AANDELEN OP BESTELLING

Wil u met uw bedrijf op de beurs ? Ga dan eerst naar Roeselare. Uw aandelen kopen.

Grootvader Cosaert bracht na de Eerste Wereldoorlog met de stootkar een ontmantelde drukkerij van Schaarbeek naar Roeselare. Zijn zoon nam het roer over en begon annex een papeterie en importeerde reproducties, vandaar de naam Huize Breughel. In 1967 erfde kleinzoon Geert Cosaert de zaak, toen 8 personeelsleden sterk. Hij splitste het bedrijf in twee, “want ik heb twee zonen die later op eigen benen moeten kunnen staan.” Zo is er Athena Graphics met vestiging in Brussel (25 personeelsleden en een kleine 100 miljoen omzet), plus de drukkerij Crea (omzet 252 miljoen en 60 personeelsleden). Die bleef in Roeselare, en Huize Breughel vormt daar als het ware een bedrijf binnen het bedrijf.

“Aandelen drukken is een heel speciale branche,” meent Geert Cosaert, zaakvoerder van beide ondernemingen. “Het vergt een zeer grote discipline, veiligheid ook want je drukt tenslotte geld, plus een zeer goede beheersing van de techniek.” Zo drukt Huize Breughel uitsluitend op speciaal papier met watermerk, dat vier, vijf keer zo duur is als klassiek papier. Er kunnen tot 38 veiligheden van zeer ingewikkelde kaders en rasters tot en met oplichtende metaaldeeltjes ingebouwd worden, kwestie van namaak uit te sluiten. Elk gedrukt vel wordt apart gecontroleerd en in een register ingeschreven.

Huize Breughel heeft twee soorten klanten : beursgenoteerde bedrijven die hun aandelen en obligaties meestal via de banken of rechtstreeks laten drukken, plus de niet-genoteerde vennootschappen. Cosaert zegt dat hij zo’n 60 % van de aandelen aan toonder in ons land aanmaakt. Enige concurrent van formaat : een Nederlandse drukker. “Het is een kleine markt, enkele tientallen miljoenen per jaar. Door de jaren heen verwierven wij een zekere faam, plus bieden wij bij elk nieuw bedrijf of bij elke kapitaalverhoging die het Belgisch Staatsblad meldt, onze diensten aan.”

De informatisering slaat ook toe in deze sector. Huize Breughel drukt voor bepaalde banken nog alleen zogenaamde moedervellen, waardepapier waar de emittent later met de computer nummers op zet. Dat is maar een begin. Geert Cosaert : “In Frankrijk verloopt de handel al helemaal elektronisch. Belgen willen voorlopig nog liever papier in hun handen, maar dat zal veranderen. Ik hoop dat ik me vergis, maar op het drukken van aandelen en obligaties zou ik geen kerk durven bouwen.”

GEERT COSAERT (HUIZE BREUGHEL) Drukker van aandelen en obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content