10 KEER HEERLIJK ETEN IN EEN KASTEEL

Pieter van Doveren selecteerde tien kasteelrestaurants waar u lekker eet en zich heel even kasteelheer en kasteelvrouw kunt voelen.

CHÂTEAU D’HASSONVILLE

IRoute d’Hassonville 6900 Marche-en-Famenne tel. 08431 1025 www.hassonville.be gesloten: maandag en dinsdag.

Zeventiende-eeuws verwenkasteel in een park van 5,5 hectare, met privémeertje van de hand van Lenôtre (die ook de tuinen van het kasteel van Versailles tekende). De burcht is eigendom van de Vlaamse familie Rodrigues, vroeger succesvolle handelaars in tapijten. De chef-koks volgden elkaar op, en de laatste in de rij is de Koreaanse Belg Raphael Sabel. Die stond ooit bij de befaamde meesterkoks Pierre Romeyer en Jean-Pierre Bruneau in de keuken. Het kasteel beschikt over twintig kamers zonder televisie.

CHÂTEAU DU MYLORD

IRue Saint-Mortier 35 7890 Ellezelles tel. 068 54 26 02 www.mylord.be gesloten: zondagavond, maandag, woensdagavond.

Dit restaurant behoort tot de top van de Belgische gastronomie. Het kasteel ligt discreet verborgen tussen het groen. De aristocratische woning werd gebouwd door kolonel Gubbins of Kilfrusch, die ter plaatse “Mylord” werd genoemd. De drie broers Thomaes baten het kasteel sinds 1981 uit als restaurant. In de opulent gedecoreerde vertrekken wordt feestelijk getafeld. Het wijnboek telt meer dan duizend referenties en in de kelders rijpen zo’n 25.000 flessen.

CLOS ST. DENIS

IGrimmertingenstraat 24 3724 Kortessem tel. 012 23 60 96 www.closstdenis.com gesloten: dinsdag en woensdag.

Vader Christian Denis legt de lat hoog: zijn Clos St. Denis behoort dan ook tot de beste en meest luxueuze eethuizen van ons land. Het zeventiende-eeuwse kasteeltje werd ingericht als somptueus fijnproeversrestaurant. Te midden van lust en luxe staan feestelijke kasteeltafels met zilveren kandelaars. Het repertoire op de spijskaart krijgt ondersteuning van een buitengewone collectie overwegend Franse wijnen.

KASTEEL DIEPENDAEL

ITervuursesteenweg 511 1982 Elewijt tel. 015611771 www.kasteeldiependael.be gesloten: zondagavond, maandag en zaterdagmiddag.

Het vroegere jachthuis van de heerlijkheid Ter Borcht ligt aan het einde van een dreef met rododendrons. ‘s Avonds is het Tudorachtige landhuis sprookjesachtig verlicht. Noël en Rita Neckebroeck bouwden er een victoriaanse serre aan, die gedeeltelijk boven de vijver van het twee hectaren grote park uitsteekt. Chef-kok Noël Neckebroeck weet maar al te goed dat je als topchef blijvend moet vernieuwen.

KASTEEL VAN RULLINGEN

IRullingen 1 3840 Borgloon tel. 012 74 31 46 www.rullingen.be zaterdagmiddag gesloten.

Sfeervol tafelen in een kasteel uit 1640, te midden van een park van twaalf hectaren met, op de achtergrond, akkers en weilanden zo ver het oog reikt. Het decor is klassiek en de keuken van Cees van Corler (Barrier, Kasteel St. Paul) heeft smaak. Ook geschikt voor kleine en grote feesten.

CHÂTEAU PELTZER

I1 rue Grétry 4800 Verviers tel. 087260970 www.chateau-peltzer.be Zondag en maandag gesloten.

Het sierlijke kasteel te midden van het groen beleeft een tweede jeugd. Aan het fornuis kwam Nicolas Thomas. Hij werd opgeleid in Scholteshof (Steevoort) en in Gasthof Post in Lech. De door hem opgestelde spijskaart vermeldt modieuze, hedendaagse bereidingen. Eten in Château Peltzer hoeft niet duur te zijn: er is een dagmenu voor 29,50 euro. Zijn vrouw Charlotte staat in voor de ontvangst. Zij presenteert op zondag van 15 tot 17 uur de formule ‘tea time’. Het kasteel is ook uitgerust voor seminaries.

KASTEEL VAN SAFFELAERE

IKerkstraat 37 9080 Zaffelare tel. 09 355 11 50 www.kasteelvansaffelaere.com gesloten: woensdag, donderdag en dinsdagavond.

Het weelderig ingerichte Kasteel van Saffelaere werd een eeuw geleden gebouwd in Spaanse stijl door een succesvolle begonia- en azaleakweker. Naar het kasteel komen dikwijls grote groepen voor partijen en feesten. Het visitekaartje is het gastronomisch restaurant, waar bezoekers culinair in de watten worden gelegd via allerlei culinaire attenties. De gerechten zijn feestelijk gepresenteerd en geënt op de rijke, klassieke, Franse feestkeuken.

LE CHÂTEAU DE STRAINCHAMPS

I12 rue Strainchamps 6637 Fauvillers tel. 063 60 08 12 www.chateaudestrainchamps.be Woensdag en donderdag gesloten.

In het hart van een natuurreservaat tussen Martelange en Bastogne verbouwden Frans en Paulette Vandeputte-Lalande een achttiende-eeuws kasteel tot hotel-restaurant. Het kasteel ligt in het dal van de Sûre, een visrijke rivier, omgeven door weiden en sparrenbossen. Frans komt uit Roeselare en Paulette uit Honville, een dorpje in de buurt. De twee werden opgeleid door Michel Haquin in het restaurant Trèfle à Quatre in Genval. Zij deden in 1990 hun intrede in het kasteel. Frans Vandeputte kookt op niveau. Het kasteel beschikt over vijf gerenoveerde slaapkamers.

KASTEEL WITHOF

IBredabaan 906, 2930 Brasschaat tel. 03 670 02 20 www.kasteelwithof.be gesloten: zondag en maandag.

Een succesvolle Nederlandse zakenman investeerde fenomenale bedragen in een exclusief nieuw hotel-restaurant. Het kasteeltje dateert uit 1902 en ligt op de grens van Brasschaat en Wuustwezel. Met zijn geld wist eigenaar Cornelis den Braven de beste elementen te kopen: Walda Peiron voor de inrichting, de jonge Jurgen Lijcops voor het management, Peter Coucquyt (souschef Hof van Cleve) voor de keuken. Het kasteel beschikt over zes klassiek ingerichte kamers.

KASTEEL WURFELD

IKapelweg 60 3680 Maaseik tel. 089 56 81 36 www.kasteelwurfeld.be gesloten: maandagmiddag, dinsdagmiddag en zaterdagmiddag.

Indrukwekkend gebouw met restaurant in wintertuin te midden van 2,5 hectaren uitgestrekt park met oude bomen en vijver. Het kasteel heeft al het nodige voor seminaries, vergaderingen en zakelijke ontmoetingen. De keuken is klassiek. Er zijn zestien rustige en gerieflijke kamers.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content