Aandelen met

Brederode, de spilholding van het imperium- Pierre van der Mersch zou ongetwijfeld in onze selectie zijn voorgekomen. Alleen passen we onze selectiecriteria in casu bijzonder strikt toe : Brederode zit niet in de top-5 omdat het aandeel (nog) nièt op de termijnmarkt noteert. De groep is een voorbeeld van een kwalitatief goed geleide holding die de beleggers over alle perioden een superieure return tegenover het marktgemiddelde geeft.

Distributeur Delhaize was tot begin jaren negentig één van de absolute topsterren van de Brusselse beurs. Na een moeilijke periode met de Amerikaanse groeidochter Food Lion is de warenhuisketen er weer bovenop. Het grote groeipotentieel voor de Delhaize-groep zit ongetwijfeld nog steeds daar. Delhaize zit nét niet in de top-5, maar zou in een top-10 zeker een plaatsje gekregen hebben. Wie dus een ruimere portefeuille wil samenstellen, kan hier terecht.

Powerfin is een grote waarde met een fraai groeiprofiel. Niets op aan te merken. Of toch ? Steeds meer analisten gaan ervan uit dat Powerfin weldra door moederholding Tractebel zal worden opgeslorpt, een aandeel dat naar onze smaak ruim voldoende gewaardeerd wordt door de beurs en ook een aantal divisies telt waar het groeiritme een behoorlijk stuk lager ligt. Daarom geen Powerfin.

Ackermans & van Haaren/ Belcofi is ook een mooi duo. Industriële holdings met mooie prestaties in het verleden, die dus hebben bewezen dat ze iets in hun mars hebben. We tobden dan ook enige tijd over de vraag of we deze aandelen in de selectie zouden opnemen. Maar we denken dat het groeiritme van AvH iets té laag zal liggen en om de toekomstkansen van het “nieuwe” Belcofi voor de komende vijf jaar goed in te schatten, is het nog wat te vroeg. Zelfde opmerking als Delhaize.

Een aandeel dat er tot voor enkele maanden ongetwijfeld had bijgezeten, is Quick. De fastfoodketen uit de GIB-groep beleefde echter een zodanig “zwart” jaar dat de toekomstperspectieven er iets somberder zijn gaan uitzien. We zijn niet zo negatief op langere termijn voor dit aandeel als de gemiddelde Belgische analist. Het einde van de groei voor fastfoodketens kan onmogelijk al bereikt zijn. Maar men zal maar over een jaar of zo kunnen oordelen of een koers van 2000 frank voor Quick echt een koopje was. Enkel voor de durvers.

Een beetje dezelfde redenering volgen we voor Xeikon, de producent van digitale drukpersen en genoteerd op de Amerikaanse markt voor groeiaandelen, Nasdaq. Dat aandeel heeft ongetwijfeld een groot groeipotentieel en de stevige marktpositie om dit waar te maken. Alleen ligt het risico té hoog om het aandeel voor een goede huisvader/belegger aan te bevelen. De koersschommelingen zijn en zullen nog enige tijd hevig blijven. Het gaat tenslotte om een hightechbedrijf met weinig verleden.

Bekaert, Koramic, Solvay en Union Minière hebben allemaal dezelfde kenmerken : uitstekend management, échte Belgische multinationals, over de hele wereld vermaard in hun activiteitendomein. Op zich verdienen ze dus heus wel vijf sterren. Toch hebben we ze van maar vier sterren voorzien omdat de bedrijven toch nog steeds meer dan gemiddeld last hebben van de economische conjunctuur, ondanks bijzonder lovenswaardige inspanningen. Populair vertaald : er zitten serieuze golven in de resultatencurve. Mits een goede timing kan met deze aandelen ongetwijfeld een hoge return worden behaald, waarbij het nu wel eens het goede moment zou kunnen zijn om deze cyclische topaandelen te kopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content