10 ONMISBARE RODE BOURGOGNES UIT HET TOPJAAR 2002

In deze maandelijkse wijnrubriek gaan we op zoek naar wijn met persoonlijkheid en bewaarpotentieel. Terroirwijnen die om kelderrijping vragen, als antwoord op het breed gamma van fruitige maar oppervlakkige doordrinkwijnen. Rond één thema suggereren wij tien wijnen die u in uw kelder moet hebben. Deze maand: rode bourgogne uit het topjaar 2002.

Volgende maand: biodynamische wijn.

Elke wijnliefhebber weet dat hij zich in een doolhof begeeft als hij bourgogne wil kopen. Dat komt door één simpel gegeven: terwijl er in Bordeaux slechts één wijn met één naam bestaat – er zijn geen twee Châteaux Margaux of Pétrus – zijn er in Bourgogne soms honderden wijnen met dezelfde naam. Dat komt omdat de wijn de naam draagt van zijn herkomstbenaming en niet van het domein. Dat wordt slechts in kleine letters vermeld, maar bepaalt wel de kwaliteit. Een gevrey-chambertin in de ene fles kan van een wonderbaarlijk hoog niveau zijn, terwijl de andere niet meer is dan magere en zure miswijn. In Bourgogne is het nog meer dan in Bordeaux de wijnbouwer die de kwaliteit van de wijn bepaalt, bovenop de classificatie van de wijn.

Die classificatie is opgesteld op basis van bodemonderzoeken. Het zijn de wijngaarden zelf die door hun ligging en grondsamenstelling al of niet de status hebben van village-wijn – met gewoon de naam van de gemeente waarin de wijngaard ligt -, premier cru of grand cru. In principe moet een bourgogne premier cru van een hoger niveau zijn dan een bourgogne tout court. Maar zelfs dat is niet altijd waar. Soms zit de druivensoort daar zelf voor iets tussen, zeker wat de rode wijnen betreft. Die mogen alleen worden gemaakt van pinot noir.

Pinot noir is een van de moeilijkst te verbouwen druivensoorten. Wanneer ze op de juiste wijze wordt geteeld – lees: in een koel klimaat en met lage rendementen – kan je er karaktervolle wijnen mee maken van een eenzaam hoog kwaliteitsniveau. De kalkrijke Bourgondische ondergrond geeft de wijnen een brede complexiteit en een sexy elegantie met een animaalachtige charme. De meer of minder aanwezige kalk in de bodem zorgt voor een rokerige mineralentoets die de wijn van in zijn jeugd meedraagt en die na verloop van jaren uitgesprokener wordt. Men maakt soms de vergelijking met bordeaux: bourgogne overdondert, terwijl bordeaux altijd discreet en strak blijft. Het is de rijpe pinot noir die voor de meeste verleiding zorgt, met zijn complexe aroma’s van frambozen, aardbeien, wild, compost, piment, tabak, leder en hooi. Dat gekoppeld aan een lichte kleur en een fluwelige en aromatische smaak.

Pinot noir is de meest vroegrijpe wijndruif. Het tannine- en zuurgehalte liggen vrij laag en de druif heeft nood aan een koel klimaat. Te weinig zonneschijn leidt tot dunne wijnen, terwijl te veel warmte wijnen voortbrengt die plakkerig en geforceerd zijn, met gestoofde toetsen. Zelfs de beste pinot noir-wijnen uit de Nieuwe Wereld missen de magische complexiteit van de grote bourgognes.

In sommige jaren zit het niet alleen de wijnbouwer maar ook de wijnliefhebber mee. Soms is de oogst zo homogeen dat de meeste domeinen goede tot schitterende wijn maken. 2002 was zo’n jaar. Na een vrij koele zomer en een periode van regen tijdens de eerste twee weken van september werd het weer droog en zuiver tot na de oogst. Resultaat: gezonde druiven met veel finesse en concentratie in de smaak. Terwijl bijna alle witte bourgognes in 2002 vrij breed van karakter zijn, met vrij warm en dik fruit, zijn de rode wijnen tegelijk geconcentreerd en delicaat, met een enorme aromatische kracht die alleen pinot noir kan hebben. 2001 is naar onze mening voor wit beter dan 2002, 2001 is gestructureerder.

