Achtergebleven groeier

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Fagron, het voormalige Arseus, heeft met zijn overnamestrategie een schitterend groeiparcours afgelegd. Het aandeel is aan een heropleving toe.

Het heeft wat langer geduurd dan verwacht, maar met de verkoop van Corilus — dat medische software levert in België, Frankrijk en Nederland — zijn de desinvesteringen van Fagron, het vroegere Arseus, afgerond. In 2013 en 2014 had de groep al de activiteiten van de divisies Healthcare Solutions en Healthcare Specialties van de hand gedaan. Uiteindelijk betaalde de overnemer AAC Capital voor Corilus 77 miljoen euro — of 15 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), exclusief kapitaalinvesteringen. Daarmee zijn de overdreven zorgen over de opgelopen schuldpositie van de baan. Die schulden bedroegen eind december 449 miljoen euro, of 3,18 keer de ebitda, tegenover een schuldconvenant van 3,25.

Fagron kan nu operationeel alle aandacht geven aan de verdere ontwikkeling van zijn wereldwijde marktleiderschap in de levering van farmaceutische grondstoffen en magistrale bereidingen aan apotheken. Het bedrijf heeft de voorbije jaren met zijn overnamestrategie een schitterend groeiparcours afgelegd. Van 2008 tot 2014 steeg de omzet met 320 procent, van 136,9 miljoen tot 438,5 miljoen euro. Vooral de overnames in de Verenigde Staten en Brazilië deden de groei fors versnellen. Dat ging gepaard met een stijgende rendabiliteit, getuige de toename van de recurrente ebitda-marge (rebitda) van 17,8 procent in 2008 tot 29 procent in 2014. Fagron verwacht nog enkele jaren een organische groei van 10 procent, met een rebitda-marge van 26 procent.

Magistrale bereidingen

De activiteiten van Fagron zijn opgesplitst in drie segmenten. Het grootste, maar minst rendabele segment is Fagron Compounding Essentials, leverancier van farmaceutische grondstoffen en apparaten voor magistrale bereidingen in apotheken. Essentials boekte in 2014 een omzetstijging van 0,8 procent tot 245 miljoen euro (+9,7 % recurrent zonder wisselkoerseffecten), goed voor 55,9 procent van de divisie Fagron.

Het tweede domein is Fagron Trademarks, dat gespecialiseerd is in producten en concepten voor magistrale bereidingen. De omzet van Trademarks steeg in 2014 met 35,7 procent, tot 45,7 miljoen euro (10,4 % van de divisie). Het derde, Fagron Compounding Services, omvat de negentien eigen steriele en niet-steriele bereidingsfaciliteiten. De omzet steeg vorig jaar met 153,9 procent, tot 147,8 miljoen euro (33,7 %).

Daarnaast is er de kleine divisie HL Technology, die precisiecomponenten ontwikkelt en produceert voor orthopedische specialisten. Die afdeling boekte vorig jaar 8,6 miljoen euro omzet en 0,7 miljoen euro rebitda.

Hoger dividend

Het aandeel van Fagron heeft het afgelopen jaar per saldo amper bewogen. Het bleef daarmee duidelijk achter op de markt. Niet alleen de aanslepende verkoop van Corilus, ook de stilaan wegebbende zorgen over de terugbetalingsvoorwaarden van farmaceutische grondstoffen in de Verenigde Staten speelden daarbij een belangrijke rol.

Als blijk van vertrouwen heeft Fagron het brutodividend fors verhoogd, van 0,72 euro per aandeel in 2014 naar 1 euro. De groep verwacht in 2015 minstens 500 miljoen euro omzet (+12 %). We vinden de huidige waardering aantrekkelijk, tegen 15,5 keer en 14 keer de verwachte winst voor 2015 en 2016.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content