AANDEELHOUDERSMODEL KOMT ONDER DRUK

In 2003 stapte de Franse reus Crédit Agricole in het kapitaal van Landbouwkrediet. Het was een scharniermoment, bevestigt Luc Versele: “Daarvoor hadden we drie aandeelhouders: de coöperatieve landbouwkassen, Artesia (ex-Bacob) en Swiss Life, elk met een derde van de aandelen. Doordat er geen meerderheidsaandeelhouder was, had niemand echt zin om te investeren.”

Na de overname van Artesia drong Dexia aan op een meerderheid, maar dat zagen de coöperatieve landbouwkassen Lanbokas en Agricaisse niet zitten. Zij gingen op zoek naar een partner die bereid was een 50/50-verdeling van de aandelen te respecteren. Net over de grens kwamen ze terecht bij een coöperatieve bank die eveneens haar roots in de landbouw heeft.

De twee grenskassen Crédit Agricole Nord de France (Rijsel) en Crédit Agricole Nord Est (Reims) kochten Dexia en Swiss Life uit. Hun aandelen geven recht op twee derde van de winstuitkering. Maar het aantal stemgerechtigde aandelen werd beperkt zodat de zeggenschap gelijk verdeeld werd met de Belgische coöperatieve kassen.

Dankzij de steun van Crédit Agricole legde Landbouwkrediet de voorbije jaren een mooi parcours van zowel interne als externe groei af. Europabank en Keytrade Bank werden overgenomen, en even goed startte de bank een eigen verzekeringsdochter en private bank-activiteit op. De kers op de taart was de overname van Centea begin dit jaar.

Voor die acquisitie moet 527 miljoen euro betaald worden, en dat geld schiet Crédit Agricole voor. Maar als Landbouwkrediet als Belgisch verankerde, coöperatieve bank verder door het leven wil, moeten de Belgische co-operanten hun deel van de groei bekostigen. Daarom wil Versele de overname financieren door nieuw coöperatief kapitaal aan te trekken.

Landbouwkrediet telt momenteel 142.000 coöperanten op iets meer dan 400.000 klanten. Versele rekent echter vooral op de 600.000 klanten van Centea die erbij komen. “Als een tiende van hen inschrijft op het coöperatief kapitaal van Landbouwkrediet (dat kan voor maximaal 3000 euro per persoon, nvdr), dan hebben we 180 miljoen euro bijkomend kapitaal”, berekent hij. “Terwijl we ongeveer 200 miljoen nodig hebben.”

De bedoeling is dat Landbouwkrediet in de tweede helft van 2011 start met de ophaling van vers coöperatief kapitaal. “We zijn ervan overtuigd dat het kan”, zegt Versele. “De coöperatieve aandelen bieden een aantrekkelijk rendement. Voor de achtste keer op rij hebben we dit jaar 5 procent netto- dividend uitgekeerd.”

Maar wat als er tegen eind 2012 pakweg 100 miljoen opgehaald is? “In dat geval blijven de Fransen sterker vertegenwoordigd in het kapitaal en dan moeten we kijken of we de 50/50-verhouding willen houden. Daar zal over gediscussieerd worden. Er bestaat een aandeelhouders- overeenkomst die in oplossingen voorziet voor zulke gevallen, bijvoorbeeld door een groter deel van de winst voor de Fransen te reserveren.

Maar ik ben er vrij gerust in dat we 200 miljoen zullen ophalen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content