ACTUA – DE WEEK

Electrabel. Electrabel en moederbedrijf GDF Suez weren zich als een kat in het nauw tegen de plannen van formateur Elio Di Rupo om de nucleaire taks voor energiebedrijven te verhogen. Di Rupo hoopt zo 750 miljoen euro aan zijn begroting te kunnen toevoegen. Electrabel noemt de geplande verhoging van de taks contractbreuk en dreigt ermee zijn investeringen in de oudste kerncentrales in ons land stop te zetten.

Mobistar. Mobistar heeft het niet onder de markt. Na slechte kwartaalcijfers moet het bedrijf nu ook toegeven dat Mobistar TV een flop geworden is. In het eerste jaar van zijn bestaan wist het product maar 26.600 gezinnen te bekoren. TV Vlaanderen, dat een gelijkaardig aanbod heeft, kon in het eerste halfjaar van zijn bestaan 30.000 klanten lokken. Misschien kan Mobistars nieuwe CEO het tij keren. Jean Marc Harion neemt de fakkel over van Benoît Scheen ( lees ook blz. 59).

Abott. Het Amerikaanse farmabedrijf Abbott splitst zichzelf op. De zogenaamde onderzoeksgebaseerde farma (biofarmaproducten, geneesmiddelen,…) wordt ondergebracht in een nieuw bedrijf. De resterende divisies (voedingssupplementen, generische geneesmiddelen,…) blijven bij het oude Abbott.

Eternit. Het proces tegen de asbestproducent Eternit is deze week van start gegaan. Het is aangespannen door Françoise Jonckheere uit Kapelle-op-den-Bos. Zij is intussen overleden aan de gevolgen van longvlieskanker veroorzaakt door asbest. Haar zoon Eric zet het proces voort. Hij eist een schadevergoeding van Eternit, dat een fabriek had in het dorp, omdat de top van het bedrijf zou geweten hebben hoe schadelijk de productie van asbest was voor de gezondheid, maar niets deed. Als Eternit veroordeeld wordt, is dat een belangrijk precedent en kunnen nog vele schadeclaims volgen.

Informatica. De informaticareus Apple heeft teleurstellende cijfers voor het derde kwartaal bekendgemaakt. De omzet kwam uit op 28,3 miljard dollar (+39 %) en de winst per aandeel op 7,05 dollar (+59 %). Ondanks de stijging bleven de cijfers voor het eerst sinds 2002 onder de verwachtingen. Concurrent Microsoft was wel op de afspraak. In het eerste kwartaal van boekjaar 2011/2012 was de winst met 68 dollarcent per aandeel (+6 %) precies wat analisten hadden verwacht. De omzet steeg tot 17,37 miljard dollar.

Deceuninck. De producent van pvc-raamprofielen Deceuninck heeft een slecht kwartaal achter de rug en moest zijn prognoses voor 2011 verlagen. De omzet zakte in het derde kwartaal ruim 8 procent tot 139,9 miljoen euro. Het bedrijf lijdt onder de schuldencrisis en de slabakkende bouwmarkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content