AANTREKKELIJKE PRIJZEN

De Oostendse woningmarkt kent een grillige verkoop. Oudere appartementen drukken de prijs. Luxueuze nieuwbouw boort een nieuw publiek aan.

De prijs van de appartementen op de dijk van Oostende donderde vorig jaar 12 procent lager, naar een mediaanprijs van 220.000 euro. De voorbije vijf jaar was er wel een stijging van 37,5 procent. De prijsevolutie kent een grillig verloop, zo blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

In heel Oostende zakte de prijs van appartementen in 2015 minder dramatisch (165.000 euro, -1,2%). Er is al een gestage daling sinds 2012, toen de mediaanprijs nog 177.000 euro bedroeg. Ook de prijs van de huizen daalde licht tot 198.764 euro (-0,6%), nadat vorig jaar nog de grens van 200.000 euro was doorbroken. Het aantal transacties steeg wel met 6 procent.

“Er is in Oostende een ruim aanbod van oude appartementen, vaak een eindje van de dijk gelegen”, weet Bart van Opstal, notaris in de Koningin der Badsteden. “Dat segment staat onder druk, want mensen die aan de kust kopen, willen geen onzekerheid over hun renovatiebudget. Bovendien heeft Oostende een oudere bevolking, wat betekent dat veel van die appartementen ook in nalatenschappen terechtkomen. Dat zet ook druk op de prijzen. Die tendens biedt wel kansen voor mensen die voor een relatief lage prijs toch een ruim appartement willen.”

Filip Dewaele van makelaar Dewaele Groep: “De herverkoop van appartementen liep de jongste jaren iets moeilijker omdat mensen zich lieten afschrikken door de verbouwingen. Die angst is nu weg. We hebben vorig jaar 10 procent meer appartementen verkocht in Oostende.”

“Er is een gevarieerd aanbod van wat duurdere, nieuwe woningen op toplocaties en goedkopere, oude appartementen waar nog wat werk aan is”, zegt Filip Dermul, de zaakvoerder van het gelijknamige makelaarskantoor. “De voorbije jaren vonden ook jongeren de weg naar onze stad. Ik zit al zestig jaar in het vak en zag een enorme diversificatie. Vroeger waren enkel de dijk en de hellingen interessant als tweede verblijf. Nu is de hele stad aantrekkelijk.”

Nergens zoveel nieuwbouw

Nergens aan de kust wordt zoveel nieuwbouw ontwikkeld als in Oost-ende, dat een vierde van het volume voor zijn rekening neemt. Dat straalt af op de prijs (3000 euro/m2). Enkel in Bredene is die lager, zo blijkt uit de cijfers van de Crombrugghe & Partners. Vorig jaar was er wel een stijging met 1,7 procent, maar dat kon het verlies van 4 procent tegenover 2013 niet goedmaken. In Oostende worden nog woningen gebouwd voor 1900 euro per vierkante meter, het diepterecord aan de Vlaamse kust. Appartementjes van 80 vierkante meter gaan er dus nog van de hand voor 152.000 euro.

“Er is een ruim aanbod nieuwbouw aan de Oosteroever, in de jachthaven en rond het mediacenter”, situeert Van Opstal. Dermul: “Versluys en Burco Coast ontwikkelen op Ooster-oever woningen voor toeristen in het topsegment. Dat is een nieuw doelpubliek. Die projecten liggen dicht bij de stad en het mooiste, vrij discrete strand ten oosten van de stad. Het mikt op mensen die een appartement in Knokke kunnen kopen. Zij willen geen appartement om gezien te worden, maar om van de welverdiende rust te genieten.”

HANS BROCKMANS EN LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content