Afbouw positie in ICBC

Fusie- en overnamenieuws begint meer en meer op de voorgrond te treden en verhindert een tussentijdse correctie. Hoe langer die uitblijft, hoe groter de kans dat die wat heviger zal zijn. Misschien weer vanaf mei, richting de zomer? In afwachting blijven we selectief zoeken naar nieuwe kansen. De beter dan verwachte cijfers voor het eerste kwartaal van nieuwkomer Fagron bespreken we binnenkort uitvoeriger. Eerst bekijken we de twee Chinese waarden uit de voorbeeldportefeuille. De contrasten kunnen moeilijk groter zijn.

ICBC: forse klimmer

Met de jaarcijfers over 2014 van Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) sluiten we het resultatenseizoen van de voorbeeldportefeuille af. De nettowinst is vorig jaar met 5 % gestegen, tot 275,8 miljoen Chinese yuan (CNY) of 15,6 CNY per aandeel. Dat lag iets onder de analistenconsensus van een toename met 6 %. De interestinkomsten stegen wel met een mooie 11,3 %, met een toename van de deposito’s met 6,4 %, tot 15,56 miljard CNY. Die vrees voor zwakke interestmarges bleek dus niet terecht. De beperktere stijging van de nettowinst heeft wel te maken met die andere vrees, die voor toenemende slechte kredieten. De lagere economische groei en het langzame leeglopen van de vastgoed- en kredietzeepbel noopt de Chinese grootbanken tot voorzichtigheid. Bij ICBC was er een toename van slechte kredieten en voorzieningen met 33 %.

Toch verkennen de koersen nieuwe jaarpieken in de context van de verwachte monetaire actie door de Chinese centrale bank. De voorbije twee weken is het aandeel voortdurend gestegen. De Chinese beurzen zijn spectaculair geklommen de voorbije maanden en zijn aan een adempauze toe. Ondanks de koersklim is het aandeel nog niet duur tegen 6,5 keer de verwachte winst, 1,2 keer de boekwaarde en een brutodividendrendement van ruim 5 %. Toch verlagen we het advies naar houden/afwachten(rating 2B) en leggen we een verkooplimiet voor de helft van de intussen grootste positie, waarbij we, enkele maanden na de aankoop en mede door de dollarstijging, een winst in de buurt van 35 % kunnen opstrijken.

Asian Citrus: zeer moeilijke periode

Het boekjaar 2014-2015 (afsluitdatum 30 juni) wordt voor Asian Citrus zeer zwak. De aanhoudende klimatologische tegenslagen, met als dieptepunt de tyfoon Ramassun, zullen de zomeroogst op de Hepu-plantage meer dan een halveren. De raming bedraagt slechts 20.100 ton, in plaats van 49.540 ton in het vorige zomerseizoen. Bovendien liggen de prijzen een stuk lager door de povere kwaliteit van de geoogste vruchten. Het hoeft dan ook geen betoog dat de grootste sinaasappelproducent van China met zware verliescijfers zal uitpakken in het najaar. De schade is groter en de verhoopte ommezwaai laat langer op zich wachten. De focus moet dus richting 2020.

Al zien we de jongste dagen een spectaculair koersherstel, waar er voorlopig geen verklaring voor is, tenzij de zeer lage waardering van het aandeel. Ver onder de nettokaspositie van 12,1 pence per aandeel en een koers-boekwaardeverhouding van 0,25. De jaarcijfers 2014-2015 zouden het absolute dieptepunt moeten vormen. Niet vergeten dat deze plantagegroep het afgelopen decennium haast steeds wel zeer rendabel was. De huidige, recent aangetrokken koers verrekent amper 3 keer de gemiddelde winst per aandeel over de periode 2007-2014. Een winstherstel in de periode 2016-2020 moet dan ook een verveelvoudiging van de koers mogelijk maken. We hopen dan ook dat de koers stilaan een bodem heeft bereikt (rating 1C).

ICBC STIJGT DE JONGSTE WEKEN HAAST ONOPHOUDELIJK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content