Aftakelen als core business

E-mail is best handig, maar zou u een on-linebestelling van meer dan 60.000 euro ernstig nemen? Het vertrouwen van het West-Vlaamse Witdouck, specialist in verouderingssimulatie, is niet geschonden.

In de afgelopen twintig jaar heeft Witdouck Energietechniek zich ontwikkeld tot een specialist in droogtechnieken. Daarnaast is de KMO uit Bissegem bij Kortrijk een van de oudste dealers van Daikin Airconditioning. Vijf jaar geleden bouwde het bedrijf voor het eerst een simulatie-installatie. Die was bestemd voor de groep Eternit, die daarmee de veroudering van vezelcementplaten versneld in beeld kon brengen. Het systeem werd ontworpen door Lieven Dupont.

Een soortgelijke installatie ter waarde van 62.500 euro is nu geleverd aan de Itochu Plamac Corporation in het Japanse Osaka. Normaal zou zo’n verkoop gepaard gaan met dure reizen, maar deze jongens handelden de hele deal af via e-mail. Opmerkelijk, vindt ook zaakvoerder Laurent Witdouck (54). “We dachten eigenlijk dat ze ons zoveel vragen mailden om zelf zo’n machine te kunnen bouwen. Fout, zo bleek: na enige tijd volgde – alweer per e-mail – de bestelling! Zij zijn nooit hier geweest en wij nooit daar.”

Witdouck Energietechniek levert droogtunnels en -kamers aan de industrie. In industriële processen wordt daarnaast steeds vaker gebruikgemaakt van proceskoeling. “Producten worden afwisselend gekoeld en opgewarmd. Wij zijn sterk in proceskoeling via ijswater.” De installatie die het bedrijf ontwikkelde voor de Japanners is een complexe variant op dit proces. Ze bestaat uit een bak waarin in korte tijd sterk wisselende ‘klimaten’ worden gecreëerd. Door onderdompeling, koeling, verwarming en door de injectie van bepaalde stoffen kan twintig jaar agressieve stadsomgeving worden samengebald in één of twee maanden. Gesimuleerde aftakeling dus.

Voordat Laurent Witdouck zijn eigen zaak startte, werkte hij als pas afgestudeerde een jaar in Griekenland, gevolgd door vijf jaar als projectingenieur bij Vandemoortele. Daar had hij het wel naar zijn zin. “Maar ik zat niet graag tussen hamer en aambeeld,” lacht Witdouck. “Ik heb gezegd: ik wil onderaan of bovenaan staan, maar ik ga eerst bovenaan proberen.”

Marlies Klooster

“We dachten dat die Japanners ons zoveel vragen mailden om zo’n machine te kunnen bouwen. Maar na een tijdje volgde een e-mail met de bestelling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content