Aangename verrassingen

Terwijl Alcoa de beleggers enkele dagen geleden teleurstelde met slechte resultaten als gevolg van een gepeperde energiefactuur, wordt de op een na grootste energiegroep ter wereld overspoeld met aanbevelingen van analisten.

Eind vorig jaar (zie Cash nr. 49 van 3 december 2009) gaven we u opnieuw het advies om GDF Suez te kopen nadat het al een twaalftal procent was gestegen sinds ons eerste koopadvies (zie Cash nr. 30 van 16 juli 2009). Nadat het aanvankelijk de grens van 30 EUR had doorbroken, zakte het aandeel weer terug naar het niveau van begin december als gevolg van verschillende adviesverlagingen van analisten. Op drie dagen tijd hebben Standard & Poor’s, Exane BNP Paribas en Bank of America Merrill Lynch hun advies verlaagd van kopen naar neutraal/houden.

Besparingen

De consensus van analisten is tamelijk conservatief ten opzichte van de openbaarnutsgroep. Ze verwachten dat ze een bruto operationele cashflow (ebitda) zal realiseren van 16,8 miljard EUR, terwijl GDF Suez zelf uitgaat van een cijfer van 17 à 18 miljard EUR. Dat is erg ambitieus, want die cijfers liggen minstens 22 % hoger dan de resultaten van 2008. Om in zijn opzet te slagen, rekent de energiereus op zijn herstructureringsprogramma Efficio, dat werd opgestart na de fusie van Suez met GDF in 2008. De besparingen voorzien in het kader van dat programma bedragen van 1,8 miljard EUR per jaar tegen 2011, waarvan 650 miljoen EUR in 2009 werd gerealiseerd.

GDF Suez groeit ook via investeringen. De groep is van plan om tussen 2008 en 2010 zowat 30 miljard EUR te investeren in alle activiteitensegmenten van de groep: exploratie en productie (van gas), productie van elektriciteit (gascentrales, hernieuwbare energieën, kernenergie en hydro-elektriciteit), distributie van aardgas en milieu.

Regulering

GDF Suez zou daarnaast ook profijt kunnen halen uit de nieuwe regelgeving voor de Franse energiemarkt. Zo zal de groep vanaf 1 april kunnen onderhandelen met de nieuwe regulator voor de Franse gasmarkt over de tarieven voor de gezinnen. De gereglementeerde prijzen, die tot nog toe werden opgelegd door de regering, dekten de afgelopen jaren (en ook nog in het eerste kwartaal van 2010) amper de kosten.

Op het gebied van elektriciteit bereidt de Franse regering een wetsontwerp voor om EDF (dat de elektriciteitsmarkt in Frankrijk op dit moment nog volledig gesloten houdt) ertoe te dwingen een deel van zijn kernenergiecapaciteit (ongeveer een vierde) te verkopen aan zijn concurrenten, waaronder uiteraard GDF Suez.

Waardering

GDF Suez zou de komende twee à drie jaar dus positief kunnen verrassen. Het aandeel is bovendien nog steeds zeer aantrekkelijk gewaardeerd, aangezien het verhandeld wordt tegen 1,1 keer de boekwaarde en slechts 11,6 keer de verwachte winst voor dit jaar. Zij die nog niet hebben belegd, krijgen dus een nieuwe kans dankzij de recente terugval van het aandeel onder 30 EUR. (C)

Door Cédric Boitte

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content