Aardgas is te ver teruggevallen

Net als de prijs van ruwe olie is ook de prijs van aardgas de voorbije weken teruggevallen. Bij aardgas was de beweging zelfs nog een stuk meer uitgesproken. Om alle misverstanden te vermijden, benadrukken we dat het hier gaat om aardgas dat wordt geproduceerd in de Verenigde Staten en waarvan de termijncontracten worden verhandeld op de Intercontinental Exchange (ICE). In Europa is aardgas een stuk duurder. Verbruikers in Azië moeten zelfs nog meer betalen, omdat het grootste deel moet worden ingevoerd.

Aardgas uit de Verenigde Staten begon vorig najaar aan een klim die de prijs na een piek in februari op het hoogste niveau in meer dan vijf jaar bracht. Enkele maanden later ziet de situatie er helemaal anders uit en is de prijs teruggevallen naar de niveaus van begin januari.

Withdrawal en injection season

Het aardgasseizoen wordt onderverdeeld in een ‘withdrawal season’, waarbij het verbruik hoger ligt dan de productie en dus aardgas aan de voorraden wordt onttrokken, en een ‘injection season’ waarin net het omgekeerde geldt. De Amerikaanse aardgasvoorraden waren na het vorige withdrawal season teruggevallen tot iets meer dan 820 miljard cubic feet (cf), amper de helft van een jaar eerder. Dat had uiteraard te maken met de ongewoon strenge winter in Noord-Amerika. De aardgasvoorraad lag niet alleen fors onder het niveau van 2013, maar ook tegenover het gemiddelde van de voorbije vijf jaar was er een achterstand van meer dan 50 %.

Een laag voorraadniveau maakt dat tijdens het injection season, dat afhankelijk van de weersomstandigheden duurt van april tot begin november, voldoende aardgas moet worden geproduceerd om de voorraden weer op een aanvaardbaar peil te brengen. Dat lijkt op het eerste gezicht geen probleem te worden. De Amerikaanse Energy Information Administration (EIA), een onderdeel van het ministerie van Energie, voorziet in haar jongste Short Term Energy Outlook voor 2014 een gemiddelde output van 73 miljard cf per dag.

Als die voorspellingen uitkomen, wordt dit het negende opeenvolgende jaar met een hogere Amerikaanse aardgasproductie en ineens ook het hoogste cijfer ooit. Maar die recordproductie zal niet voldoende zijn om de voorraden aan de start van het nieuwe withdrawal season weer op het peil van een jaar eerder te brengen. De EIA stelt voor eind oktober een voorraadcijfer van 3424 miljard cf voorop, ongeveer 400 miljard cf lager dan in 2013.

Recordproductie

Bovendien is het lang niet zeker dat de vooropgestelde recordproductie ook echt worden gehaald. De productiviteit van de schaliegasvelden neemt niet meer in dezelfde mate toe als in de periode 2009 tot 2012. In bepaalde regio’s neemt de productie zelfs al sterk af, maar dat wordt voorlopig nog gecompenseerd door de toevoeging van nieuwe velden. Om de ontginning van nieuwe velden rendabel te houden en de productie te laten toenemen, moeten de prijzen dus omhoog. De voorbije maanden is de trend echter dalend. In de recentste verslagweek (cijfers van 4 juli over de week tot 27 juni) was het deficit tegenover het vijfjarig gemiddelde al afgenomen naar 29 %. Een maand geleden was dat nog bijna 40 %.

Opwarming van de aarde

Verwacht wordt dat aardgas zal profiteren van de nieuwe maatregelen van de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) in de strijd tegen klimaatopwarming. Ook op lange termijn lijkt de vraag naar aardgas uit de Verenigde Staten te zullen toenemen. De komende jaren zal de uitvoer van vloeibaar aardgas of lng naar Azië op gang komen. De vergunningsprocedures en de bouw van exportinstallaties draait intussen op volle toeren. De Verenigde Staten zullen ook meer aardgas uitvoeren naar Mexico.

De prijscurve van de termijncontracten is de eerste maanden vrij vlak, met een prijs die voor de contractmaanden augustus, september en oktober nauwelijks van elkaar afwijkt. Het negatieve doorrolrendement of roll yield blijft dus beperkt waardoor het ook weinig zin heeft voor geavanceerde producten te kiezen die in verschillende futures investeren. Van november tot januari loopt de prijs weer op (contango), wat gebruikelijk is tijdens de wintermaanden, om nadien weer terug te vallen.

Keuze zat

Wie via afgeleide producten in aardgas wil investeren, heeft keuze te over. Zowel ABN Amro, ING als RBS Markets bieden sprinters en turbo’s aan waarvan op dit moment het aardgastermijncontract met afloopdatum in augustus de onderliggende waarde is. ING heeft 7 sprinters (long) in de aanbieding om in te spelen op een prijsstijging. Bij ABN Amro en RBS Markets gaat het om respectievelijk vijf en vier turbo’s.

Natural Gas Future Turbo Long

Isin-code : NL0010053021

Munt : EUR

Financieringsniveau : 2,63

Referentieprijs : 4,205

Stoploss : 2,95

Hefboom : 2,67

Koers : 1,15

Deze turbo long van RBS Markets is de op één na meest defensieve uit het aanbod, met een verschil van 42,5 % tussen de stoploss en de referentieprijs.

ABN NYMEX Gas Future Turbo Long

Isin-code : NL0010702882

Munt : EUR

Financieringsniveau : 3,13

Referentieprijs : 4,205

Stoploss : 3,52

Hefboom : 3,95

Koers : 0,78

Bij deze turbo long van ABN Amro Markets ligt het risico iets hoger, omdat de huidige aardgasprijs nog maar 19 % boven de stoploss uitkomt. Het toegenomen risico wordt gecompenseerd door een hogere hefboom. Investeerders moeten er ook rekening mee houden dat deze hefboomproducten in euro noteren en de aardgasprijs in Amerikaanse dollar. Het is mogelijk om dat valutarisico af te dekken door bijvoorbeeld de positie in aardgas te combineren met een EUR/USD Turbo long.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content