7 digitale fotolabs voor u uitgetest

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Op het internet zijn er heel wat fotolabs te vinden die uitstekende afdrukken afleveren van digitale foto’s. We hebben er een paar voor u uitgetest.

Reacties: e-trends@trends.be

Digitale foto’s worden meestal bewaard op de pc. U kunt ze op een cd’tje zetten of rondsturen, maar ze afdrukken op papier gebeurt nog zelden. Daar heeft de hoge prijs van kleureninkt en speciaal fotopapier ongetwijfeld wat mee te maken. Maar waarom zou u een goede oude gewoonte zomaar opzijschuiven? U kunt met uw digitale fotorolletje nog steeds terecht bij een aantal diensten op het internet. Zij drukken ze voor u af: op gewoon fotopapier, aan een goede kwaliteit en tegen een voordelige prijs.

We hebben zeven van deze digitale fotolabs voor u uitgetest. In de eerste plaats grote namen als Kodak (onder de merknaam Ofoto), het Belgische Spector en Delhaize en Media Markt, die deze diensten uitbesteden. We stuurden onze kiekjes ook naar de pure internetlabs van Fastlab, Foto.com en Pixdiscount. Er zijn nog heel wat andere bedrijven actief die we hier niet konden testen, al gaat het in sommige gevallen alleen om doorverkopers die zelf geen afdrukken maken.

We deden de tests met een aantal zeer uiteenlopende beelden: landschappen, gebouwen, portretten en close-ups. De beelden kwamen uit een Nikon Coolpix 4300 camera aan 4 megapixels.

– Voorbereiding. De beelden selecteren, aangeven op welk formaat u ze wilt afgedrukt hebben en hoeveel exemplaren u wenst, gebeurt meestal via uw browser. De makkelijkste en aangenaamste voorbereiding bieden Kodak en Media Markt. Bij Foto.com, Fastlab en Pixdiscount gebeurt de voorbereiding aan de hand van een stukje software dat u moet installeren. Kodak biedt de keuze. Elke site geeft op basis van de kwaliteit van de foto aan welke afdrukformaten mogelijk zijn.

– Verzending. De tijd die u nodig hebt om een foto naar de labs te versturen, hangt af van uw internetverbinding. Zelfs kabel- en adsl-lijnen zijn vaak niet erg snel als het op het versturen van gegevens aankomt. En: hoe scherper de beelden, hoe groter het bestand en hoe langer de wachttijd. In ons geval (een kabelverbinding via UPC) moesten we per foto ongeveer één minuut wachten. Wie niet zoveel geduld kan opbrengen, kan altijd gebruikmaken van het programma van Kodak om een cd aan te maken die u dan kunt opsturen.

– Prijs. De bekendste labs, zoals Kodak en Spector, zijn de duurste. Spector vraagt 45 cent voor een afdruk van 10×15 cm, Foto.com 9 cent (een tijdelijke promotie, de normale prijs is 15 cent) en Pixdiscount zelfs maar 8 cent. Daarnaast betaalt u een vast bedrag voor verzending en verwerking, meestal 2 tot 3 euro.

– Formaten. Digitale foto’s zien er doorgaans iets anders uit dan hun analoge voorlopers. Terwijl bij een afdruk van 10×15 cm de breedte 1,5 keer de hoogte bedraagt, gaat het bij digitale beelden om een factor 1,33. Spector stelt nieuwe formaten voor die daarmee rekening houden, bijvoorbeeld 10,2×13,6cm. Dat klinkt wat ingewikkelder, maar u krijgt op die manier wel uw volledige foto in handen. Fastlab gaat het probleem volledig uit de weg, terwijl Foto.com verwarring zaait: men spreekt er zonder verdere toelichting zowel over 10×15 als over 11×15 cm. Kodak snijdt de foto’s af maar doet dat vaak slordig. Wel zat er in de omslag een kleine toelichting – in het Duits! – die uitlegt dat we beter voor 10×13 cm hadden gekozen.

– Levering. Delhaize, Spector en Mediamarkt leveren de afdrukken af in een verkooppunt dat u bij de bestelling moet bepalen. De andere labs versturen de beelden naar u thuis of op kantoor. Media Markt en Delhaize haalden de aangekondigde leveringstijd van vier dagen niet en zelfs na negen dagen waren er nog geen foto’s beschikbaar. Foto.com, Kodak en Fastlab leverden het snelst: donderdag verstuurd, maandagmorgen ontvangen.

– Kwaliteit. De foto’s werden door twee journalisten bekeken, in natuurlijk licht en zonder de naam van het lab te kennen. Ons kon Pixdiscount – de goedkoopste – het meest bekoren. De foto’s waren evenwichtig en hadden een goed contrast. Kodak kwam op de tweede plaats. De foto’s van Fastlab konden met hun bleke, naar geel neigende kleuren niet bepaald overtuigen, terwijl die van Foto.com en Spector in de goede middenmoot zaten. Alle foto’s waren helder en vertoonden geen onzuiverheden. Wilt u uw eigen ogen laten oordelen, dan is het interessant om weten dat sommige labs, zoals Ofoto van Kodak, een tiental gratis afdrukken aanbieden.

Robert Van Apeldoorn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content