De een houdt van kleine, lichte en avontuurlijke bereidingen in een kale, moderne omgeving, de ander kiest voor de traditionele keuken met royale porties en machtige sausen met diepgang, opgediend in een knusse sfeer met de warmte van antiek en kaarslicht. Voor de laatste categorie, de behoudzuchtige lekkerbekken, is er in Brussel een veilige thuishaven: het romantische eethuisje A la Recherche du Temps Perdu.
...

De een houdt van kleine, lichte en avontuurlijke bereidingen in een kale, moderne omgeving, de ander kiest voor de traditionele keuken met royale porties en machtige sausen met diepgang, opgediend in een knusse sfeer met de warmte van antiek en kaarslicht. Voor de laatste categorie, de behoudzuchtige lekkerbekken, is er in Brussel een veilige thuishaven: het romantische eethuisje A la Recherche du Temps Perdu. Het restaurant is te vinden in een gerestaureerd huis aan het begin van de Brusselse Lombardstraat, tegenover hoedenmaker Elvis Pompilio en op een steenworp van de Grote Markt. Binnen is de klok teruggedraaid: 'parelzakken' (oude, kristallen kroonluchters) aan plafonds met stukwerk, lambriseringen van eik, oude deuren, marmeren schouwen, barokke kandelaars en spiegels met vergulde lijsten brengen stijlvolle romantiek en gezelligheid. De eetzaal is het domein van de elegante Cathy Peleman. Zij studeerde Germaanse filologie, deed met haar vader in vastgoed en besloot met haar echtgenoot een theesalon te openen in een huis dat als beleggingsobject was aangekocht. Er kwam een kok in dienst die meer capaciteiten bleek te hebben dan pannenkoeken bakken en de zaak evolueerde van theesalon tot volwaardig restaurant. Cathy Peleman is vriendelijk, discreet en attent. Zij bezit een natuurlijke aanleg om te ontvangen en te bedienen en maakt aanspraak op de titel 'gastvrouw van het jaar'. Echtgenoot Tom Lantmeesters, die bedrijvig was in de toeristische sector, houdt zich op de achtergrond bezig met de dranken. De onzichtbare kok ontwikkelde een gevarieerd repertoire nostalgische bereidingen, waarin veel seizoensproducten (wild, hopscheuten en asperges) en luxeproducten (truffel, ganzenlever en morieljes) worden verwerkt. Op een bordje met gouden rand kwamen garnalen met pesto als hapje vooraf. Van onder de kurk verscheen een zuiderse Saint-Chinian, domaine de Ministre, een warme en stevige Pays d'Oc '99 (18,50 euro). Voorgerechten waren: met kaas gegratineerde sint-jakobsvruchten op spinazie met roomsaus (16 euro) en tagliatelle met gebakken ganzenlever en morieljes in bruine saus (15 euro). Als hoofdgerechten kregen we: lamsfilet met groenteboeket en aardappelgratin (17 euro) en zeeduivel met morieljes (23 euro), alles van goede kwaliteit en rijkelijk overgoten met bruine saus. Een zilveren kelk met verfrissende fruitsla en een ouderwetse Normandische pannenkoek met gekarameliseerde appel en een bol sorbet sloten deze machtige maaltijd af. A la Recherche du Temps Perdu wordt tijdens de lunch bezocht door zakenlieden. 's Avonds is de sfeer romantischer en wordt er vooral onder vrienden of familie gegeten.Pieter van Doveren [{ssquf}]