Actief gemixt

Het fondsenhuis Flossbach von Storch staat voor een dynamisch beheer met een sterke focus op aandelen.

Sinds enkele weken biedt de transactiewebsite van Deutsche Bank België het topfonds van een nieuwe Duitse beheerder aan: Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II, een dynamisch gemengd fonds dat sterk gericht is op aandelen. Het fonds is bekroond met vijf Morningstar-sterren en behoort over de afgelopen vijf jaar tot de beste vijf in zijn categorie.

Macro-economie

Multiple Opportunities II is de Luxemburgse kopie van zijn grote Duitse broer, met als belangrijkste verschil de afwezigheid van fysiek goud in de portefeuille. Het fonds wordt actief beheerd, met een mix van aandelen (op dit moment 59 %), obligaties en posities in edelmetalen (10 % goud). “We zoeken in de eerste plaats naar beleggingsideeën met een aantrekkelijk risicoprofiel”, stelt Philip Vorndran, de hoofdstrateeg van Flossbach von Storch.

Net zoals bij alle dynamische mixfondsen wordt het gewicht van de activaklassen bepaald op basis van een wereldwijde macro-economische analyse. Philip Vorndran heeft daar een uitgesproken kijk op. Zo verwacht hij niet alleen nieuwe problemen in de eurozone, hij denkt ook dat de obligatierente nog veel jaren laag blijft, gecombineerd met een zwakke economische groei. “Momenteel zijn de waarderingen gebaseerd op de hypothese dat de situatie zich normaliseert en dat de rente stijgt. Als dat niet het geval is — wat wij verwachten — zullen beleggers nerveus worden.”

Fusies en overnames

Als die hypothese klopt, is de kans groot dat de lage rente de waardering van aandelen verder in de hoogte jaagt. “Studies hebben aangetoond dat de koers-winstverhouding van kwaliteitsaandelen op termijn kan stijgen van 18 tot 25 keer de verwachte winst of zelfs nog hoger”, aldus Vorndran. Hij wijst ook op een interessante evolutie op de vastgoedmarkt, waar de financieringskosten fors zijn gedaald, wat een prijsstijging mogelijk maakt in heel wat landen, waaronder Duitsland. “We zetten met onze portefeuille sterk in op Duitse vastgoedwaarden.”

“Fusies en overnames worden de volgende belangrijke ondersteunende factor voor de beurzen. De lage financieringsrente maakt het mogelijk dat de meeste operaties vanaf de eerste dag een positieve impact hebben op de resultaten. Bovendien hebben de bedrijven de afgelopen jaren veel schulden afbetaald en beschikken ze vaak over liquiditeiten die niets meer opbrengen op hun balans.”

Wereldwijd belegd

De portefeuille van het fonds is wereldwijd belegd, met slechts een zeer beperkt aantal Duitse aandelen. “Als we een bedrijf aantrekkelijk vinden, maar we ons willen beschermen tegen wisselkoersschommelingen, dekken we onze blootstelling aan die munt systematisch af. De koers van zo’n afdekking was nog nooit zo voordelig”, aldus Vordran.

Flossbach von Storch – Multiple Opportunities II – Isin-code: LU1038809395

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content