Achttien keer slecht nieuws

Achttien beursgenoteerde bedrijven kondigden de voorbije maanden herstructureringen aan met een onmiddellijke impact op het personeelsbestand. Een overzicht, en een blik op wat de toekomst brengt.

Umicore

Onder de Bel-20-bedrijven valt de ingreep van de materialengroep Umicore op. Zij zag haar nettoresultaat met ruim 81 procent terugvallen en greep meteen in. 800 banen werden geschrapt, voornamelijk in China, Duitsland en de VS. De terugval die zich in de tweede jaarhelft manifesteerde, is nog niet gestopt. De belangrijkste activiteit zijn autokatalysatoren, en die kun je maar verkopen als er ook auto’s geproduceerd worden. Umicore voelt daar een zware weerslag, dat was al zo in het vierde kwartaal van vorig jaar en dat zal dit jaar niet anders zijn, zei voorzitter Thomas Leysen onlangs in Trends. Het valt dus af te wachten of er nog bijkomend gesnoeid moet worden.

AB InBev

Bij de brouwerijgroep AB Inbev sneuvelden 1400 banen bij de integratie van Anheuser-Busch. Die overname zadelde de groep overigens ook op met een schuldgraad van liefst 253 procent. De aandeelhouders van AB InBev moeten daarenboven een forse vermindering (liefst 88,5 procent) van het brutodividend slikken. Kostenbeheersing is voortaan het motto van de brouwerijgroep, die daarvoor alle middelen uit de kast haalt. Zo krijgen de leveranciers het mes op de keel geplaatst: facturen worden pas na 120 dagen betaald. Op die manier teert AB InBev op leverancierskredieten die flink wat werkkapitaal vrijmaken.

Bekaert

Bij de staaltechnologiegroep Bekaert, die als uitzondering op de regel met mooie resultaten kon uitpakken, moesten een 400-tal banen verdwijnen bij de sluiting van de productievestigingen in Hemiksem en Lanklaar. De combinatie van hoge energielasten, zware loonkosten en de invoer van goedkoop staal ondermijnt de toekomst van de Belgische poot van de multinational.

UCB

Het biofarmabedrijf UCB hanteerde direct na de zomer het snoeimes en schrapte wereldwijd zowat 2000 banen, waarvan 555 in België. De ingreep past in het zogeheten Shape-plan waarmee de groep zich wil terugplooien op haar kerncompetenties. De herstructureringskosten wogen in 2008 zwaar op de winst van de farmagroep. Het bedrijf, dat over de tongen gaat als mogelijke partner voor de farmatak van Solvay, gaat wellicht wel een goed jaar tegemoet.

Barco

Niet enkel topman Martin De Prycker verdween van het voorplan bij Barco, ook 200 banen werden geschrapt. De nieuwe CEO Eric Van Zele maakt zich sterk dat er dit jaar geen nieuwe ontslagen vallen. De beeldvormingsgroep kondigde in december wel een herstructurering aan, die voornamelijk in het buitenland impact had. Die ingreep is volledig achter de rug, heet het. Barco is volgens voorzitter Herman Daems al een flink eind opgeschoten om nieuwe tegenvallers het hoofd te bieden. Toch blijven verschillende afdelingen sterk afhankelijk van zeer conjunctuurgevoelige sectoren. De schuldpositie van het bedrijf is wel al flink aangepakt en daalde het afgelopen jaar van 53 miljoen euro naar zowat 30 miljoen euro. Het dividend werd geschrapt.

Nyrstar

Ook het felgeplaagde Nyrstar schrapte ruim 200 banen. Het ineenklappen van de zinkprijs raakt het bedrijf in zijn ziel. Analisten zijn bijzonder somber over 2009: Nyrstar zal geconfronteerd worden met lagere verwerkingslonen ten gevolge van de tanende zinkprijs. Ook de schuldenlast doet het ergste vermoeden. Nieuwe ingrepen zullen allicht niet uitblijven.

Deceuninck

Deceuninck beleefde zijn annus horribilis. 2009 wordt het jaar van de herstructureringen, voorspelde de nieuwe topman Tom Debusschere. Wereldwijd verdwijnen volgens de plannen zo’n 340 banen, of 12 procent van het personeelsbestand. Voorlopig ligt het zwaartepunt in Polen, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf, dat bouwprofielen in kunststof produceert, lijdt onder de huizencrisis. Het zal ook dit jaar in rode cijfers schrijven, nadat in 2008 een verlies van dik 37 miljoen euro moest worden geslikt.

