250 meter zand en bomen

Is het parcours van de Masters 2002 wel voldoende moeilijk?

T iger Woods maakte grote indruk toen hij de Masters in 1997 en 2001 won. Zo’n grote indruk dat de verantwoordelijken in Augusta begonnen te vermoeden dat hun parcours van 6985 yards zowaar te klein was. En dus moest het worden verlengd. Dat gebeurde de voorbije winter en vandaag is het parcours 7270 yards lang. Met andere woorden: het is 285 yards langer geworden (zo’n 250 meter), verdeeld over negen holes.

Eigenlijk zat Tiger Woods er voor niets tussen. De gemiddelde drive-lengte in de Amerikaanse Tour is de voorbije tien jaar namelijk zo’n twintig meter langer geworden. Zodat iedereen tegenwoordig de greens met par 4-banen – circuits die vroeger angst inboezemden – aanpakt met een club tussen de wedge en het ijzer 8. De waarheid is dus dat Augusta moet opboksen tegen de technologie van de fabrikanten van clubs en balletjes. Geen makkelijke strijd, want de organisatoren willen het terrein opnieuw even moeilijk maken als vroeger. Inderdaad: die moeilijkheidsgraad die de legende van het terrein schreef.

Heel wat tees werden dus achteruit geschoven. Er kwamen volgroeide bomen bij in de zones waar de bal neerkomt, en de bunkers van de fairways zijn nu behoorlijk groter. Augusta vergt in z’n nieuwe lay-out dus niet alleen meer lengte in de slag, maar ook meer precisie. Nu zijn niet langer slagen van 250 meter (een peulschil voor topspelers) nodig, maar moet een afstand van 270 meter worden overbrugd. Zonder rugwind en een zeer grote precisie is zo’n slag inderdaad niet haalbaar. De fairways van Augusta zijn voor iedereen behoorlijk moeilijker geworden.

Specialisten voorspellen niettemin dat de nieuwe banen vooral gunstig zullen zijn voor de spelers die grote afstanden kunnen overbruggen. En dat de deelnemers dit jaar op de par 4-banen veel vaker zullen uitpakken met ijzer 5 dan met ijzer 8, zoals dat in de jaren tachtig het geval was. Een speler zoals Bernhard Langer zou er dus opnieuw kunnen winnen.

De harde meppers zijn dan weer in het voordeel op de par 5-banen. Omdat ze hoger slaan, zullen hun balletjes sneller tot stilstand komen op de greens. Uiteraard op voorwaarde dat ze een grote precisie in hun slagen kunnen leggen. Dat is dan ook de essentie van de golfsport: de bal ver en rechtuit kunnen slaan. Voorts blijven zelfbeheersing en verbeeldingskracht belangrijk op de greens.

Nu al wordt er van uitgegaan dat de gemiddelde scores over vier holes zo’n zes slagen hoger zullen liggen. Verleden jaar won Woods in Augusta met -16, en de gemiddelde score van de winnaars de voorbije tien jaar bedroeg -12. Komend weekend komen we te weten of de eigenaars van Augusta deze winter goed werk hebben geleverd.

John Baete [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content