12.000 bloementuilen per dag

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

De zonen van Roger Provoost uit Gistel, stichter van bloemengroep Provoost, hebben een nieuwe niche: bloemen en planten verkopen via supermarkten. Meteen ook de Trends Gazellen Ambassadeur in de categorie kleine bedrijven.

Als je niets te doen hebt, doe het dan niet hier.” Het kleine kadertje dat de inkomhall siert van de Groep Provoost, maakt meteen duidelijk dat grote managementtheorieën hier geen kind aan huis zijn. Die no-nonsense werpt wel vruchten af. Wie even buiten het centrum van Gistel het landschap monstert, botst snel op de serres van de familiale bloemengroep. Roger Provoost, telg van een familie die grossierde in groenten en fruit, schakelde in 1970 over naar het kweken van bloemen en planten. Het was zijn antwoord op de toenemende concurrentie van de supermarkten. Vandaag gebruiken zijn zonen Geert (34) en Nico (27) net die supermarkten als hefboom voor hun retailconcept Carry Flor.

Logistieke troef

Het idee is even simpel als geniaal: in supermarkten dagelijks een vers aanbod van planten en snijbloemen plaatsen. “Het lijkt simpel, maar er zit wel een hele logistiek achter,” nuanceert Nico Provoost. De jongste telg van de familie neemt het commerciële op zich, terwijl zijn oudere broer de aankoop voor zijn rekening neemt. Rackjobbing is de vakterminologie voor die logistiek. “Dat betekent dat wij instaan voor de levering, plaatsing en het terugnemen van overschotten,” legt Nico uit. “Onze mensen moeten dus niet alleen op de hoogte zijn van de materie, ze moeten de waar ook kunnen presenteren. Bloemen zijn een impulsaankoop, ze moeten ook mooi uitgestald staan.”

Vandaag levert Carry Flor aan 393 supermarkten en buurtwinkels, verspreid over België. “Dagelijks gaan hier zo’n 12.000 boeketten de deur uit.”

Straks naar Frankrijk

De winkels krijgen een commissie op de verkoop, al duurt het wel een tijdje vooraleer er enig rendement op zit. “Zie het als een langetermijnverbintenis. De consument moet vertrouwd raken met het gegeven dat hij in zijn vaste supermarkt ook verse bloemen vindt.”

Vele seizoensplanten (zoals geraniums of kerstrozen) kweekt Provoost zelf. Die oogst wordt aangevuld met aanvoer uit Nederland, Spanje en Israël. Vanuit Ternat wordt het zuiden van het land bevoorraad, terwijl het moederhuis in Gistel zorgt voor het hinterland. Nu wordt volop gezocht naar een locatie in de buurt van Luik.

De broers Provoost wagen zich in een kapitaalsintensieve niche, al blijft alles in familiehanden. Aan externe bestuurders hebben ze geen nood. “We laten onze zaak wel regelmatig door externen analyseren. We zijn snel gegroeid en het voorbije jaar was er een van structureren. Nu zijn we klaar voor de tweede groeironde.” Er wordt al uitgekeken naar Frankrijk.

Lieven Desmet

Vele seizoensplanten kweekt bloemengroep Provoost zelf.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content