6% BTW voor nieuwbouw bij sloping

Vandaag, 28 februari, start de 43ste Internationaal Salon voor Bouw, Renovatie en Inrichting, beter bekend als Batibouw, in de paleizen van Brussels Expo. Twee dagen later opent Batibouw haar deuren voor het grote publiek. “De bouwsector staat voor grote veranderingen,” zegt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Renovatie, milieu en mobiliteit zijn de nieuwe groeimarkten voor de aannemer.”

ROBERT DE MUELENAERE (CONFEDERATIE BOUW). “Onze toekomst ligt in renovatie. Door de veroudering van de bevolking, de stijging van het aantal wooneenheden voor alleenstaanden en eenoudergezinnen, en het gebrek aan bouwgronden zullen heel wat bestaande huizen moeten worden verbouwd. Ook de reconversie van oude industrieterreinen, zoals die van Boelwerf, biedt heel wat perspectieven. Dit alles zal leiden tot een reorganisatie van het bouwbedrijf. Renovatie vereist polyvalente arbeiders.”

Welke maatregelen kan de overheid nemen?

DE MUELENAERE. “Tot ons groot genoegen heeft premier Guy Verhofstadt op het Bouwforum deze maand bevestigd dat de regering het BTW-tarief van 6% na 2002 wil verlengen voor renovatie van woningen van meer dan vijf jaar oud. Ook staat de premier achter ons voorstel om hetzelfde voordeel toe te kennen voor het slopen en bouwen van een nieuwe woning in specifieke stadsdelen op een eerste schijf van 50.000 euro. Wel wil hij eerst nog de budgettaire gevolgen berekenen. Ook moet de goedkeuring van de Europese Commissie nog worden gevraagd, maar dit schijnt geen probleem te zijn.”

Wat is de weerslag van de bouw op het milieu?

DE MUELENAERE. “Volgens Campos Morales, de administrateur-generaal van de Europese Commissie, consumeren de gebruikers van gebouwen ruim 42% van de totale primaire energiebronnen, waarvan 70% voor verwarming en klimaatregeling. Ze veroorzaken 31% van de broeikasgassen. Daarom pleiten wij voor het gebruik van goed aangebrachte isolatie, hernieuwbare energie, zuinig watergebruik en gerecycleerde bouwmaterialen. Gelukkig heeft de regering het initiatief genomen om vanaf 1 januari volgend jaar een fiscale aftrek toe te kennen voor energie-efficiënte maatregelen in huis.”

E.P.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content