AARTSELAAR. LAND VAN BIER EN ZON

Wanneer ze in het land van de rijzende zon een brouwerij willen opstarten, komen ze daarvoor naar het land van het bier.

Het is de eerste keer dat de NV Gillain & Co uit Aartselaar een brouwerij zal leveren aan Japan. Vroeger werden reeds installaties geleverd in China en Afrika. De huisbrouwerij die nu in het land van de rijzende zon wordt gemonteerd, komt er op vraag van de NV SBM, zeg maar brouwerij Sterkens uit Meer, die een kontrakt afsloot met de Japanse Konishi Brewing Company. Daar brouwde men al langer sake of rijstwijn en voerde men ook Franse wijn en Belgisch bier in. Toen een Japanse norm voor een verplichte minimumbrouwgrens werd verlaagd tot 60.000 liter per jaar, zag ook de Konishi Brewing Company de kans schoon om zelf met het brouwen van bier te starten. Als vanzelfsprekend werd daarvoor toenadering gezocht tot een Belgische brouwerij.

De huisbrouwerij, die goed zou moeten zijn voor een bierproduktie van 100.000 liter per jaar, zal worden geïnstalleerd in een voormalige sake-brouwerij in Itami, een stad van 185.000 inwoners dicht bij Osaka en op het knooppunt van twee belangrijke spoorlijnen. De brouwerij zal vlakbij twee stations komen te liggen. De afzet lijkt dan ook gegarandeerd. Bij Gillain & Co is het niet de eerste keer dat ze instaan voor een buitenlandse levering. Dit is één van de weinige Belgische bedrijven die het koncept van de mini- of huisbrouwerij realizeren. Ditmaal wordt de hele installatie door een gespecializeerde firma ingepakt ze wordt daarvoor eerst gedeeltelijk uit elkaar gehaald en op het vliegtuig naar Japan gezet. De recente aardbeving in Kobe trof ook de haven en maakt het transport per schip onmogelijk. Een werknemer van de brouwerij Sterkens zal ter plaatse instaan voor de definitieve montage.

Manager Patrick Gillain kan voor de montage van de diverse toestellen in roestvrij staal steunen op een 100-tal werknemers. De firma is aktief zowel in de brouw- en drankensektor, de farmacie en biotechnologie als de voedings- en non-food industrie. Een belangrijk deel van de aktiviteiten van Gillain & Co bestaat uit de vertegenwoordiging van buitenlandse leveranciers op de Belgische markt. Vorig jaar realizeerde Gillain & Co een omzet van 550 miljoen frank. Ook dit jaar wordt nog groei verwacht. Misschien kunnen nieuwe opdrachten van de NV SBM hiertoe bijdragen. Daar heeft men al kontakten voor de bouw van nog eens tien huisbrouwerijen in Japan.

PATRICK GILLAIN (GILLAIN & CO)Bouwen op de smaak van Belgisch bier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content