10 onmisbare hulpjes

Elektronica en multimedia: ze zijn niet meer weg te denken uit het leven. En zeker niet uit uw professionele bestaan. Tijd voor een bloemlezing van handige toestellen en accessoires die uw doen en laten vlotter maken, en vooral mobieler.

FRAAI VORMGEGEVENLaCie Starck

LaCie is al jaren een topspeler op de markt van harde schijven. Een markt die zich na de miniaturisering en steile prijsdaling ook op het pad van design heeft begeven. Zoals LaCie bewijst met deze mobiele harde schijf: ze komt met een vormgeving die werd bedacht door ontwerper Phillipe Starck. Boven die glooiende contouren zorgt ook de behuizing van aluminium voor een indruk van degelijkheid en kwaliteit, terwijl ze uw gegevens beschermt tegen schokken en oververhitting.

Maar de LaCie Starck harde schijven zijn ook technologisch baanbrekend. Zo opent u functies en applicaties door het ding met de vinger aan te raken. Ook handig: de USB-kabel is in het toestel geïntegreerd. Ruimte voor 320 gigabyte.

PRIJS: 99 EURO, WWW.LACIE.COM

PIEPKLEINE BEHUIZING, REUSACHTIGE OPSLAGUSB Memory van Freecom

Hoewel, reusachtig. Misschien even nuanceren. Naar huidige normen is 160 gigabyte niet zo reusachtig meer, maar in absolute termen wel. Daar kunt u inderdaad een hoop bestanden op kwijt. Ter vergelijking, 160 gigabyte is goed voor 36 films in dvd-kwaliteit.

Maar piepklein is hij wel: de USB Memory van Freecom, een extern hard schijfje, heeft de afmetingen van een kredietkaart, maar dan iets dikker. U merkt niet eens dat u het op zak hebt, want amper 80 gram licht. Laat zich heel vlotjes, zonder dat daarvoor allerlei software moet worden geïnstalleerd, aansluiten op de USB 2.0-poort van uw laptop. Of op om het even welke pc in de wereld.

De rubberen behuizing zorgt ervoor dat het ding niet de minste trilling laat voelen als het draait, en u het stevig kunt grijpen. Bovendien kan het dankzij dat omhulsel tegen een (bescheiden) valpartij.

Meegenomen: helemaal gratis zit er software op waarmee u cruciale bestanden kunt versleutelen met een paswoord. Meteen worden ze onleesbaar voor wie het wachtwoord niet kent.

PRIJS: 129 EURO, www.freecom.be

Veilige opslag die overal meegaat

Onze cruciale bestanden, we willen ze als plichtsbewust professional altijd bij de hand hebben. Net zoals we altijd en overal een levensnoodzakelijke back-up moeten kunnen maken. Makkelijker dan ooit is dat, want in deze tijden wordt opslagcapaciteit gebradeerd. Vooral als u daarvoor nog een harddisk gebruikt.

Het slimme mobieltje

De smartphone speelt een almaar crucialere rol in het mobiele kantoorgebeuren. Het aanbod was dan ook zelden groter dan vandaag. We pikken er een paar interessante uit.

GESPLETEN PERSOONLIJKHEID Acer DX900

Acer, vooral gekend als computerbouwer, waagt zich opnieuw op de markt van de smartphones. Met overtuiging, want deze DX900 is niet de eerste de beste. In deze smartphone kunt u immers twee simkaarten kwijt. Zodat u, bijvoorbeeld, tegelijk een privé- en professioneel nummer op dezelfde telefoon kunt hebben. Of ook, simkaarten van verschillende landen als u vaak naar hetzelfde buitenland moet of dicht bij de grens woont.

Ook aan boord: VGA-scherm van 2,8 inch, 3D-geanimeerde pictogrammen, Outlook Mobile e-mail, Flight-Modusknop, VGA-camera aan de voorkant voor video-oproepen, voicerecorder, aanraakscherm, ingebouwde gps-functionaliteit en 3.2 megapixel autofocuscamera.

PRIJS: 499 EURO, www.acer.be

WINDOWS PHONEHTC HD2

De nieuwste van HTC is de eerste Windows Phone met ‘HTC Sense’: een interface die de ambitie heeft om de gebruiker op een natuurlijker en vooral eenvoudiger manier met het ding te laten omgaan.

Het scherm van 4,3 inch reageert op elektrische geleiding in plaats van druk, zodat u gewoon met een lichte aanraking websites, officebestanden en foto’s kunt bekijken, in- en uitzoomen of van grootte veranderen. Het grote scherm maakt het mogelijk sneller en behoorlijk juist tekst te tikken op het toetsenbord dat dan op het aanraakscherm verschijnt.

De processor is van het type Qualcomm Snapdragon en haalt een snelheid van 1 Ghz. Met het concept ‘Stay Close’ integreert HTC in dit toestel alle communicatiemiddelen en applicaties waardoor u in contact staat met uw belangrijkste contactpersonen, ongeacht of dit nu via telefoon, tekstberichten, Facebook of e-mail gebeurt.

Voorts gezien: een Windows-gebaseerde versie van HTC Peep voor Twitter, 5 megapixel camera, 3G connectiviteit, WiFi, gps… Zeer compleet toestel, inderdaad.

