3D-kwaliteitsinspectie met Deltaray

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Burgerlijk ingenieur Dirk Hamelinck werkte zeventien jaar bij Philips, waar hij verschillende functies bekleedde. Die ervaring, samen met de rollen die hij nadien bij onder meer het onderzoekscentrum voor nano- en digitale technologie imec had, gaven hem een enorme kennis in software en hardware. Bij iMinds, dat later samenging met imec, leerde hij Jan De Beenhouwer en Jan Sijbers kennen. “Die twee hoogleraars werkten aan baanbrekend onderzoek op het gebied van industriële en medische beeldvorming”, zegt Hamelinck. “Ze hadden een project waarbij ze op een heel toegankelijke manier röntgencans maakten en die vervolgens in 3D analyseerden. Samen besloten we rond die technologie een bedrijf uit te bouwen.”

In eerste instantie keken Hamelinck en zijn businessdirecteur Walter Nackaerts goed naar wat in de markt leeft, om vervolgens met Deltaray oplossingen te ontwikkelen. Tegelijkertijd zorgden ze ervoor dat hun technologie zo breed mogelijk kan worden ingezet. “Dankzij Deltaray kunnen bedrijven volautomatisch een 3D-kwaliteitsinspectie doen. Traditionele röntgenscans worden gebruikt voor steekproefgewijze kwaliteitscontroles bij de productie van bijvoorbeeld onderdelen voor auto’s, maar dankzij ons kun je in geen tijd elk toestel controleren.”

Deltaray ontwikkelde eerst een prototypescanner, om daarna een kapitaalronde van 4,2 miljoen euro met onder meer LRM, Industrya, imec en Universiteit Antwerpen te realiseren. Daarmee kan de scale-up nog meer focussen op het buitenland. “We richten ons vooral op de Duitse automotivemarkt om de kwaliteit van kritische onderdelen die van de band rollen ook aan de binnenkant te controleren. We hebben momenteel zo’n tien mensen in dienst”, zegt Hamelinck. “Samen gaan we na hoe we onze technologie nog meer kunnen generaliseren om onze markt oplossingen te bieden. Er komt dit najaar een nieuw type van ons toestel, dat nog beter en sneller zal werken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content