Agfa-Gevaert

Bij de Belmid-bedrijven vinden we in het peloton van bedrijven die herstructureringen aankondigden enkele usual suspects terug. Agfa-Gevaert sleept zich van de ene ontslagronde naar de andere. Werd in juli 2008 nog gesproken van een besparing van 100 miljoen euro, dan was dat tegen het einde van het jaar al 120 miljoen euro. Inclusief besparingen op aankopen zou dat zelfs oplopen tot 190 miljoen euro. Tegelijk moet de loonmassa stabiel blijven, of gecompenseerd worden met ontslagen, waarschuwde topman Jo Cornu. Het wordt een hete zomer in Mortsel.

Van De Velde

De lingerieproducent Van De Velde sloot dan weer zijn Hongaarse productievestiging in Szekszard, waarbij zowat 345 jobs verdwijnen. De onderhandelingen lopen nog. In het jaarverslag voorspelt Van De Velde dat 2009 een economisch veel moeilijker jaar wordt dan het vorige. “Onze onderneming moet niet alleen haar strategische focus handhaven, maar vooral nog duidelijker dan voordien keuzes maken. Rendabele groei heeft niets met sympathie te maken. De verwachte economische tegenwind zal ontegensprekelijk gevolgen hebben voor onze consumenten, klanten en onszelf. De mate waarin is onvoorspelbaar”, luidt de boodschap. De voororders bij Van De Velde liggen alvast lager dan vorig jaar, maar daar wil en kan de lingeriegroep nog geen conclusies aan vastkoppelen.

Tessenderlo

Ook de kunststoffendivisie van de chemiegroep Tessenderlo zag haar prestaties teruglopen ten gevolge van de crisis. Dat resulteerde in het schrappen van 45 banen in de vestiging in Oeselgem, waar pvc-raamprofielen worden gemaakt. Prognoses voor 2009 wil het bedrijf niet geven, maar bij de voorstelling van de cijfers wees de groep erop dat het eerste trimester ‘moeilijk’ wordt.

Melexis

De producent van sensoren en chips voor de auto-industrie schrapte begin dit jaar 70 banen wereldwijd. In ons land bleef de ingreep beperkt tot een vijftal banen in de vestiging in Ieper. Tijdens het volledige jaar werd 9 procent minder geproduceerd dan het jaar voordien. De verkoop tijdens het vierde kwartaal kromp sterk door de verminderde vraag naar wagens en omdat de klanten hun voorraden afbouwden. Ook de devaluatie van de dollar deed pijn, terwijl de winstmarge afnam van 20 procent tot 16 procent, goed voor 29,6 miljoen euro. Als de auto-industrie niet snel weer aantrekt, komen er dit jaar wellicht bijkomende maatregelen.

Option

Bij de Leuvense specialist in draadloze communicatie Option wordt gepraat over het schrappen van 50 banen. Intussen wordt ook gejongleerd met alternatieve vormen van arbeidsduurverkorting. Dat alles moet het bedrijf in staat stellen om de tegenvallende resultaten op te vangen. Option verloor vorig jaar netto zo’n 19 miljoen euro. De directie heeft oor naar voorstellen voor arbeidsduurvermindering, wat aangeeft dat het structureel wel snor zit bij Option.

Recticel

De schuimrubberproducent schrapte 375 banen bij een herstructurering van zijn buitenlandse activiteiten. Recticel, met de auto-industrie als grote afnemer, reageert op de sterk teruggevallen omzet die de automotivesector de voorbije maanden gijzelt. Zonder die crisis zou 2008 “super” zijn geweest, zei directievoorzitter Luc Vansteenkiste tijdens de voorstelling van de jaarresultaten. Maar helaas wás de crisis er wel, en Recticel zag zijn winst met 48 procent kelderen. Vansteenkiste wil het laatste kwartaal van 2008 niet extrapoleren naar 2009. Analisten die stellen dat Recticel zijn schuld moet afbouwen wil het deze crisis te lijf gaan, kregen van de topman een veeg uit de pan. Volgens Vansteenkiste heeft het bedrijf de nodige maatregelen genomen, al sluit de topman niet uit dat er nog meer nodig is.

