2016 was een topjaar

Dustin Johnson © PN

Speler van het jaar

Dustin Johnson. Op zijn 32ste is de Amerikaan helemaal ontbolsterd. Hij haalde zijn eerste toernooi van de Grand Slam binnen met de US Open. Daarna won hij ook het WGC van Akron, het BMW Championship en de Ryder Cup met de Amerikaanse ploeg. Op de wereldranglijst staat hij op de tweede plaats achter Jason Day, maar met de regelmaat die hij in zijn prestaties legt – hij eindigde 15 keer op 22 toernooien in de top tien – stevent hij ongetwijfeld af op het statuut van de nummer één.

Speelster van het jaar

Ariya Jutanugarn. De jonge Thaise (21 jaar) zette een uitmuntend seizoen neer. Ze won niet minder dan vier toernooien in de LPGA Tour, waaronder drie op rij in mei. Met de British Open schreef ze ook een eerste major op haar naam. Jutanugarn, die op haar elfde al deelnam aan een toernooi bij de professionals, staat nu op de tweede plaats in de wereld. Haar ambitie in 2017: de Nieuw-Zeelandse Lydia Ko van de troon stoten als de nummer één.

Belg van het jaar

Thomas Pieters. De jonge Antwerpenaar zette in 2016 een grote stap vooruit. Op zijn 24ste nam hij al voor het eerst deel aan de Ryder Cup, nadat kapitein Darren Clarke hem met een wildcard in het team had opgenomen. De jonge Belg speelde meteen vier punten bij elkaar. Maar Pieters maakte vooral indruk toen hij een team vormde met Rory McIlroy. In de Europese Tour won Pieters in Denemarken zijn derde toernooi, en op het olympische toernooi werd hij vierde. Voor het eerst dwong de Antwerpenaar ook een plaats in de top vijftig van de wereld af.

Duel van het jaar

Henrik Stenson tegen Phil Mickelson. Een van de grote sportieve momenten van 2016: de laatste ronde van de British Open en het heroïsche duel tussen Stenson en Mickelson. Het was geleden van Watson en Nicklaus op Turnberry in 1977 dat de golfsport nog eens zo’n nagelbijter had geserveerd. De Zweed haalde het dankzij een laatste kaart van 63, goed voor 20 onder de par. Een nieuw record.

Krachttoer van het jaar

Jim Furyk leverde in de laatste ronde van het Travelers Championship een kaart van 58 in. Geen enkele bogey, een eagle en maar liefst tien birdies. De 46-jarige Amerikaan trad daarmee in de legende. Nooit eerder had een speler in de PGA Tour zo’n scherpe score neergezet. De statistieken van Furyk waren in de laatste ronde dan ook indrukwekkend: 18 keer in regulatie op de green, amper één fairway gemist en 24 putts.

Toernooi van het jaar

Het olympische toernooi in Rio de Janeiro. Na 112 jaar afwezigheid keerde de golfsport dit jaar terug op het olympische programma. Er werd even gevreesd voor het niveau van het toernooi, toen veel topspelers afzegden, onder wie Jason Day, Rory McIlroy, Jordan Spieth en Dustin Johnson. Maar uiteindelijk werd het een uitstekende vertoning, die druk werd gevolgd. De gouden medailles gingen naar de Engelsman Justin Rose en de Chinese Inbee Park.