22ste Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film

Het 22ste BIFFF: van vrijdag 12/3 t/m zaterdag 27/3 in het auditorium Passage 44 en Cinema Nova. Info: tel. 02 204 00 13 of www.bifff.org

De 22ste editie van dit populaire filmfestival vindt traditiegetrouw plaats in het auditorium van de Passage 44 en de Cinema Nova. Old habits die hard en ook het BIFFF, zoals het festival zich de jongste jaren noemt, wijkt niet af van zijn tradities. Enkele trouwe sponsors (zoals Canal+ en Fortis) braken wel met de traditie. Nu Justine en Kim tennis tot een nationale sport hebben opgetild, is het begrijpelijk dat sportmanifestaties de voorkeur krijgen. De organisatoren hebben wel beloofd dat u als toeschouwer niets van die financiële aderlating (70.000 euro) zult merken.

Na de bom van Danny Boyles ’28 Days Later’ (2003), brengt het festival een ode aan de levende dode in Cinema Nova. De retrospectieve bestaat uit een reeks klassiekers van Italiaanse gore tot supergestileerde underground. George Romero‘s zombietrilogie zet de toon en Romero zelf komt een workshop leiden.

De hoofdbrok van het vijftien dagen durende festival bestaat uit een selectie thrillers, sciencefiction- en horrorprenten uit de wereldcinema. Dat de ‘fantastiek’ een rekbaar begrip is, bewijst het festival met zijn enorm gevarieerde programma. Cinefiele pareltjes (zoals ‘The Saddest Music in the World’ van Guy Maddin) staan broederlijk naast de onvermijdelijke selectie films uit Zuidoost-Azië en zuivere Amerikaanse genrefilms.

Maar het festival is meer dan film alleen. Al tien jaar laten de leerlingen van de Hogeschool Francisco Ferrer zich opmerken op het podium van de Passage 44 door hun gekke modecreaties. De ‘Ongewone Modeshow’ is uitgegroeid tot een van de meest in het oog springende activiteiten van het festival en heeft sinds zijn ontstaan bekende modeontwerpers de revue zien passeren. Het thema van de tiende ‘Ongewone Modeshow’- een Feestelijke Blik op de 6 Continenten – luidt veelbelovend.

De vereniging Modo Bruxellae stelt, als drijvende kracht achter mode in Brussel, een tentoonstelling samen van kostuums die werden ontworpen door onder meer: Kaat Tilley, Sofie D’Hoore, Azniv Afsar, Bea Pendesini en Marie Cabanac. Het betreft kledingstukken die gefungeerd hebben in dans-, theater- en filmproducties. De tentoonstelling in de gangen van de Passage 44, met sieraden van Jean-Claude Saudoyez, slaat een brug tussen design, plastische kunsten en cinema.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content