3 vragen aan Peter Bernaerts

Veilingmeester

Uw veilinghuis is vernieuwd. Wat is veranderd?

“Sinds 2012 is Bernaerts bezig aan een stapsgewijze renovatie. Het voorlopige sluitstuk zijn de nieuwe zalen Box en Parcours. In het voormalige depotgebouw heeft het architectenbureau Stam een functionele doos geschoven, waarin het onthaal en drie bureaus zijn ondergebracht. In transparante vitrinekasten tonen we kleine objecten uit de komende veiling, achter een glazen wand zitten schilderijen en sculpturen.”

Is de nieuwe ruimte ook een private-salegalerie?

“Nee, de werken hangen wel op zoals in een galerie, maar ik vind het niet onze taak als galerie te functioneren. Een veilinghuis is geen plek om kunstobjecten tegen een vaste prijs te verkopen. Als je een select publiek de voorkeur geeft een kunstwerk te kopen, verliezen we een deel van ons DNA.”

Wat is het topstuk van de komende veiling?

“Via de collectie van de Antwerpse kunstenaar Guy Vandenbranden kunnen we op dinsdag 20 maart een zeldzaam werk van Piero Manzoni verkopen. Ze kenden elkaar. Via psychiater Piron kwam het werk, een Achrome, bij ons terecht. Zo’n achrome is een schildersdoek dat in kaolien is gedrenkt: de klei die wordt gebruikt om porselein te maken. Het is geschat op 300.000 tot 400.000 euro.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content