10 keer verrukkelijke vis

Pieter van Doveren ging op zoek naar vissige eethuizen met de verste vis.

Aneth

Marie van Bourgondiëlaan 1, 8000 Brugge

tel. 050 31 11 89

Gesloten op maandag en dinsdag.

Dit visrestaurant ligt aan de Brugse ring en is makkelijk met de auto te bereiken. Plaats van gebeuren is een voorname, donkere burgerwoning. Annette Vliegen ontvangt en haar man Paul Hendrickx kokkerelt. Hij trok in Antwerpen naar de koksschool, ging in de leer in de betere eethuizen uit binnen- en buitenland en startte met zijn Limburgse vrouw een eigen restaurant in het Brugse centrum. Zeven jaar geleden verhuisden potten en pannen naar een voormalige dokterswoning. Paul Hendrickx kookt modern en inventief en geeft wat hij kan.

De Blauwe Zalm

Vrouwebroersstraat 2, 9000 Gent

tel. 09 224 08 52

Gesloten op zondag en maandagmiddag.

Danny en Marie-Christine De Clein begonnen twintig jaar geleden met een piepklein eethuisje in de Hertogstraat in het Gentse Patershol. Eten en sfeer vielen zo in de smaak dat er een grotere ruimte nodig was. Potten en pannen verhuisden naar vier opgeknapte arbeidershuisjes. De inrichting werd onlangs opgefrist. Danny De Clein is een bescheiden kok met een eigen visie. Hij presenteert een persoonlijke, lichte en gezonde keuken. De hoofdrol gaat naar groenten en vis. De sausen maakt de kok op het moment zelf en die zijn veelal gebaseerd op puree en coulis van groenten en fruit.

In den Wijngaard

Wijngaardstraat 16, 4401 Yerseke, Nederland

tel. +31 113 57 62 22

Menu’s: 38 en 47,50 euro

Gesloten op dinsdag en woensdag.

De dertigjarige kok Günther Blok werd in Kruiningen geboren en begon als leerling in de keuken naast Maartje Boudeling, de beste vrouwelijke kok van Nederland. Het restaurant Interscaldes werd in de tijd dat Günther er tweede kok was, vermaard tot ver over de grenzen en behaalde twee Michelinsterren. Vorig jaar hing Maartje de lier aan de wilgen en Günther Blok waagde de sprong naar onafhankelijkheid. Op 1 april nam hij het bescheiden dorpsrestaurant In den Wijngaard over. Daar brengt hij een vereenvoudigde sterrenkeuken voor afgeslankte prijzen. Günther volgt de seizoenen en kiest voor de beste Zeeuwse ingrediënten.

Maison Vandamme

Tijdokstraat 7, 8380 Zeebrugge

tel. 050 55 13 51

Menu’s: vanaf 55,78 tot 161,13 euro

www.maison-vandamme.com

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Wim Vandamme heeft zijn eigen kijk op de horeca. In zijn restaurant, gelegen aan de haven van Zeebrugge, wordt op niveau getafeld, wars van aanstellerig gedoe. Op het bord komt ambrozijn, verzorgd gepresenteerd maar verstoken van tierelantijnen. Lekker en comfortabel eten in een positieve sfeer: daar gaat het om in Maison Vandamme. De eetzaal kreeg in de vakantie een nieuwe look aangemeten door interieurinrichter Paul Taels. In september 2004 verhuist het restaurant naar een nieuwe locatie.

La Marée

Vlaanderenstraat 99, 1000 Brussel

tel. 02 511 00 40

Gesloten op maandag en dinsdagavond.

“Een gouden adres voor visliefhebbers.” De tip komt van grootmeester Eddie Van Maele, die op zijn vrije dag naar La Marée kwam om gebakken zeetong te eten. Het bescheiden eethuis ligt achter de Brusselse ‘vismet’. De Portugees Mario Pereira-Alves onthaalt hoffelijk. In de open keuken staat zijn vrouw Teresa met hoge koksmuts op het hoofd. De zeetong is zo subliem dat het restaurant visliefhebbers trekt tot van de kust. Ook garnalen, pladijs, rog en kabeljauw zijn in dit burgerrestaurant van superieure kwaliteit. Opgepast, eersteklas vis is duur!

