ACV-DOSSIER

Nederlandse ondernemers contra Lanaken

Nederlander Charles Sommer, de man achter de Lanakense producent van onderhoudsmiddelen Ruscoforce nv, schrapt een geplande investering van 50 miljoen frank in Lanaken. Sommer had de bouwvergunning al op zak.

“Het is momenteel veel te gevaarlijk om als Nederlander te investeren in Lanaken. Er heerst hier een sfeer van rassenhaat,” stelt de in Maasmechelen verblijvende Sommer.

Sommer begon drie jaar geleden in Lanaken Ruscoforce (in 1994 264 miljoen frank omzet, 1,2 miljoen bedrijfswinst en 4,7 miljoen cashflow), een bedrijfje dat smeeroliën en onderhoudsmiddelen voor de automobielnijverheid produceert ; iets wat de familieholding Rust Control International Holding BV in het productiebedrijf Ruscoseal in het Nederlandse Meerssen ook al doet. 95 % van de Belgische productie wordt, via het Lanakense Ruscotrade, geëxporteerd, vooral binnen de EU. Sommer werkt momenteel met acht mensen in Lanaken, via een investering van 50 miljoen frank zouden dat er 20 worden, binnen enkele jaren 70.

“Ik wou de productie onder één dak brengen,” zegt Sommer. “De geplande 50 miljoen was een eerste fase van een grotere investering. De Nederlandse productie-eenheden zouden ook naar Lanaken verhuizen. De aannemer stond klaar om te beginnen. Ik heb nog net op tijd kunnen beslissen om het niet te doen.”

Sommer reageert met zijn beslissing tegen het vijftig pagina’s dikke dossier Rijke Nederlanders van de ACV-werkgroep Fiscaliteit. ACV-voorman Winand Bijnens neemt in dat dossier de rijke Nederlanders, die momenteel 16 % van de Lanakense inwoners uitmaken, danig op de korrel. Hun komst naar de bosrijke delen van Lanaken door het ACV omgedoopt tot Zilverkust, Goudkust en Ivoorkust heeft negatieve invloeden voor de doorsnee Lanakenaar, zo meent de christelijke vakbond. Zo zouden verkeersovertredingen begaan met een Rolls-Royce minder zwaar worden beboet dan die met een Golfke en is, door de komst van de rijke Nederlanders, de prijs van de bouwgrond onbetaalbaar geworden voor de werkmensen.

Reageert Sommer : “Nederlandse ondernemers, mijn collega’s, reageren geschokt op het ACV-dossier dat ook een blamage is voor de lokale overheid. Volgens het ACV is er gefoefeld met bedrijfsgronden, dat is toch een verwijt naar het gemeentebestuur, neen ? Wij investeren niet langer in een dergelijk klimaat. Geloof me, heel wat collega’s denken er zo over. Alleen konden zij niet op dit eigenste ogenblik reageren. Ik wel.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content