Punch International

De overkoepelende holding van zakenman Guido Dumarey schrapt 744 banen, en is daarmee een van de meest drieste saneerders in de lijst. De verschillende vennootschappen van de groep worden hard getroffen door de crisis in de automotive-industrie, en dat vertaalt zich in een snoeioperatie. Het is de vierde ontslagronde in amper negen maanden. Bij de producent van continu variabele transmissies (CVT) Powertrain in Sint-Truiden staan 100 van de zowat 220 banen op de helling. Eerder werden 315 werknemers werkloos toen de productie van de wielenfabriek Hayes Lemmerz in Hoboken naar BBS in Duitsland verhuisde. Maar ook daar werden 150 banen geschrapt. Structureel gaat alles goed, maar de doelstelling op korte termijn heet rendabiliteit, klinkt het bij Punch. Dat er nog banen kunnen sneuvelen indien de crisis nog een tijdje aanhoudt, staat buiten kijf.

Transics

De groeicurve bij de Ieperse producent van boordcomputers Transics werd abrupt omgebogen. Na enkele jaren van forse aanwervingen moest het bedrijf 13 banen schrappen. De omzet bleef nagenoeg stabiel, maar de bedrijfskasstroom en de nettoresultaten moesten fors achteruit. Walter Mastelinck, de gedelegeerd bestuurder, maakt zich sterk dat hij zijn bedrijf door de woelige periode kan loodsen, maar sluit niet uit dat er nog ingegrepen moet worden. Een groot voordeel van Transics is de stevige cashpositie waar het bedrijf kan op teren.

Metris

Het meettechnologiebedrijf van Bart Van Coppenolle is al een tijd de speelbal van beleggers die het bedrijf de ene keer degraderen tot pennystock, om enkele weken later het aandeel een vitaminekuur te geven. Los van de beurscapriolen heeft het bedrijf te lijden onder de crisis die in zijn klantenbestand lelijk huishoudt. De auto- en vliegtuigbouwers zien zwarte sneeuw, en die dwarrelt neer op Metris. 200 banen gingen voor de bijl bij het groeibedrijf, waarvan slechts 13 in ons land. Van Coppenolle boort versneld nieuwe markten aan om de dalende omzet het hoofd te bieden. Afhankelijk van het welslagen van die diversificatiepolitiek wordt 2009 voor de werknemers erop of eronder.

Sioen

De textielsector heet een voorlopende indicator te zijn voor de hele industrie. In dat geval zijn de recente 30 ontslagen bij Sioen een voorbode dat het einde van de crisis nog lang niet in zicht is. 30 ontslagen op een personeelsbestand van 4670 lijkt niet veel, maar de snelheid waarmee het bedrijf zijn plannen bijstelt, doet vermoeden dat de vooruitzichten bijzonder somber zijn. Bij de voorstelling van de jaarresultaten klonk Michèle Sioen nog vastberaden dat het bedrijf, dat zijn omzet met 8 procent zag inkrimpen en nipt uit het rood bleef, zijn kostenstructuur op punt had gezet en dat bijkomende maatregelen niet aan de orde waren. Anderhalve week later werd het collectief ontslag aangekondigd. Het geeft te denken voor de rest van de textielindustrie als zelfs een producent van technisch textiel, de laatste vluchthaven voor de textielsector, zo zwaar lijdt onder de crisis.

Picanol

De weefmachineproducent kende een historisch slecht jaar. De vraag naar weefmachines viel sterk terug, en de andere poten van de groep zijn nog niet matuur genoeg om die terugval te counteren. Het is maar de vraag of Picanol en zijn management de tijd gegund wordt om die divisies uit te bouwen tot stevige ankers. In de zomer van 2008 greep topman Chris Dewulf al in door zo’n 190 banen te schrappen, voornamelijk in België. Begin dit jaar moest Ieper andermaal het snoeimes bovenhalen, toen bleek dat de terugval stevig doorzette. 115 banen was het harde verdict in januari. Ook de vestigingen in het Duitse Günne (48 werknemers, gespecialiseerde weefmachines) en het Nederlandse Te Strake Textile (34 werknemers, onder meer R&D-afdeling) werden gesloten. En zekerheid is er niet. Het bedrijf gaat een kapitaalverhoging doorvoeren, als de ruziënde minderheidsaandeelhouders daar geen stokje voor steken. En met het bankensyndicaat is een kredietlijn onderhandeld. (T)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content