3 uur in… Barcelona

De Catalaanse hoofdstad Barcelona barst al langer uit haar voegen: veel volk, veel te doen, veel te zien. We kiezen voor een largissimo benadering van een vivace stad en laten ons met een Trixi rondrijden. Drie uur lang behendig laveren tussen Gaudi en turisti.

Ronald Klotz heet hij, gemengd Duits-Chileens bloed, gespierd, sympathiek, een adonis waar elke vrouw in katzwijm voor zou vallen. Maar voor ons is hij gewoon trixist. Fietsende driewielerige taxichauffeur die voor de kathedraal van Barcelona op ons wacht. “It’s transportainment” orakelde de website. Nu wordt het bittere ernst: we laten ons een kleine drie uur lang door de oude binnenstad van Barcelona fietsen.

Zelf zitten we comfortabel, en toch dicht bij het gewoel van de stad die langzaam langs ons heen schuift. Ronald moet trappen, soms zelfs bergop. “Maar ik kan me laten helpen door een elektrisch motortje. Stel dat ik twee corpulente vijftigers de Rambla op moet fietsen…”

Magic tour

Met de Magic Barcelona Tour kiezen we voor de langste van de standaardtours die Trixi in Barcelona aanbiedt. Blijf je in het gotische deel van de stad, dan kan je voor zes euro een kwartiertje lang worden rondgefietst. Doe ons maar de full monty. Ronald fietst ons naar de allereerste must-see van Barcelona, de Sagrada Familia. Eind negentiende eeuw begon Gaudi aan zijn levensdroom, vandaag is de imposante kathe- draal nog altijd niet afgewerkt. “Ach, God heeft alle tijd van de wereld”, zou de architect zelf geantwoord hebben op de vraag wanneer zijn kerk klaar zou zijn.

Nauwe straatjes

We laten ons uit het drukke Japannersgewoel wegfietsen en rijden het oude stadsdeel binnen, langsheen het wondermooie Palau de Musica. Alweer een staaltje van Spaans modernisme, deze keer tot een concertzaal met fenomenale akoestiek verpakt. We fietsen langs de Arc de Triomf (voor de Expo van 1888 gebouwd, eigenlijk wilden ze een Eiffeltoren, maar die ging uiteindelijk naar de volgende Expo, in Parijs) en het Parc de la Ciutadella van de stad, om dan La Ribera binnen te rijden. Straatjes worden nauwer, de drukste drommen toeristen mislopen zich en raken niet tot hier. Waar vroeger vooral vissers wonen, zijn nu jongeren neergestreken, designers, kunstenaars, leuke winkeltjes en fijne tapasbars.

Onze Trixi krijgt het nakijken. “Stoor je daar niet aan”, horen we van Ronald. Het heeft vooral voordelen: mensen gaan uit de weg om de driewieler door te laten. “Tijdens de drukste zomermaanden fiets ik tot acht uur per dag.” Zijn tocht brengt ons langs Camp Nou, het voetbalstadion van FC Barcelona, tot bij de voet van de Collserola-heuvels en de rand van Gaudi’s stadspark Parc Güell.

Terug het centrum binnen. We houden even halt aan de kerk Santa Maria del Mar. “De kerk van het volk, van de vissers”, horen we van onze fietsende gids. “De kerk werd gebouwd met stenen van de Montjuich, de berg net buiten het centrum. Mensen droegen steen per steen op hun rug naar hier om er hun kerk mee te bouwen.” Volgens kenners is het nu een van de mooiste kerken van Barcelona. Binnen doen oude vrouwen kaarsjes branden. Ze bidden, ongestoord door de toeristen die flitsend tussen de beuken struinen.

Contrast

We steken de Rambla over – de peperdrukke shoppingstraat mag niet befietst worden met een Trixi – en rijden van het gotische stadsdeel naar El Raval. Het is een leuke studentenbuurt, die met het MACBA, het nieuwe museum voor hedendaagse kunst, voor een heerlijk contrast zorgt.

Ronald neemt een laatste slok voor hij ons terug naar de kathedraal fietst. Hij is in zijn opzet geslaagd: Barcelona laat aan de driewielende toerist zijn ware gelaat zien. Een van contrasten tussen druk en rustig, oud en nieuw, genesteld tussen berg en zee. We lopen – te voet – tot aan een terras en drinken er een San Miguel. Verdiend, zonder zelf te moeten fietsen.

BRUSSELS AIRLINES VLIEGT TOT VIERMAAL PER DAG HEEN EN WEER TUSSEN BRUSSEL EN BARCELONA, www.brusselsairlines.com

Spaanse Dienst voor Toerisme: www.spain.info, bruselas@tourspain.es

Barcelona Turismo, Plaça de Catalunya 17-S, Barcelona, www.barcelonaturisme.com

trixitours: www.trixi.com

Door Aart De Zitter/Foto’s Thomas de Boever

We lopen – te voet – tot aan een terras en drinken er een San Miguel. Verdiend, zonder zelf te moeten fietsen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content