2 MANIEREN OM TE BELEGGEN IN VASTGOED

Een cruciale vraag voor wie in het vastgoed stapt, is: ga ik zelf de handen uit de mouwen steken of besteed ik alles uit aan een professional? Twee vastgoedbeleggers getuigen over hun keuze. Omdat discretie belangrijk is in de vastgoedsector, blijven ze liever anoniem.

1. DE DUIVEL-DOET-AL

“Voor mij is vastgoed een interessante belegging en een hobby,” zegt Erik, een schade-expert uit Antwerpen. Zijn vastgoedportefeuille bestaat uit 62 garageboxen, een opbrengsteigendom met vier appartementen, twee opslagruimten, een kantoorgebouw, vier studentenkamers en een studio. Hij doet zowat het hele beheer zelf: de verhuur, contracten opstellen, maar ook kleine en grotere herstellingen. “Ik ben handig en ik doe dat gewoon ook heel graag. Het grote voordeel is natuurlijk dat je de kosten beperkt. Het verschil tussen mijn bruto- en nettorendement is minimaal.”

Maar is het niet tijdrovend? “Ik moet toegeven dat tijdsgebrek soms een probleem is. Toch valt het wel mee. Het type en de kwaliteit van het vastgoed bepalen in belangrijke mate of je er veel werk mee zal hebben. Naar die garageboxen bijvoorbeeld hoef ik nauwelijks om te kijken. Ik ben de enige met garageboxen in een buurt met weinig parkeerplaatsen. De rotatie in huurders is echt minimaal. Ik leg mijn huurprijzen ook bewust een beetje onder de marktprijs. Dat heeft een dubbel voordeel: ik heb zelden leegstand en als er toch een huurder vertrekt, vind ik snel een nieuwe. Het rendement haal je toch vooral uit een goede aankoop. Als je per se op korte termijn iets wil kopen, riskeer je te veel te betalen. En dan wordt een behoorlijk rendement halen al heel moeilijk.”

2. DE UITBESTEDER

Johan, een technisch verantwoordelijke in een multinational, heeft twaalf appartementen in het Brusselse. Het beheer en de verhuur heeft hij toevertrouwd aan IMBS, de verhuurdienst van projectontwikkelaar Skyline Projects.”Als een appartement leegstaat, heeft dat een heel negatief effect op het rendement,” zegt Johan. “Je hebt er dus alle belang bij om dat zo professioneel mogelijk aan te pakken. En verhuren is een vak apart. Je moet de juiste contacten hebben, je moet goed overkomen, een degelijke talenkennis is belangrijk… IMBS onderhoudt ook de relaties met de huurder. Dat is belangrijk, want door kort op de bal te spelen vermijd je leegstand. En het is ook gewoon een heel praktische oplossing. Ik woon in Limburg en heb een voltijdse job. Het is onbegonnen werk om telkens naar Brussel te rijden om potentiële huurders op te vangen en rond te leiden.”

Toch is Johan heel betrokken bij zijn vastgoedbeleggingen. Zo is hij heel actief in de vereniging van mede-eigenaars van de meeste van zijn appartementen. En hij volgt ook nauwgezet de rendementen van zijn eigendommen op. “Op die manier kan je vergelijken, wat nuttige informatie oplevert voor nieuwe beleggingen. De aankoop van een appartement bereiden we grondig voor: prijzen, kosten, ligging, aard van het appartement, spreiding in de portefeuille… Voor elke aankoop doen we eigenlijk een klein marktonderzoek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content