3 vragen aan Peter Swinnen

© J. Kets

Architect

Hoe werd u co-curator van de expo over René Heyvaert in Museum M in Leuven?

“In de woning in Destelbergen die architect René Heyvaert ontwierp voor zijn broer, organiseerde Sam Steverlynck in 2015 een reeks residenties. Zo kwam met de familie het gesprek op gang om de woning te renoveren. Ik leidde die werken. Er startte ook een overleg over de nalatenschap van René Heyvaert. Museum M bleek van plan een tentoonstelling te maken over zijn werk als architect tussen 1951 en 1969 en als kunstenaar tussen 1970 en 1984.”

Bent u enkel curator van het architecturale deel?

“Van beide, samen met Eva Wittocx. De kunst en de architectuur van Heyvaert worden wel in aparte ruimtes getoond in Museum M.”

Het exposeren van architectuur is nochtans niet makkelijk.

“We hebben ervoor gekozen enkel Heyvaerts woning in Destelbergen te tonen. De schaal van dat huis past wonderwel in de zaal van Museum M. We bouwen de structuur op ware grootte na in hout. We tonen ook elementen uit de echte woning, zoals de gordijnen van Chevalier Masson en de typische povere materialen die Heyvaert gebruikte, zoals golfplaten. In samenwerking met Canvas zijn filmpjes gemaakt die zowel details als de context van de woning tonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content