3 vragen aan Gilles Marquenie

Kunsthistoricus

U lanceerde zopas online de catalogue raisonné van kunstenaar Pol Bury. Is daar behoefte aan?

“De laatste catalogue raisonné, opgesteld door Rosemarie Pahlke, dateert van 1994. Bury is actief gebleven tot aan zijn overlijden in 2005. Elf jaar productie was nergens opgenomen. Een groot deel van de werken uit haar catalogus zijn zonder afbeelding, wat het soms moeilijk maakt iets te vinden. Bovendien zijn sindsdien ook een paar werken opgedoken die niet in de catalogus voorkwamen.”

Waarom enkel online?

“Het nadeel van een catalogue raisonné in boekvorm is dat hij bijna meteen voorbijgestreefd is. In een digitale catalogus kun je nieuwe publicaties en tentoonstellingen meteen integreren, en kun je informatie toevoegen die later beschikbaar wordt. Pol Bury had een carrière in Europa en de Verenigde Staten. Van sommige werken zijn we elk spoor bijster. Geregeld duikt zo’n werk nog op.”

Wat wilt u bereiken met de catalogue raisonné?

“Hij moet toelaten het oeuvre van Pol Bury verder te ontsluiten. Bury was een kunstenaar van internationaal kaliber die mee vorm heeft gegeven aan heel wat avant-gardestromingen. Een catalogus moet toelaten dat belang beter te kunnen inschatten. Voorlopig zijn zowat duizend werken beschikbaar op de website, maar dat zal geleidelijk toenemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content