10 tafels van de vriendschap

Pieter van Doveren koos tien restaurants waar de losse sfeer, gemoedelijkheid en humor regeren.

BARON VAN ZON

Mechelsesteenweg 21

2811 Hombeek

tel. 015 43 58 50

Maandag gesloten.

Ga eens gezellig een pintje drinken aan de bar of ontspannen tafelen in een magisch, vervallen, anderhalve eeuw oud landgoed met een mooie tuin en vijver, waar de natuur baas is over de mens. Binnen zijn de ruime vertrekken met smaak ingericht. Om het verleden zoveel mogelijk te laten spreken, hield de eigenaar de aankleding sober en bleef veel bij het oude. Het schilderachtige decor dient regelmatig als achtergrond voor mu-ziekoptredens. De spijskaart vermeldt nationale klassiekers zoals steak haché en meer modieuze en persoonlijke bereidingen.

LE BISTROT D’EN FACE

Rue de la Goffe 8-10

4000 Luik

tel. 04 223 15 84

Maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Deze authentieke bouchon lyonnais, waar je buiten gaat met lippen die glanzen van het vet, is gelegen aan het oude vleeshuis van Luik. Het restaurant is een creatie van Robert Lesenne. De broers Patrick en Thierry namen de zaak over. Patrick verhuisde onlangs naar Hoei, waar hij een eigen zaak startte. Broer Thierry en de overgankelijke lekkernijen bleven, zoals: worst uit Lyon met pistaches, runderkraai met mosterd, geperste kop met Gribiche-saus of tomatensaus en Luikse koffie, gemaakt met peket de Houyeu (jenever).

GUILLAUME

Korte Lane 20

8000 Brugge

tel. 050 34 46 05

Maandag en dinsdag gesloten.

Dit gastronomische eetcafé ligt buiten het toeristencircuit, op enkele minuten van het Concertgebouw. In deze voormalige kroeg staat slechts een beperkt aantal tafeltjes. Ambiance is gegarandeerd: daar zorgen de snedige diensters voor en de eigenaar-chefkok, die met zijn indrukwekkende postuur bewijst dat hij van het leven houdt. Wim Vansteelant (dus niet Guillaume), studeerde af aan de koksschool van Koksijde, ging aan de slag en won de prijs van Beste Juniorkok. In zijn eigen restaurant kiest hij voor klassiek getinte Franse bereidingen en hij is niet vies van orgaanvlees.

GASTHOF HALIFAX

Emiel Clauslaan 143

9800 Astene/Deinze

tel. 09 282 31 02

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

In Gasthof Halifax verzamelt Vincent Vergracht vrienden en andere feestvierders rond het houtvuur, waarop hij stukken rundvlees roostert. Het restaurant is te vinden in een hoevetje uit 1735. Aan de achterkant kijk je uit over de Leie en de groene weiden, met in de verte het kasteel van Ooidonck. Er is een dertig meter lange kade, waaraan hongerige kapiteins kunnen aanmeren. De spijskaart vermeldt evergreens van de Belgische keuken, zoals pâté du chef, garnaalkroketten, paling in ‘t groen en côte à l’os. Wil je chique doen, dan wachten er kreeft en kaviaar.

‘T KRIEKSKE

Kapittel 10

1500 Halle

tel. 02 380 14 21

Gesloten op maandag en dinsdag.

Veel oudere mensen en liefhebbers van eersteklas wildbereidingen en mosselen trekken naar het vroegere volkscafé aan de rand van het Hallerbos. Centraal in het geanimeerde eetgebeuren staat patron Victor. Deze zeebonk met indrukwekkend postuur was zeven jaar lang kok op de lange vaart. Hij omarmt het leven en de mensen en als er nog plaats is schuift hij mee aan tafel.

MOZART

Alsembergsesteenweg 541

1180 Brussel

tel. 02 344 08 09

Zondag en maandag gesloten.

