3 vragen aan Ben Van Beneden

© S.VAN BAARLE

Directeur Rubenshuis

Hoe kwam het museum in het bezit van ‘De jacht van Diana’ van Pieter Paul Rubens?

“De kunsthandelaar Klaas Muller heeft het schilderij opgespoord en het aan het Rubenshuis en het Rubenianum voorgelegd. Op basis van onderzoek van Arnaud Balis van het Rubenianum is het twee jaar geleden op Brafa voorgesteld als een echte Rubens. De koper in Londen stond open voor een bruikleen van minstens vijf jaar. ”

Welk gat vult het werk op in de collectie?

“Het is een samenwerking van Rubens met Paul De Vos en Jan Wildens, die de dieren en de landschappen schilderden. We hadden al zo’n groepswerk van Frans Snijders in de collectie, maar nog geen samenwerking met Rubens en anderen. Bovendien hebben we ook niet zoveel schilderijen met een mythologisch onderwerp in huis.”

Hoe belangrijk zijn bruiklenen voor het museum?

“Door bruiklenen blijft onze collectie open en levend. Kunst verwerven is een kerntaak voor elk museum, maar wij zitten in een moeilijk segment met oude meesters van het hoogste niveau. Het is voor een Belgisch museum met een klein aankoopbudget daardoor heel moeilijk om op de actuele kunstmarkt competitief te zijn. De samenwerking met particuliere verzamelaars verrijkt de collectie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content