5x trendy

Pieter van Doveren selecteerde vijf modieuze nieuwkomers. Jonge restaurateurs die kiezen voor een originele aanpak.

1 Mets Gusta Exotisch in Moeskroen

Mets Gusta is te vinden schuin tegenover het oude station, dat momenteel wordt omgebouwd tot seminarie- en feestzalen. Het eethuis is een initiatief van Jeremy Vanderbeke. Hij kreeg een klassieke opleiding bij Jacques Pélissier in de Kortrijkse St. Christophe en in ‘t Convent in Reninge. Jeremy weet dus wat traditioneel koken is. In zijn eigen restaurant besloot hij om het op zijn manier te doen. Samen met zijn souschef Tony De Bare, die twee jaar in het New Yorkse sterrenrestaurant BLT werkte, presenteert Jeremy avontuurlijke, wereldse bereidingen, waarin oost en west elkaar ontmoeten.

Mets Gusta is ingericht in een multiculturele stijl. De muziek sluit aan bij de omgeving en het repertoire op de Franstalige spijskaart. Je treft er zowel klassiekers uit de Belgisch-Franse keuken (terrine van ganzenlever, tournedos Rossini) als Marokkaanse (tajine), Aziatische (tom yum kung) en persoonlijke bereidingen uit de fusionkeuken. Bezoekers komen uit de streek en spreken zowel Frans als Nederlands.

METS GUSTA: PHENIXSTRAAT 29, 7700 MOESKROEN, TEL.: 056 34 49 55, DRIEGANGENMENU 33 EURO, DINSDAGAVOND, WOENSDAG EN ZATERDAGMIDDAG GESLOTEN

2 Recto Verso Fris windje uit Namen

Recto Verso is een initiatief van twee jonge Walen. Renaud Merveille komt uit de evenementenwereld en organiseerde feesten. Martin Hubaut ging als kok aan de slag in klassieke restaurants zoals Lipsius (Overijse) en Biétrumé Picard (Namen). Als kokende globetrotter deed hij ervaring op in Quebec en New York. In zijn eigen restaurant presenteert hij een persoonlijke versie van de fusionkeuken.

Hun loungerestaurant Recto Verso opende een jaar geleden in Bouge, een randgemeente van Namen. Recto Verso is gemakkelijk te bereiken en biedt ruime parkeermogelijkheden. Plaats van gebeuren is een van de twee herenboerderijen in groot Namen. De voorname hoeve van een rijke grondeigenaar dateert van 1806 en hetzelfde geldt voor de met Brugse wandtapijten en ornamenten voorziene pronkkamers. Binnenhuisarchitect Carole Guyot wist de historische elementen op een smaakvolle manier te combineren met modern design. Het resultaat valt te omschrijven als fusionbarok.

Binnenkomen doe je via de loungebar. Vandaar ga je verder naar de witte en zwarte eetkamer. De verlichte spijskaart prijkt op de binnenwand van een koker. Er is een beperkte keuze voorgerechten voor 14 euro en hoofdgerechten voor 19 euro. Populair is het driegangenmenu met een vrije keuze uit de kaart (37 euro). Ook wij kozen dit menu. De huiswijn is van Luc Pirlet en dat betekent correcte kwaliteit (glas 3 euro, fles 15 euro). Ook onder de 30 euro is er een ruime keuze flessen.

Pluspunten zijn de omgeving, de innemende bediening, de royale porties en de vriendelijke prijzen. De bereidingen zijn soms wat wild (lees: geforceerd speciaal).

RESTO-BAR RECTO VERSO: CHAUSSÉE DE LOUVAIN 228, 5004 BOUGE (NAMEN), TEL.: 081 200 866, LUNCH 22 EURO, ‘SPEEDY BREAK’ 14 EURO, MENU’S 36 EN 37 EURO, www.rectoversolounge.be, ZATERDAGMIDDAG EN ZONDAG GESLOTEN

3 Magma Twee formules onder één Antwerps dak

Magma is een nieuwe zaak, die inspeelt op hedendaagse behoeftes. De zaak werd in de markt gezet door een triumviraat: eerst is er Dave Dierckx, die op hetzelfde adres een aantal jaren geleden met succes Bizzie Lizzie uitbaatte. Voor Magma trok Dave twee vennoten aan. Enerzijds is er Kenny Burssens, een wijnfreak die met kennis van zaken en een vlotte babbel in zijn eethuis Invincible volle eetzalen op zijn hand wist te krijgen. Invincible werd te klein en Kenny stapte in een nieuw avontuur. Anderzijds is er Luc Hoornaert, een verdeler van wijnen (zijn zaak Swaffou staat voor ‘sexy winemakers association fighting for overall understanding’) en exclusieve Japanse producten (Swaffood). Hoornaert is letterlijk en figuurlijk een van de meest indrukwekkende foodies van Vlaanderen; een man die opvalt door zijn postuur, zijn kennis en zijn bezetenheid.

