20 tips om minder benzine of diesel te verbruiken

Door de oorlog in Oekraïne betalen we recordprijzen rond 2 euro per liter voor autobrandstoffen. Deze tips om zuinig te rijden helpen u te besparen op uw benzine- of dieselfactuur.

Het Russische oorlogsgeweld in Oekraïne maakt benzine en diesel duurder dan ze ooit geweest zijn. Op de website van de sectororganisatie Energia kunt u de evolutie van de officiële maximumprijzen in ons land volgen.

Door zuinig te rijden kunt u uw brandstofverbruik gemakkelijk met 10 tot 15 procent reduceren. Sommige experts claimen zelfs besparingen tot 35 procent. Wij goten hun adviezen in twintig tips.

1. Pas op met de eerste kilometers

Een koude wagen verbruikt veel meer dan een opgewarmde. Laat de motor op temperatuur komen door de eerste kilometers rustig te rijden. Probeer korte autoritten met een koude motor te vermijden. Parkeer uw auto ook meteen in de goede rijrichting, want manoeuvreren met een koude motor jaagt het verbruik de hoogte in.

2. Rijd niet te snel

Traag rijden bespaart brandstof. Door op de autosnelweg uw snelheid te verlagen van 130 naar 110 kilometer per uur, verbruikt u een liter minder per 100 kilometer. Het tijdverlies is verwaarloosbaar.

3. Houd uw snelheid constant

Voortdurend fors accelereren om dan abrupt te moeten afremmen is heel verspillend. Door uw snelheid gelijkmatig te houden hoeft uw motor minder inspanningen te leveren. Is uw wagen uitgerust met een cruisecontrol? Gebruik die dan.

4. Anticipeer op het verkeer

Door zo ver mogelijk vooruit te kijken, rijdt u spaarzamer. Laat het gaspedaal tijdig los wanneer u een stilstaande wagen of verkeerslichten nadert. Blijf uitbollen in dezelfde versnelling en schakel pas wanneer u opnieuw wilt versnellen. Houd ook steeds voldoende afstand ten opzichte van uw voorligger. Dat maakt het makkelijker om te anticiperen op zijn rijgedrag.

5. Houd uw toerental laag

U houdt uw toerental laag door sneller naar een hogere versnelling te schakelen. Vanaf 3.000 toeren per minuut rijdt u erg verspillend. Veel auto’s geven vaak aan wanneer u van versnelling moet veranderen. Dat doet u het best vanaf 2.500 toeren met een benzinemotor of 2.000 toeren met een dieselvoertuig. U bezuinigt zo op brandstof, maar ook op motorslijtage.

6. Kies voor een eco-rijstand

Nogal wat wagens laten u kiezen tussen verschillende rijstanden, zoals comfort, sport en eco. De meest spaarzame stand verlaagt de gasrespons en laat de automatische versnellingsbak vroeger schakelen.

7. Leg uw motor vaker stil

Zet de motor uit wanneer u denkt ergens langer dan een halve minuut te blijven stilstaan. Bijvoorbeeld aan een gesloten overweg of als u iemand komt oppikken. Heel wat auto’s hebben een automatisch start-stopsysteem.

8. Check maandelijks uw bandenspanning

Banden vertegenwoordigen 20 procent van het brandstofverbruik, vanwege de wrijving op het wegdek. Bij een normaal gebruik verliezen ze elke maand 3 tot 5 procent van hun spanning. Rijden met een te laag aantal bars doet uw verbruik toenemen. De ideale bandenspanning vindt u in het informatieboekje van de auto, aan de binnenkant van de tankklep of op de deurstijl.

9. Wissel tijdig uw winterbanden in

Winterbanden blijven soepel bij koud weer. Daardoor kunnen ze zich beter aan het wegdek hechten. Maar dat leidt tot een hoger brandstofverbruik. Dalen de temperaturen niet meer onder 7 graden, dan is het tijd om uw winterbanden in te wisselen voor de zomerbanden.

10. Ga slim om met de airco

De klimaatregelaar in de wagen is een aanzienlijke verbruiker. Gebruik hem alleen als het echt nodig is, en maak er geen gewoonte van om hem continu aan te laten staan. Stel het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur in op maximaal 5 graden.

