3 vragen aan Ronny Van de Velde

Kunsthandelaar

Na Huib Hoste en tijdgenoten toont u vanaf 20 mei Amedée Cortier in Knokke. Waarom?

“Amedée Cortier is een Belgische abstracte en neokubistische kunstenaar uit Gent. Het is de tweede tentoonstelling die we organiseren in het Zwart Huis in Knokke, de woning die architect Huib Hoste in 1924 bouwde voor dokter De Beir. Cortiers constructivistische werken uit de jaren zestig sluiten goed aan bij de beeldtaal van De Stijl en het werk van Victor Servranckx, die ook een bijdrage leverde aan het interieur van de woning. Het minimalistische werk van Cortier uit de jaren zeventig past perfect bij de moderne architectuur.”

Welke plaats neemt hij in de kunstgeschiedenis in?

“In de Belgische kunstgeschiedenis is Cortier ondergewaardeerd, terwijl hij de eerste en de belangrijkste minimalistische schilder was. Ook internationaal is zijn werk onbekend. Met onze reeks expo’s willen we onderzoeken hoe kunstenaars zoals Cortier, Willy De Sauter en Boy Stappaerts zich verhouden tot de modernistische architectuur van Huib Hoste.”

Hoe is die kooptentoonstelling opgebouwd?

“We hebben de werken niet thematisch geselecteerd, maar puur op kwaliteit. En opnieuw is een deel van de werken niet te koop: die komen uit privéverzamelingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content