2000 jaar oude wijncultuur

TOKAJ De eerste wijn die werd gemaakt van druiven met 'nobele rotting'. © GF

Hongarije ligt in de klimaatgordel die geschikt is voor kwaliteitswijn en heeft een even rijke en historische wijncultuur als de wijnlanden in West-Europa. Toch blijkt het een uitdaging de wijnliefhebber te overtuigen van de kwaliteit van Hongaarse wijnen. Dat komt omdat Hongarije onder het communisme naar de marge van de wijnmarkt werd gedreven. Eigenaars van wijndomeinen werden verplicht hun druiven naar een coöperatie te brengen, waar ze gemengd werden met druiven van andere wijnbouwers, om er vervolgens een anonieme wijn van te maken. Aan dat demotiverende regime kwam een einde met de val van de Muur in 1989.

Vooral de zoete tokaj van Hongarije is een legendarische wijn, de eerste die werd gemaakt van druiven met ‘nobele rotting’, twee eeuwen voor men dat ook in Sauternes begon te doen. Niet te verwonderen dat Spaanse en Franse topdomeinen (zoals Vega Sicilia uit Spanje en Château Beychevelle uit Bordeaux) geïnvesteerd hebben in tokaj-wijngaarden, toen die na het communisme te koop werden aangeboden. Tokaj slaat op de gelijknamige stad en niet op de druif die overwegend furmint is (waarvan ook droge witte wijn wordt gemaakt).

Maar Hongarije heeft meer dan enkel zoete wijn. Het land ligt naast Oostenrijk en druiven die daar goed gedijen, doen dat ook in Hongarije, zoals chardonnay, pinot noir en blaufränkisch (in Hongarije bekend als kékfrankos). Maar er worden ook heel wat puur autochtone druivenrassen geteeld, vaak met tongbrekende namen als hárslevelú, királyleányka en kéknyelú, wat commercieel niet bepaald een voordeel is. Witte Hongaarse wijnen zijn doorgaans fris, licht en aromatisch. De rode kunnen licht en soepel zijn, maar ook donker, vol en kruidig (zoals de druivenblend Bikáver, wat ‘stierenbloed’ betekent).

De Vlaming Emanuel Van Melkebeke heeft zich ingezet om de Hongaarse wijncultuur beter bekend te maken bij ons. Twintig jaar geleden nam hij als student in de voedingsleer deel aan een uitwisselingsproject tussen de universiteit van Gent en die van Boedapest. Voor zijn thesis verdiepte hij zich in de Hongaarse wijnbouw. Nadien bleef hij nog vier jaar in Hongarije, waar hij zijn diploma van wijnbouwer behaalde. Zo bouwde hij een netwerk van contacten uit, dat hem van pas kwam toen hij besloot Hongaarse wijnen in te voeren. “Hongarije is een fascinerend wijnland”, zegt hij. “De wijnbouw bestaat er al meer dan tweeduizend jaar en is enorm gevarieerd. Dat beseffen we hier nog te weinig.”

Invoer Hongaarse wijnen: www.roidesrois.be

BRUNO VANSPAUWEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content