25 miljoen blokjes

In de buurt van Londen is er een nieuw, kleurrijk en vooral educatief pretpark voor kinderen : Legoland.

Pretparken zijn er dezer dagen te over, zowel bij ons als in de buurlanden. Alle hebben ze hun eigenheid en aantrekkingskracht, maar één ervan lijkt ons wel heel bijzonder voor kinderen van 3 tot 12 jaar : Legoland in Windsor nabij Londen schittert namelijk door zijn educatieve speelsheid. Hoewel winstgevendheid een doel is, neemt de platte commercie hier nergens de overhand. Eet- en drankgelegenheden (uitgebaat door het Zwitserse Mövenpick Marché) zijn voldoende en gevarieerd aanwezig doch zijn nergens zo opvallend geplaatst dat de kinderen in permanente verleiding komen. Idem dito voor de winkels. Her en der in het pretpark bestaat de mogelijkheid om de welbekende Lego– en Duplo-blokjes (en een beperkt aanbod kinderkleding met het Legoland-motief) aan te kopen, doch wie niet zoekt, vindt de overdekte en verscholen shops niet. Oef.

Legoland Windsor opende de poorten in maart jongstleden en is een afgeleide van het oorspronkelijke Legoland in Denemarken. De Deense speelgoedfabrikant Lego is overigens de promotor van dit attractiepark en investeerde zo’n 4 miljard frank. 100 modelbouwers hebben gedurende 3 jaar 1500 “kunstwerken” opgebouwd uit in totaal 25 miljoen Lego-blokjes : 800 miniatuurkopieën van Europese monumenten en 700 modellen van treinen, auto’s, schepen, fonteinen, muziekinstrumenten, bruggen, mensen, dieren, kranen,… Voor de grootste dinosaurus waren een half miljoen blokjes nodig, Tower Brigde bestaat uit 100.000 blokjes en vergde 500 werkuren. Het pretpark is opgedeeld in 5 thema’s, met bijvoorbeeld Duplo Gardens voor de allerjongsten.

Spelenderwijs leren is de opzet van Lego en, niet verwonderlijk, ook van Legoland. Kinderen worden op spontane wijze aangezet voorwerpen aan te raken, uit te testen zoals het bespelen van (grote) muziekinstrumenten door op gekleurde tegels te springen. In Lego Traffic kan het jonge volkje tussen 6 en 12 jaar (voor de kleuters is er een miniversie, de L School) met kleine elektrische autootjes rondrijden in een stadscircuit, compleet met verkeerslichten en oversteekplaatsen voor voetgangers. Vóór de jonge bestuurders op de baan worden gelaten, krijgen ze een initiatie (in het Engels) over de voornaamste verkeerstekens. Links rijden is spijtig genoeg wel verplicht.

Ander vertier is ronddwalen in een techno-labyrint, in ijsgrotten of in een tropische jungle, watervallen afdalen in een kano, met een motorbootje leren varen of met een helikopter de lucht in gaan. Wie het rustiger aan wil doen, kan terecht bij het overdekte circus of de poppenkast meteen een prima schuilplaats bij slecht weer. Reken op 5 tot 6 uur om het hele park te doorlopen.

CATHY BUYCK

Legoland Windsor ligt op 3 kilometer van het kasteel van Windsor en 30 kilometer van Londen en is ook vanuit België gemakkelijk bereikbaar, zowel met de Shuttle, als met de Eurostar als per ferry. Met P&O heeft Legoland overigens speciale overeenkomsten. Inkom kost 15 £ voor een volwassene, 12 £ voor een kind. Info tel.0044-1753.626.111 of de British Tourist Authority in Brussel tel.(02)646.35.10.

Tower Bridge 100.000 Legoblokjes, 500 werkuren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content