Bijna alle rode wijnen zijn nu al verleidelijk en drinkbaar, maar bezitten daarnaast een flink bewaarpotentieel. 2002 neigt naar 1999, hoewel sommige premiers en grands crus het in 1999 beter deden en over iets meer strenge frisheid beschikken, wat ze meer ruggengraat geeft voor de toekomst. De wijnen hebben een dikke en loepzuivere frisse fruitstructuur, de tannines zijn overduidelijk aanwezig maar bijna nergens hard of groen en de aciditeit is helemaal in balans met de vulling van de wijn. 2002 is met andere woorden een fijn, harmonieus jaar met voldoende kracht. Wij schatten dat de wijnen in het algemeen op hun top zullen zijn rond 2006 voor de premiers crus en rond 2008-2012 voor de grands crus. Zo snel mogelijk kopen, is de boodschap, want veel van de topwijnen zijn al weg. En de volgende jaargang belooft veel minder goeds. Wij proefden op verschillende domeinen al van de 2003 en die is van veel mindere kwaliteit. Net zoals in de meeste streken in Frankrijk – van Bordeaux tot de Loirevallei – zijn ook in Bourgogne zeer veel wijnen té gestoofd en té alcoholisch door de hete zomer van dat jaar. Sommige wijnen lijken meer op côtes-du-rhône, zelfs hier en daar bij de grote domeinen.

Het moet gezegd, zes van de tien besproken wijnen komen van bij Wijnmakelaarsunie in Diepenbeek, toch een referentie in Vlaanderen wat bourgogne betreft.

1. Beaune Grèves Premier Cru Vigne de l’Enfant Jésus 2002 Bouchard Père et Fils

Sinds de overname in 1995 door het champagnehuis Henriot heeft dit grote handelshuis uit Beaune een enorme kwaliteitsopstoot gemaakt. De wijnen van Bouchard Père et Fils – die niet minder dan 130 hectare wijngaarden in eigendom hebben – zijn alle van een zuivere, bijzonder finesserijke en bijna aristocratische stijl. De Vigne de l’Enfant Jésus is een monopole-wijn, wat betekent dat deze wijngaard volledig eigendom is van Bouchard Père et Fils. Hij heeft een bijzondere, bijna parfumachtige aromatische kracht. Delicaat, fris en vrouwelijk haarfijn.

PRIJS: 65 euro

WAAR TE KOOP: Palais du Vin, tel. 02 512 47 77

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

2. Nuits-Saint-Georges Premier Cru Clos de l’Arlot 2002 Domaine de l’Arlot

Opnieuw een monopole-wijn van een domein dat volgens ons tot de grootste van Bourgogne behoort. Spijtig genoeg zijn deze wijnen in zeer minieme hoeveelheden verkrijgbaar in België en moet je er snel bij zijn om een voorraad in te slaan. Domaine de l’Arlot is eigendom van de Axa-groep, die voor een flinke financiële input zorgde. Dat merk je aan de wijnen, die met de grootste zorg op een zo natuurlijk mogelijke manier worden gemaakt. Net als bij Bouchard Père et Fils loepzuivere en nette wijnen, haarfijn gemaakt, niets aan het toeval overgelaten en van een enorme natuurlijke klasse. Meer raffinement dan kracht.

WAAR TE KOOP: nagenoeg uitverkocht. Meer info bij De Sappige Druif, tel. 03 289 00 32

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

3. Vosne-Romanée Premier Cru Les Suchots 2002 Domaine de l’Arlot

Een zeer fijne vosne-romanée van Domaine de l’Arlot. De wijnen uit de gemeente Vosne-Romanée zijn van nature al delicaat, fijn en wat ‘vluchtiger’, dat in tegenstelling tot de geconcentreerde kracht van bijvoorbeeld Nuits-Saint-Georges. Dat samen met de finesserijke stijl van Domaine de l’Arlot geeft een bijna vrouwelijke, fluwelige wijn, nu drinkbaar maar over een jaar of vijf op zijn top.

WAAR TE KOOP: nagenoeg uitverkocht. Meer info bij De Sappige Druif, tel. 03 289 00 32

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

4. Pommard Premier Cru Clos des Epeneaux 2002 Domaine Comte Armand

De derde monopole-wijn in de reeks en legendarisch binnen de herkomstbenaming Pommard en in heel Bourgogne. Pommard is de grootste gemeente in de Côtes de Beaune, ten zuiden van Beaune. Er worden veel oninteressante wijnen geproduceerd, slechts enkele schieten boven de massa uit. Clos des Epeneaux behoort tot de beste wijngaarden, samen met Rugiens. De wijn is verleidelijk aromatisch, rond, vol en breed zonder veel (soms brute) kracht – typisch voor de meeste Côtes de Beaune-wijnen – maar altijd met de natuurlijke verfijndheid van top-pinot noir en met een concentratie afkomstig van een geperfectioneerde vinificatie. Sappige, elegante wijn met massa’s rood fruit.