11. Verwarm u niet arm

De verwarming van het interieur, de zetels en de ruiten is een energievreter. Streef naar een verstandig gebruik ervan. Krab op een koude morgen eerst het ijs op de autoruiten weg vooraleer u de ruitverwarming inschakelt.

12. Beperk de grootte en het gewicht

Grote en hoge wagens vangen veel wind en duwen uw brandstofverbruik de hoogte in. Als u de keuze hebt, neem dan de kleinste auto in de garage. Ook het gewicht speelt mee: hoe minder spullen of mensen u in uw auto hebt, hoe minder u verbruikt. Een extra gewicht van 100 kilogram doet uw verbruik met bijna 7 procent toenemen. Vermijd dus dagenlang met een koffer vol oud papier rond te rijden alvorens naar het containerpark te gaan.

13. Demonteer windvangers

Dakdragers, dakkoffers en fietsendragers maken uw wagen minder aerodynamisch, waardoor hij meer verbruikt. Verwijder die constructies meteen, zodra u terug bent van skivakantie of van uw mountainbiketocht.

14. Houd de ramen en het dak dicht

Rijden in een cabrio met een open dak zorgt voor extra luchtweerstand. Ook in andere voertuigen houdt u de ramen en het dak beter dicht als u harder rijdt dan 30 kilometer per uur. Het is raadzaam bij warm weer de airconditioning in combinatie met gesloten ramen te gebruiken, in plaats van open ramen zonder klimaatregeling.

15. Leg geen onnodige kilometers af

Gebruik Waze, een gps of een andere routeplanner om de optimale route te zoeken. Vergelijk het snelste met het kortste traject: sommige navigatiesystemen laten u tientallen kilometers omrijden om een paar minuten te besparen.

16. Zorg ervoor dat uw auto goed onderhouden is

Als de motor niet goed is afgesteld, bestaat de kans dat hij met een te hoog toerental draait tijdens het stilstaan. Dat jaagt het verbruik de hoogte in. Laat ook tijdig de filters vervangen: een vuile luchtfilter kan het verbruik met 10 procent doen toenemen.

17. Check geregeld uw brandstofverbruik

Sommige boordcomputers brengen uw verbruik gedetailleerd in kaart. Er bestaan ook externe tools en apps die uw rijgedrag analyseren. Ze registreren de snelheden en de afgelegde afstanden, en monitoren in welke mate u snel optrekt en bruusk remt.

18. Overweeg een cursus ecodriving

Met een cursus ecodriving leert u alle kneepjes van het vak om zo zuinig mogelijk te rijden. Zo’n cursus kost enkele honderden euro’s, maar u kunt die betalen met ecocheques.

19. Vergelijk de brandstofprijzen

Het verschil tussen tanken langs de snelweg en elders kan soms groot zijn. Een website als Carbu vertelt u waar u het voordeligst tankt.

20. Kies voor een duurzamer alternatief

Overweeg korte afstanden te voet of met de fiets af te leggen. Ga na of het openbaar vervoer, carpooling en thuiswerk haalbare opties zijn.

10 à 15 procent

kunt u besparen aan de pomp door onze ecodrivingtips te volgen.

Voorspellingen voor olieprijs rijzen de pan uit

De Russische vicepremier Alexander Novak waarschuwde het Westen vorige week voor de impact van een ban op de invoer van Russische olie. “De weigering van Russische olie zou catastrofale gevolgen hebben voor de wereldmarkt. De prijsstijging zou onvoorspelbaar zijn. De prijs kan 300 dollar per vat worden, als het niet meer is.” Bank of America stippelde vorige week een scenario uit waarin de olieprijs deze zomer naar 200 dollar per vat gaat, als het Westen Russische olie bant.

Het doet denken aan het opbod van voorspellingen in 2008, toen de olieprijs piekte op 147,5 dollar per vat in juli. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voorspelde in mei 2008 dat de olieprijs richting 200 dollar per vat zou gaan.

Bij de huidige olieprijs is wel een kanttekening te maken. 1 euro was in 2008 nog 1,6 dollar waard, terwijl we nu richting pariteit gaan. Dat wil zeggen dat olie in euro nog duurder is geworden dan de prijs in dollar doet vermoeden. Daarnaast zorgen de accijnzen in ons land ervoor dat diesel en benzine aan de pomp op een record zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content