Al 37 jaar lang is Remo Gozzi de koning van de nacht. De Italiaanse rôtisseur en fervent jazzliefhebber bespeelt tot in de vroege uurtjes de sauspannen uit zijn restaurant Mozart. Dit is het enige adres waar je om vier uur in de ochtend nog kan binnendwarrelen om een degustatiemenu te bestellen. Het grillrestaurant is al vele deccenia een begrip bij uitgespeelde muzikanten, ziekenhuispersoneel dat ‘s nachts opgeroepen is voor een spoedbevalling, uitgekookte restaurateurs, toogplakkers en andere nachtuilen. Het grill house is een rariteitenkabinet, dat tot in de verste hoekjes is volgestouwd met persoonlijke schatten, zoals instrumenten van bevriende muzikanten en camera’s waarmee historische films werden gedraaid.

LA PAIX

Ropsy Chaudronstraat 49

1070 Anderlecht

tel. 02 523 09 58

Alleen voor de lunch, met uitzondering van vrijdagavond. Zaterdag en zondag gesloten.

Gelegen tegenover het slachthuis van Anderlecht, met immense parkeerplaats voor de deur. La Paix is een bruin café-restaurant van een eeuw oud. De met bloed besmeurde uitbeners en beestenhandelaars met mest aan hun laarzen maakten plaats voor keurige zakenlieden. Het keukenrepertoire bleef onveranderd: aspic van lamstongetjes, kalfskop in ‘t zuur, kalfsblanquette, varkenskotelet Cross & Blackwell, filet américain enzovoort. Vaste klanten hebben er hun tafel en zelfs hun dienster.

LE PETIT ZINC

Veemarkt 9

2000 Antwerpen

tel. 03 213 19 08

Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Voor lieden met geld die zin hebben in vermaak en gespierde, klassiek geïnspireerde fijnkost, is er Le Petit Zinc. Deze Franse bistro pur sang heeft zijn onderkomen in een vroeger buurtcafé en voormalig stamlokaal van de basketbalclub Zaziko. Het gaat er spontaan aan toe. Een spijs- of wijnkaart moet je niet zoeken: wat de pot schaft, vermeldt een leien bord boven de toog. Wat er geschonken wordt, ligt in kisten naast de toog. Kok Philippe Grootaert en wijnkeldermeester Philip Daelemans doen het op hun spontaan-nonchalente manier en laten de zware jongens uit hun hand eten.

SPORK

Gildestraat 1

3550 Zolder

tel. 011 42 41 61

Zaterdagmiddag gesloten.

Johan Cox studeerde industriële wetenschappen en maakte als jobstudent kennis met de horeca. Zijn eerste eigen project was een frituur met campingwinkel. Toen kwam Spork, een stamcafé dat evolueerde tot een wijd en zijd geliefd eetcafé. Cox zorgt ervoor dat iedereen ontspannen is. Hij toont het voorbeeld en benadert de bezoekers met een goed georkestreerde nonchalance, waardoor iedereen, van belangrijke zakenpief tot fabrieksarbeider en van artiest tot sportvedette, zich in een mum van tijd thuis voelt. De bereidingen zijn eenvoudig en oprecht, en de porties zijn royaal.

WESTAARDE

Westaarde 40

9800 Deinze

tel. 09 386 99 59

Zaterdag alleen voor privé-feestjes.

Het hoevetje is gelegen op een verlaten plek aan de Leie. Binnen wachten behaaglijk ingerichte eetkamers. William De Moor is baas en rôtisseur met grill in de eetzaal. Hij en zijn vriendin hebben de gewoonte om zich op een joviale manier over hun bezoekers te ontfermen. Naarmate de avond vordert, wordt de sfeer luidruchtiger. De mensen praten over de hoofden van anderen met elkaar en bij mooi weer verhuizen tafels en gasten naar buiten en geniet je op het terras van een wijds uitzicht over water en groene weiden.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content