La Marie-Joseph

Brandhoutkaai 47-49, 1000 Brussel

tel. 02 218 05 96

Gesloten op maandag.

Deze visbrasserie is bijna dertig jaar oud en toch is het restaurant nog steeds in de mode bij visliefhebbers met stijl en klasse. La Marie-Joseph is een telg uit het Niels-imperium, ligt aan de toeristische Brusselse vismarkt en overleeft modes en recessies. De muren zijn hier versierd met moderne kunst van Marc Mendelson, Antoine Mortier, Christian Dotremont en Anne Bonnet. Ook wat op tafel staat, heeft smaak, tot het azijnstelletje met maagdelijke olie en mosterd van Tierenteyn toe. Bestelt u een ‘tomate crevette’, dan komt de leeggehaalde tomaat op tafel gevuld met garnalen die ‘s ochtends vroeg in huis met de hand werden gepeld. De wijnkaart vermeldt uitsluitend kwaliteitswijnen.

Les Embruns

rue de La Tour 2, 5000 Namen

tel. 081 22 74 41

‘s Avonds gesloten.

Een viswinkel waar je ook lekker kunt eten: zoiets bestaat in Namen. Alain Delfosse is kok van opleiding en begon een kwarteeuw geleden als vishandelaar. Zestien jaar geleden verhuisde de negotie naar een hoekhuis aan het theaterplein. In het winkelgedeelte is de visvitrine van Les Embruns gevuld met dagverse vis. In de eetzaal zijn een dertigtal zitplaatsen waar visliefhebbers voor de lunch neerstrijken. Specialiteiten zijn: vissoep, zeebrasem in zoutkorst en paling in ‘t groen. Er zijn twee vriendelijk geprijsde vismenu’s. Het restaurant is ook geopend op vrijdag- en zaterdagavond.

Gin-Fish

Haarstraat 9, 2000 Antwerpen

tel. 03 231 32 07

Alleen ‘s avonds geopend.

Didier Garnich van de vroegere De Matelote is zonder twijfel de beste viskok van Antwerpen. De autodidact kookt met gevoel en kunde. Didier Garnich is bijna vijftig en verlangde na twintig jaar iets anders. Daarom besloten hij en zijn vrouw om te stoppen met De Matelote. Van onder het stof kwam Gin-Fish. Op de plaats van de keuken bevindt zich nu een eettoog met maximum twaalf plaatsen. Iedereen eet wat de pot schaft voor een vaste prijs (75 euro). Zo kan de kok meer marktgericht koken en uitsluitend met superverse vis werken.

Oesterbar

Muntstraat 23, 3000 Leuven

tel. 016 20 28 38

Menu: 42 euro

www.oesterbar.be

Gesloten op zondag en maandag.

Dit vis-, schaal- en schelpdierenrestaurant bestaat tien jaar, waarvan zeven met de huidige eigenaar Luc Van Innis. De kok is gebeten door zijn vak en investeerde in kennis en kwaliteit. Keuken en wijnkaart evolueerden in de loop der jaren, wat maakt dat de gepeperde prijzen gerechtvaardigd zijn. Alleen het comfort bleef achter. Van Innis volgde koksschool in Leuven, ging aan de slag in de keuken van Rooden Scilt in Erps-Kwerps, maar haakte af en verzorgde vijftien jaar de belichting van de betere Vlaamse popgroepen. De lichtman herbegon in de keuken op klassieke basis en is doorgegroeid naar een inventieve en verfijnde keuken.

Vismet

Sint-Kathelijneplein 23, 1000 Brussel

tel. 02 218 85 45

Gesloten op zon- en maandag.

Visbrasserie Vismet groeide in korte tijd uit tot een vaste waarde. Het is een project van Tom Decroos, die jarenlang de rechterhand was van Yves Mattagne, de beroemde viskok van SAS Sea Grill. Tom leerde daar dat goede producten de basis vormen van smakelijke bereidingen. In de Sea Grill verwerkte hij die producten tot hoogstaande fijnkost, maar in zijn eigen restaurant houdt hij de bereidingen eenvoudig. Tom presenteert in Vismet no-nonsensebereidingen, waarin de dingen smaken naar wat ze zijn. De jongste tijd horen we klanten klagen over krenterige porties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content