PRIJS: 599 EURO, www.htc.com

BLIJVER BlackBerry Bold 9700 Smartphone

BlackBerry heeft alweer een nieuwe klaar. Met de Bold 9700 gaat u op het net via 3G (UMTS of HSDPA), maar ook met WiFi. Voorts zit er een gps-module in, 256 MB geheugen en een camera van 3,2 megapixel, wat toch al behoorlijk is voor occasionele fotografie.

De behuizing is van donker chroom en de lederen achterkant doet zeer stijlvol aan. Prijzen voor België zijn nog niet bekend.

WWW.BLACKBERRY.COM

Opnemen in de beste kwaliteit

De goede ouwe voicerecorder is nog altijd niet weg te denken. Ja, u kunt natuurlijk altijd een memo inspreken in uw smartphone, maar terwijl u achter het stuur zit, komen daar vaak te veel toetsen bij kijken. Zodat het nog altijd veel eenvoudiger is met een echte voicerecorder.

Zoals deze LS11 van Olympus, die bovendien hoog scoort met de kwaliteit van de opname: vergelijkbaar met cd (voor de kenners, 24bit/96kHz).

PRIJS: 399 EURO, www.olympus.be

Mini-laptops bij bosjes

Een dik jaar geleden sloop hij binnen bij de pc-boer, nu heeft hij toonzalen, internetwinkels en elektronicazaken overrompeld: de minilaptop of netbook is niet meer weg te denken. En zie: ook professionals hebben er almaar vaker eentje bij. Omdat hij zo handig is, overal inzetbaar. Ook en vooral in het vliegtuig, als u niet altijd business mag vliegen. Er komen voortdurend nieuwe modellen op de markt, en ze leren snel: de grote leemten van de eerste piepkleine toestellen zijn helemaal ingevuld. Waarmee we bedoelen dat de schermen iets groter zijn, minstens 10 inch nu, en de vormgeving van het toetsenbord doorgaans voldoende comfortabel is om op een heel gewone manier tekst te tikken.

EXCLUSIEF Acer Ferrari One

Na Asus was Acer de pionier van de zogenaamde netbook. De ‘One’ is dan ook zeer populair in dit marktsegment, en nu komt hij in een exclusief jasje: Ferrari-rood en het logo van het snelle automerk.

Het verschil met de concurrentie maakt Acer hier met het led-scherm van 11,6 inch, dat opvallend helder en scherp is, en de processor van AMD. De autonomie, maximaal 5 uur, zou dan weer beter kunnen.

PRIJS: 549 EURO, www.acer.be

KWALITEIT Sony Vaio X

Sony zit qua afwerking en algehele productkwaliteit nog altijd een stapje voor op de concurrentie. Ook met zijn kleinste laptops. Natuurlijk laat zulks zich gevoelen in het prijskaartje. Niet minder bij deze nieuwe Vaio X, met zijn scherm van 11,1 inch en een processor die een behoorlijke snelheid van 2 Ghz haalt.

Vernieuwend in het segment van de minilaptop is dat deze draait op het nieuwe Windows 7-besturingssysteem. Maar ook en vooral dat er geen harde schijf in zit, wel een zogenaamd SSD-geheugen van 64 gigabyte. Inderdaad: flashgeheugen, de technologie die wordt gebruikt in geheugenkaartjes voor fototoestellen. En de laptop veel minder kwetsbaar maakt.

De Vaio X is amper 13,9 mm dik en komt met een behuizing van aluminium en carbon. Met de standaardbatterij belooft Sony een autonomie van acht uur.

PRIJS: 1500 EURO, WWW.SONY.BE

SOELAAS ÉN GELUID Notebook-kussenluidspreker van Philips

Met een laptop kunt u om het even waar werken. Het ding is immers de mobiliteit zelve. Dat weet u heel zeker als u de gewoonte hebt om de laptop wel eens op schoot te nemen. In de woonkamer, ergens wachten tijdens een vergadering of in de auto. Dan is het immers al eens voorgevallen dat u die laptop goed hebt gevoeld, want notebooks kunnen serieus warm lopen als die processor het druk krijgt.

In dat geval brengt dit kussen soelaas. En het is niet zomaar een kussen: het komt met een USB-aansluiting die het geluid uit uw laptop zuigt en door de ingebouwde luidsprekers laat horen. Ideaal om een filmpje mee te pikken tijdens het verpozen in uw hotelkamer, in dat verre buitenland.

PRIJS: 70 EURO, www.philips.be

AUTONOOM Samsung N140

Samsung doet nu ook mee in laptopland. Als u vaak op weg bent, dan zult u daar niet om rouwen. De kleine N140, een minilaptop met scherm van 10 inch, heeft immers een zeer lange adem: een autonomie van niet minder dan elf uur. Daarvoor zorgt een batterij met zes cellen.

Draait op Windows XP en heeft een harde schijf van 160 giga. Samsung geeft twee jaar garantie, wat u niet bij alle pc-merken moet verwachten.

PRIJS: 379 EURO, WWW.SAMSUNG.BE

Samenstelling: Jo Bossuyt

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content