikt en de beleggers realiseerden zich dat het aandeel veel te duur naar de beurs werd gebracht. Tegen de begeleidende banken Morgan Stanley en Goldman Sachs werd zelfs een proces aangespannen, omdat ze misleidende informatie zouden hebben verspreid. De koers van het aandeel daalde met bijna 20 procent ten opzichte van de introductieprijs.

In de eurozone blijft de onzekerheid ondertussen aanhouden, al zou er een plan zijn om de Europese banken te redden. Hoewel de politici Griekenland in de eurozone willen houden, worden al volop scenario’s bedacht om een ‘Grexit’ voor te bereiden. De beurzen zweven tussen hoop en vrees, en het is onbegonnen werk te voorspellen of ze de komende dagen zullen stijgen of dalen.

Maak verstandig gebruik van opties

Afgeleide producten, zoals opties en turbo’s, hebben bij heel wat beleggers een slechte naam. Velen denken dat die producten speeltjes voor speculanten zijn, waarmee je alleen geld kunt verliezen. Er bestaan speculatieve strategieën die we afraden, maar afgeleide producten kunnen wel degelijk interessant zijn. Als u een call koopt, krijgt u het recht om een aandeel gedurende een zekere periode tegen een afgesproken prijs te kopen. U betaalt daarvoor een premie. Statistisch bekeken lijdt u in drie op de vier gevallen verlies: als de koers van het aandeel daalt, stabiel blijft of onvoldoende stijgt.

Een defensievere strategie is een call te schrijven wanneer u de onderliggende aandelen al bezit. Dat levert geen schatten op, maar het kan uw rendement wel verhogen. Een andere winstgevende tactiek bestaat erin een put te verkopen of te ‘schrijven’. U neemt dan de verplichting op u om het aandeel gedurende een zekere periode tegen een vooraf bepaalde prijs te kopen. In ruil daarvoor krijgt u een premie. Wanneer de koers van het aandeel stijgt, stabiel blijft of slechts lichtjes daalt, hebt u de premie na afloop van de optie volledig verdiend. Wordt u verplicht de stukken te kopen tegen de afgesproken prijs, dan kunt u zich troosten met de gedachte dat u voor de aandelen minder betaalt dan wanneer u ze rechtstreeks zou hebben gekocht op het ogenblik dat u de put hebt geschreven. Doe zo’n transactie alleen als u een aandeel echt wilt hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content