De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes.
...

De beoordeling gaat van 1 tot 5 koksmutsjes. 1 = negatief / 2 = redelijk / 3 = positief / 4 = aanbevelenswaard / 5 = uitmuntend.HOTEL METROPOLe Restaurant Alban Chambon De Brouckèreplein 31 1000 Brussel tel. 02 217 23 00 Hotel Metropole heeft een hoofdingang in renaissancestijl, een receptie in empire en diverse kamers in art-decostijl. Het restaurant Alban Chambon is te bereiken via de hotellobby en de retrobar. De eetzaal is romaans, met ingewerkte vergulde panelen, geornamenteerde plafonds, koninklijke luchters, een schoorsteen in gebeeldhouwd marmer, glas-in-loodramen en ander historisch moois dat eerbied voor het verleden afdwingt. De Fransman Dominique Michou serveert fijnkost tegen gepeperde prijzen. xxx ALLEGRO MODERATO Korenlei 7 9000 Gent tel. 09 233 23 32 Allegro Moderato is ondergebracht in een gebouw dat in de achttiende eeuw het gildehuis was van "de onvrije schippers". De royale vertrekken zijn gedecoreerd met muurschilderingen van Martine Brodelet, met goud belegde plafondornamenten, Venetiaanse luchters en kasten gevuld met porselein en zilver. Er klinkt operamuziek en de tafels aan het raam bieden een adembenemend mooi uitzicht over de Graslei. Chef-kok Norbert De Winter brengt klassieke, smakelijke Frans-Belgische kookkunst. xxx THE AVENUE Louizalaan 156 1050 Elsene tel. 02 642 22 22 www.andre-dhaese.be The Avenue is een ambitieus project van de Vlaming André D'Haese in een werkelijk schitterend burgerhuis uit 1850, gelegen tussen de luxeboetieks aan de Louizalaan. Dit is zo'n beetje het deftigste restaurant van België, compleet met wijnwinkel, proeflokaal, gastroshop en weelderig gedecoreerde salons op de verdieping. André D'Haese is een eigenzinnige kok, die originele dingen doet met luxeproducten en immer weet te verbazen. Jammer dat de drempel zo hoog is. xxxx BELGA QUEEN Wolvengracht 32 1000 Brussel tel. 02 217 21 87 Antoine Pinto is 's lands meest succesvolle designerkok. Hij vult ruimtes zoals een kunstschilder een doek vult: weldoordacht en met gevoel voor schoonheid. Belga Queen is ondergebracht in het Hôtel de la Poste, zoals de koetsiers het pand anno 1908 voor de reizigers omschreven. De grote troonzaal werd door Pinto met respect voor het verleden heringericht. Centraal aan de hemel staat een majestueuze koepel in glas en lood. De spijskaart vermeldt heruitgevonden Belgische gerechten en de wijnkaart verzamelt flessen van Belgische wijnbouwers. xx BELGA QUEEN GENT Graslei 10 9000 Gent tel. 09 280 01 00 Antoine Pinto (zie hierboven) ontwierp monumentale eethuizen zoals Quincaillerie, Dock's Café en Pakhuis. Belga Queen Gent is de recentste creatie. Het grote restaurant is ondergebracht in het dertiende-eeuwse Korenstapelhuis. Pinto gebruikte elementen van het bestaande decor van Doornikse steen en houten balken en wist met zelfontworpen meubilair en lichtarmaturen een loungesfeer te creëren. Er zijn balustrades in staal en er is een transparante loopbrug, want naar Belga Queen kom je om te zien en gezien te worden. De spijskaart is dezelfde als in Brussel. xx BARON VAN ZON Mechelsesteenweg 21 2811 Hombeek tel. 015 43 58 50 Drukbezocht café-restaurant in verlopen adellijk landgoed in een park, waar de natuur baas is over de mens. Je komt er vooral voor de gezelligheid en de ongedwongen sfeer, om te genieten van de magische omgeving, om te babbelen met de vriendelijke baas Patrick van Campen en vrienden, om door te zakken en om op geregelde tijden te luisteren naar kleinkunstoptredens. xx DANIELI IL DIVINO Beukenlaan 12 2020 Antwerpen tel. 03 825 37 38 Kunstzinnig Italiaans megarestaurant met Amerikaanse bar in een indrukwekend paviljoen in het groene park Den Brand (waar het Middelheim-jazzfestival wordt gehouden). De eetzaal ademt Weense art nouveau. Bij dit mondaine eetgebeuren horen pastagerechten, bereidingen met schaal- en schelpdieren en dure flessen Italiaanse wijn. De bediening is Franstalig en de kwaliteit van de bereidingen is onregelmatig. In de zomer is er een magisch terras in de schaduw van stokoude bomen. xx LA MAISON DU CYGNE Grote Markt 9 1000 Brussel tel. 02 511 82 44 De ideale plaats om Amerikaanse en Japanse gasten uit te nodigen. De inrichting van het zeventiende-eeuwse huis werd in de zomer van 2002 onder handen genomen door Alain Vinck, die eerder het decor voor La Truffe Noire ontwierp. La Maison du Cygne beschikt over kleine en grote salons en zaaltjes. De trots is de opulent ingerichte eetzaal op de eerste verdieping. Men geniet van de historische omgeving en kijkt uit over de Grote Markt, het mooiste plein van Europa. Op de borden komen klassieke bereidingen met hier en daar wat vernieuwing. xxx HET POMPHUIS Siberiastraat Z/N 2030 Antwerpen tel. 03 770 86 25 www.hetpomphuis.be Het uit 1903 daterende pomphuis aan het inmiddels verdwenen droogdok nummer zeven in de Antwerpse haven is sinds 1993 als monument geklasseerd. Drie horecaondernemers maakten van dit stuk vervallen industrieel erfgoed een megarestaurant. Het oude gebouw werd met respect voor het verleden gerestaureerd en heringericht. Onder het imponerende dak kwamen een grand restaurant, vergaderzalen en feestruimte. Na een valse start staan keuken en bediening op punt. xxx L'UNO COLL'ALTRO Bomerstraat 22 3990 Peer tel. 011 63 71 78 Franco Candreva viel eerder te bewonderen in Piazza, dat hij met behulp van afbraakmateriaal ombouwde tot een uitzonderlijk sfeervol huiskamerrestaurant annex winkel. Deze keer vierde hij zijn bouwwoede bot op een oude boerenschuur. Van onder het stof verrees een barok Italiaans lustoord met parketvloeren uit een kasteel, marmeren schouwen, op kolommen rustende arcades en luchters uit een oude bioscoop. Het decor verandert permanent: in de tuin verrees een paviljoen en een suite om te overnachten en vier hotelkamers zijn in aanbouw. Dit alles opgebouwd uit bijeengesprokkeld materiaal. xx Pieter van Doveren