PRIJS: 51,98 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

5. Volnay Premier Cru Les Chevrets 2002 Domaine Jean Boillot & Fils

In Volnay, dat tussen de gemeenten Pommard en Meursault ligt, worden de beste wijnen van de Côtes de Beaune gemaakt. De beste volnays zijn dikke, bessige terroirwijnen, niet te krachtig en te zwaar, maar geparfumeerd en elegant. Deze wijn van Jean Boillot, gemaakt door zoon Henri, heeft een uiterst complexe geur van klein zwart bessenfruit met daaronder een zuivere structuur. Alles zit op zijn plaats. Vrij duur, maar een aanrader.

PRIJS: 51,48 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

6. Clos des Lambrays Grand Cru 2002 Domaine des Lambrays

Clos des Lambrays is een 6 hectare grote grand cru-wijngaard in de gemeente Morey-Saint-Denis. De belangrijkste producent is Domaine des Lambrays, vroeger wel eens onbetrouwbaar maar sinds de jaren negentig van de vorige eeuw weer volop van de partij. Het domein produceert ook wijnen binnen de gemeente-appellation Morey-Saint-Denis. De Clos des Lambrays getuigt van een extreme finesse en heeft een zeer elegante structuur, van aanzet tot finale. Raffinement.

PRIJS: 72,50 euro

WAAR TE KOOP: Vinesse, tel. 03 711 32 22

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

7. Chambertin Grand Cru 2002 Domaine Trapet

Domaine Trapet behoort zonder twijfel tot de top van Bourgogne. De chambertin van dit domein steekt met kop en schouders uit boven die van de meeste andere producenten uit Gevrey-Chambertin. Het is een vlezige en bijzonder doortimmerde bourgogne met een enorm bewaarpotentieel. Voor sommigen is Chambertin – afkomstig uit een wijngaard van 13 hectare – de beste rode bourgogne, zoals Le Montrachet dat is voor wit. Domaine Trapet werkt volgens de strenge principes van de biodynamie.

PRIJS: 81,40 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, * 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

8. Chambolle-Musigny Premier Cru La Combe d’Orveau 2002 Domaine Taupenot-Merme

In Chambolle-Musigny wordt rode wijn gemaakt met een uitgesproken floraal, geparfumeerd karakter. Dat is voor deze wijn niet anders. Taupenot-Merme is een minder bekend domein, maar het maakt een wijn die goed gedefinieerd is, met een mooie kleur, een uitgesproken florale geur, elegant en met een goede vulling. Klassieke chambolle met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

PRIJS: 31,98 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

9. Gevrey-Chambertin Premier Cru Les Cherbaudes 2002 Domaine Lucien Boillot & Fils

Er zitten wel wat grands crus in de gemeente Gevrey-Chambertin, maar ook de ‘mindere’ premiers crus mogen worden gezien. Deze Cherbaudes van Lucien Boillot is een klassieke gevrey, elegant, complex en krachtig tegelijkertijd. Frisse aciditeit en een uitgesproken rokerig mineralenkarakter.

PRIJS: 34,60 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

10. Clos-Saint-Denis Grand Cru 2002 Domaine Philippe Charlopin- Parizot

Philippe Charlopin is een bekende wijnbouwer die sinds een tiental jaren furore maakt. Zijn domein ligt in Gevrey-Chambertin, maar zoals elke succesvolle wijnbouwer heeft Charlopin ook buiten de gemeente stukjes van andere wijngaarden. Zo ook een stukje van de 6 hectare grote grand cru-wijngaard Clos-Saint-Denis in de gemeente Morey-Saint-Denis. Die produceert stoere, krachtige wijn, breed maar harmonieus en met flink wat diepgang. Dat is bij Charlopin niet anders. Voor snelle kopers.

PRIJS: 67,30 euro

WAAR TE KOOP: Wijnmakelaarsunie, tel. 011 23 06 10

VEROUDERINGSPOTENTIEEL: 5 tot 10 jaar kelder

PERSOONLIJKHEID/KARAKTER/TERROIR: *

PRIJS/KWALITEIT: *

Filip Verheyden

De rode bourgognes uit 2002 zullen op hun top zijn rond 2006 voor de premiers crus en rond 2008-2012 voor de grands crus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content