Magma heeft op de gelijkvloerse verdieping een brasserie met plezante gerechten als erwtensoep, beuling met compote van peren, kip in roomsaus en hammetje met linzen. De keuken is daar non-stop open van 11.00 tot 23.00 uur. Binnenkort hoopt het trio daar ook ontbijt te serveren.

Op de eerste verdieping wacht het wijnrestaurant, met twee eetzalen en uiteenlopende ambiance. De gele kamer is strak van inrichting en gericht op zakelijke momenten. De andere ruimte is meer bedoeld voor intiem tafelen en heeft een vermakelijk kitschdecor.

De spijskaart verzamelt smaakbommen uit binnen- en buitenland: van erwtensoep met worst tot zacht gegaarde poten van koningskrab met Japanse groenten.

MAGMA: VLAAMSE KAAI 16, 2000 ANTWERPEN, TEL.: 03 238 61 97, GEEN MENU’S, DAGELIJKS GEOPEND

4 Beluga nxt door Swingende spin-off in Maastricht

Beluga in Maastricht is een chic restaurant waar de chefs op hoog niveau kokkerellen, en dat kost geld. Daardoor is Beluga niet voor iedereen toegankelijk. Met Beluga nxt door is er nu een laagdrempelige spin-off.

Raoul De Boer heeft de leiding over de keuken. Hij werkte twee jaar in de keuken van Beluga en daarna twee jaar bij Joel Antunes in het Amerikaanse Atlanta. Beluga nxt door telt 23 plaatsen, die gemiddeld 2,5 keer per avond zijn bezet. Reserveren is onmogelijk. Wachten op een vrije tafel doe je in de hippe bar (Winnaar van Best Cocktail Bar 2008).

De spijskaart is gevarieerd en biedt keuze voor uiteenlopende budgetten en voorkeuren: oosterse salade van daikon, mango, jonge paksoi, gebakken slahart en beignet van zachte schaalkrab (17,50 euro), Mestreechse herfstsalade van bladsla, groentes, paddenstoelen met ‘krepkes’ (stukjes spek) (15 euro) en rundvlees saté MRY op licht pittige gado-gado met groentesalade (19,50 euro). Small courses menu’s: drie gangen 35 euro, vier gangen 45 euro, en vijf gangen 65 euro.

BELUGA NXT DOOR: KOESTRAAT 2-6, 6211 HR MAASTRICHT, NEDERLAND, TEL.: +31 43 310 10 20, www.nxtdoor.nl, OPEN VANAF 17.00 UUR, MAANDAG EN DINSDAG GESLOTEN

5 Grand Cabaret Lekker speeleten in Nieuwpoort

De onstuimige Vincent Florizoone opende vijf jaar geleden bistro Petit Cabaret in Veurne. De kok werd opgeleid in toprestaurants zoals Don Alfonso (Italië) en was de rechterhand van Bruneau (Brussel). De vernieuwende en soms gewaagde creaties van Vincent Florizoone vielen bij vooruitstrevende fijnproevers in de smaak. De bistro aan de kerk van Veurne werd te klein en de kok en zijn pannen verhuisden naar Nieuwpoort. Daar werd Grand Cabaret geopend. ‘Bar, lounge & trendy food’ staat er op het raam en op het visitekaartje.

De ligging is goed, want aan de overkant van de straat komt de grootste plezierhaven van Europa. Grand Cabaret heeft een nostalgisch-knusse inrichting. Er klinkt muziek van Brel en op een flatscreen speelt een film van Laurel & Hardy.

Vincent komt meestal zelf en in kokspak de bestellingen opnemen. Begin dit jaar brak hij echter zijn enkel, waardoor hij in zijn doen en laten is beperkt. De spijskaart vermeldt tapas en teasers, zodat je voor relatief weinig geld gevarieerd kunt eten. Voorbeelden zijn: ijs van ganzenlever met gevriesdroogde banaan (13 euro), gerookte vitello tonato (15 euro), karnemelkstampers met grijze garnalen en gepocheerd eitje (15 euro), op lage temperatuur gegaarde filet van jonge duif en gekonfijte bil en erwtjes in drie texturen (15 euro) en het op de tong smeltende vlees van op lage temperatuur gegaarde varkenswang (12 euro).

Het economiemenu vermeldt twee bereidingen met sardines, lamsrib en Ierse ijskoffie (27 euro). Hapjesmenu’s voor 38 en 69 euro.

GRAND CABARET, BAR, LOUNGE & TRENDY FOOD: KAAI 12, 8620 NIEUWPOORT, TEL.: 0493 72 96 51, DE KEUKEN IS ZEVEN DAGEN OP ZEVEN GEOPEND VAN 12.00 TOT 1.00 UUR, www.grandcabaret.be

Door Pieter van Doveren Fotografie: Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content