340 kilometer per uur

RORY MCILROY Sommige topspelers slaan 300 meter ver. © GET

Het materiaal dat fabrikanten gebruiken om clubs en balletjes te maken, is er de voorbije jaren serieus op vooruitgegaan. Komt daarbij dat de beste spelers vandaag atletischer zijn en dus meer kracht in hun slag kunnen stoppen. Die combinatie zorgt ervoor dat heel wat golfbanen hun klassieke referentiepunten hebben ingeleverd.

Vandaag is het niet uitzonderlijk meer dat de beste spelers tijdens hun swing een snelheid van 230 kilometer per uur halen. Zo slagen ze er soms in de bal een snelheid van 340 per uur mee te geven, voldoende om een afstand van meer dan 300 meter te overbruggen. Topspelers zoals Rory McIlroy, Brooks Koepka en Jon Rahm halen vlotjes meer dan 290 meter. In 1990 haalde de Australiër Greg Norman, die toen werd beschouwd als de speler die het verst sloeg, een gemiddelde afstand van 250 meter.

Die grotere afstand is een probleem voor de golfsport. Zelfs de meest tot de verbeelding sprekende championshipcourses worden te gemakkelijk voor de topspelers. Op de meeste par 5-banen, waar de toernooien van de PGA Tour en de European Tour worden georganiseerd, bereiken de spelers de green met amper twee slagen. Op een par 4 proberen ze zelfs vaak met maar één slag tot bij de vlag te raken. De Royal & Ancient en de USGA, de twee instanties die de spelregels bepalen, vonden het dan ook tijd om samen te zitten en de situatie te evalueren. Er kwamen nog geen definitieve maatregelen uit de bus, maar met een document van meer dan honderd bladzijden werden wel nieuwe denkpistes gelanceerd.

Zelfs de meest tot de verbeelding sprekende championshipcourses worden te gemakkelijk voor topspelers.

Voorlopig is er geen sprake van aanpassingen aan golfbanen. Dat zou te duur zijn en indruisen tegen de milieuprincipes. Aanpassingen zouden ook geen zin hebben voor de amateurs, die economisch heel belangrijk blijven voor de clubs. Wel lijkt het een optie om de parcours tijdelijk moeilijker te maken voor grote toernooien, met onder andere een hogere rough, snellere greens of een andere plaats voor de vlag. Het is ook niet uitgesloten dat er in de nabije toekomst nieuwe normen komen voor de drivers en de balletjes die in toernooien voor professionals worden gebruikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content